Gazdík: Ministry nebudeme měnit jen proto, že to chce John

30. 5. 2011

Ostrá rétorika bez uznání vlastních chyb a přehnané požadavky. Tak hodnotí koaliční partneři stranickou konferenci Věcí veřejných. ODS i TOP 09 už stranu varují, že na středeční schůzce K9 nemůže očekávat radikální obměnu vlády jen proto, že to sama chce.

"Nejvíce mne zklamalo, že z regionů nezazněla kritika vedení ani silný hlas žádající vysvětlení současných afér strany," řekl iDNES.cz šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. "Věci veřejné se vlastně jen shodly na tom, že se proti nim spikl celý svět," dodal. VV na konferenci potvrdily v čele strany Radka Johna  a nadiktovaly podmínky pro pokračování koalice. Pokud premiér Petr Nečas nebude plnit koaliční smlouvu, nepřizná straně důstojné postavení ve vládě a nepřestane s osobními výpady vůči VV, chtějí odejít do opozice. John už dříve potvrdil, že bude trvat na odchodu ministra financí Miroslav Kalouska z TOP 09, ministra obrany Alexandra Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy z ODS.

Na to je zvědavý jak Gazdík z TOP 09, tak první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. "Pokud Věci veřejné žádají čtyři místa ve vládě, tak nechápu, proč z vlády odcházejí," řekla Němcová, která tak reagovala na dobrovolný odchod Radka Johna z místa místopředsedy vlády.

"Nemyslím si, že mají z vlády odcházet schopní ministři. Že má být personální pohyb za každou cenu jen proto, že to chtějí VV," dodala Němcová. Zároveň si nechala otevřená zadní vrátka. "Samozřejmě to neznamená, že jsme předem zablokováni k jednání. ODS ale dává větší důraz na program než na personálie."

"Představa, že by Věci veřejné odešly z vlády a podporovaly ji z poslaneckých lavic, je nepřijatelná. S něčím takovým nebudeme souhlasit. To ať jsou raději předčasné volby," reagoval Gazdík na jednu z alternativ, která na konferenci zazněla. Stejně rezolutně také odmítá přesuny na ministerských místech jen proto, že to žádají Věci veřejné.

Jiří Šťastný

iDNES.cz, 30. 5. 2011, Rubrika: Zprávy/Domácí

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme