Gazdík: Ministerstvo financí nesmyslně zatěžuje obce byrokracií

14. 9. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s členem klubu poslanců TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem)

Václav MORAVEC, moderátor

Jak vyjít s málem, a přitom se nezadlužit? A jak vyjít s málem a přitom nezadlužit stovky dalších lidí? Otázky, které den co den řeší starostové především malých obcí po celé zemi. I starostka obce, s níž jsem mluvil v týdnu, mi naznačovala, že byť došlo ke změně zákona o rozpočtovém určení daní před několika lety, jsou obce dlouhodobě podfinancovány. Došlo například ke snížení příspěvku na výkon státní správy o 17 % nebo byl takřka o jedno procento snížen podíl u daně z přidané hodnoty. Vy jste, Petře Gazdíku, byl velkým bojovníkem za lepší financování měst a obcí. Víme, že právě díky vám byla prosazena ta novela rozpočtového určení daní, ta takzvaná novela RUDu. Obce si ale stále stěžují. Jde například právě o pokles plateb za přenesenou působnost výkonu státní správy o 17 % v roce 2011, nebo poklesu příjmů z DPH kvůli tomu, že Kalouskova a Nečasova vláda počítala s tím, že z toho bude financován druhý pilíř penzijní reformy. Proč nebojujete o narovnání toho stavu?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /klub TOP 09 a Starostové/

Ale, pane redaktore, bojujeme.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale málo intenzivně.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /klub TOP 09 a Starostové/

Ne, málo intenzivně. Bojujeme na zákonné úrovni. Já jsem společně s kolegyní Kovářovovou podal pozměňovací návrh na vrácení úrovně z 20,5 na 21,5 v souvislosti s rušením důchodové reformy. Ten visí ve sněmovně. Pan ministr se nějak netváří, ale ten pozměňovací návrh tam fyzicky je. Takže my v tom určitě bojujeme. Druhá věc, vy jste vzpomněl přenesenou působnost. My jednáme v komisi ministerstva financí, která znovu začala fungovat, byť nepříliš intenzivně. Já jsem o to osobně žádal pana ministra hned po vstupu do této sněmovny, do tohoto funkčního období. Zatímco ta komise se sešla jednou, od vlády to nebyl příspěvek na přenesenou působnost nebo na výkon státní správy, aby stát, pokud chce po obcích státní správu, tak ať si ji zaplatí. Teď ve čtvrtek jsme spolu s panem předsedou udělovali znaky a prapory obcí. Pan předseda Poslanecké sněmovny tam zcela jasně řekl, že slyší hlasy obcí o tom, že mnozí autoři zákonů, což jsou většinou ministerstva, tvrdí, že to nemá žádný finanční vliv na obce a města. To je v mnoha případech lež. My to ve sněmovně připomínkujeme. Teď naposledy jsem napsal 2. září dopis panu ministrovi Babišovi, protože zákon o řízení a kontrole veřejných financí, který je teď předkládán, zavádí úplně nové a nové povinnosti a další byrokracii. Starostové si stěžují na nedostatek peněz, ale ještě víc si stěžují na byrokracii, která je sužuje.

Václav MORAVEC, moderátor

To znamená, že ministerstvo financí chystá další byrokratizační zákon na obce.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /klub TOP 09 a Starostové/

Další byrokratizační zákon, který chce, jsou další zpravodajské povinnosti. Za prvé, konsolidovaná výroční kontrolní zpráva, za druhé výroční kontrolní zpráva veřejného subjektu, za třetí konsolidovaná výroční auditní zpráva, za čtvrté výroční auditní zpráva. To jsou čtyři nové nesmysly, které ministerstvo vymyslelo na obce. To je pro ty obce mnohem likvidačnější než nedostatek peněz. Je paradoxní, že i při tom nedostatku peněz, které obce a zejména menší města mají, hospodaří mnohem lépe než stát.

Václav MORAVEC, moderátor

Slyší na tyto připomínky, protože předpokládám, že se o tom bavíte s  ministrem financí i právě ve vztahu k Praze, protože ta byrokratizace a nárůst byrokracie ve vztahu k městům a obcím, je jev, který se vylučuje.

Adriana KRNÁČOVÁ, primátorka hlavního města Prahy /nestr. za ANO/

Praha je obec, je kraj a současně hlavním městem. My musíme odevzdávat konsolidovaný účet, účetní závěrky a děláme i audit, takže jako pro nás to není nic nového. Takže toto je normálně běžná praxe.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /klub TOP 09 a Starostové/

To dělají všichni, paní primátorko, toto jsou čtyři nové povinnosti.

Adriana KRNÁČOVÁ, primátorka hlavního města Prahy /nestr. za ANO/

Jasně, na druhou stranu si myslím, že když ministerstvo financí shledá, že je potřebná větší kontrola, tak bych se tomu nebránila, spíš bych vstoupila do diskuse, že zda v tomto rozsahu je to potřebné tahle a pro všechny obce, které mají 500 duší anebo prostě mají více než 20 tisíc. To by možná mohlo být jako oddiferencováno, to je ale můj osobní návrh, tedy názor, já do toho nemůžu zasahovat až tak moc. Nicméně co se týče jako kontrolních mechanismů, tak jako zase si myslím, že pro Prahu, která má rozpočet včetně transferu kolem 56 miliard, tak si myslím, že kontrolní mechanismy jsou na místě.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy, když se na to podívám, tak vy jste obcí i krajem jako Praha, to znamená, že z pohledu kraje můžete navrhovat vlastní zákony a zároveň tedy jít do Poslanecké sněmovny a s návrhem takového zákona přijít a tady jste si stěžovala na způsob toho nejasného financování a rozhodování obcí, když se na to teď podíváme. Rozpočet města a obcí se skládá a je to hodně komplikované, ze čtyř částí. Rozhodující roli v rozpočtech hrají daňové příjmy. Obcím náleží část vybraných peněz, daně z přidané hodnoty, s daní fyzických a právnických osob a stoprocentní výnos z daně z nemovitostí. Nejvyšší část tvoří příjem z daní z přidané hodnoty. Podle zákona o obcích náleží z celkové vybrané sumy podíl 20,83 %. Druhou částí rozpočtu jsou takzvané nedaňové příjmy, to je zisk z vlastní činnosti pod názvem přijaté transfery se skrývají dotace a peníze, které přicházejí ze státu například ze zajištění výkonu státní správy a kapitálové příjmy pochází třeba z prodeje majetku. Hlavní město získalo v roce 2014 z daní něco přes 45 miliard korun, to bylo skoro 65 % veškerých příjmů hlavního města Prahy a pro srovnání se podíváme na rozpočet Suché Lozi, kde dlouhá léta starostoval Petr Gazdík, dnes místopředseda Poslanecké sněmovny. Obec asi s tisícovkou obyvatel se v rozpočtech pohybuje o řád níž. Daňové příjmy za loňský rok podle monitoru státní pokladny činily necelých 12 milionů, tedy asi 53 % všech příjmů. Paní primátorko, proč za hlavní město tedy neiniciujete například změnu těch zákonů, aby se napravily ty změny, které udělala někdejší Nečasova vláda.

Adriana KRNÁČOVÁ, primátorka hlavního města Prahy /nestr. za ANO/

Tak v první řadě musím říct, že jako co se týče financování hlavního města, jak jsem říkala, je to obec, je to kraj, je to hlavní město. V hlavním městě probíhá všechno, co si umíte představit, má to sídlo, jako centrálních orgánů, máme tady hlavně sportoviště, máme tady hromadu památek, infrastruktura a do toho v podstatě nám nikdo nepřispívá na tu infrastrukturu. Stát nám nepřispívá, nikdo. To znamená, že ta obrovská zátěž včetně máme ještě jako 250 škol, máme sociální zařízení, prostě celou tuto zátěž neseme my. Jsou tam nějaké transfery, jenom co se týče sociální oblasti,tak máme nejmenší koeficient, protože kolegové v minulosti nebojovali dostatečně na to, abychom byli zrovnoprávněni s kraji. Já jsem se teď obrátila na kolegy z krajů a požádala je, aby tedy ze svého balíčku odevzdali kousíček tý Praze, protože máme největší zátěž sociální a prostě máme nejmenší koeficient.

Václav MORAVEC, moderátor

Ti vám nedají ani korunu.

Adriana KRNÁČOVÁ, primátorka hlavního města Prahy /nestr. za ANO/

Předpokládáte velice správně. Protože mi odepsali, že velice litují, ale že ne. Takže toto chceme samozřejmě také otevřít a pak tu přenesenou působnost. Protože tam máme obrovské výpadky. Tam například Praha, Městská část Praha 15 doplácí na přenesenou působnost ve výši 30 až 35 milionů ze svých příjmů. Takže toto opravdu není déle únosné.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale proč Praha společně s dalšími, možná i s menšími obcemi nejde ruku v ruce a netlačí na ministerstvo financí, aby došlo k dalšímu posunu, co se týče rozpočtového určení daní a stejně tak financování přenesené působnosti měst a obcí, protože Petr Gazdík považuje za dostatečný boj, že tady zmínil novelu zákona, která mu leží v Poslanecké sněmovně.

Adriana KRNÁČOVÁ, primátorka hlavního města Prahy /nestr. za ANO/

To bych byla jenom nerada, kdyby jako v podstatě na úkor Prahy, která beztak jako odevzdává obrovsky solidární příspěvek do celé České republiky, byla zase ta Praha bita, když se otevře RUD, tak jsme zase dostali o něco méně, protože se řekne, že Praha je příliš veliká, tak ať si to jako v podstatě dostane beztak dost peněz.

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, proto nejdete s malými městy a obcemi, protože si myslíte, že by Praha zase byla bita.

Adriana KRNÁČOVÁ, primátorka hlavního města Prahy /nestr. za ANO/

Praha je vždycky bita, jako v Poslanecké sněmovně, a to standardně. Ale já se nebráním tomu, abychom šli s malým obcemi ruku v ruce a domohli se nějaké spravedlnosti, ale jako i pro Prahu, nejen pro malé obce.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /klub TOP 09 a Starostové/

To je strašně jednoduché, paní primátorko. Mně úplně postačí, když přesvědčíte ve své straně i svého ministra financí, ať vaši poslanci a vládní koalice hlasují pro návrh paní kolegyně Kovářové. Protože vaše parlamentní koalice ruší důchodovou reformu, díky které se snížil ten procentní podíl obcí a měst v rozpočtovém určení daní na úkor obcí a měst ve prospěch státu. Protože se důchodová reforma ruší, je potřeba to vrátit zpět. Je to zhruba jeden procentní bod a je to zhruba pět miliard korun, kde značná část z toho jde Praze. Pojďme to společně prosadit.

Václav MORAVEC, moderátor

Kolik by to přineslo všem městům a obcím peněz?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /klub TOP 09 a Starostové/

Zhruba nějakých pět, šest miliard korun. Záleží na tom, jak pan ministr financí bude vybírat daně, momentálně je úplně dobře nevybírá.

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, premiér ho tady hájil a říká, jak efektivní výběr daní je.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /klub TOP 09 a Starostové/

Tak to nevím, co má, pane redaktore, pan premiér za číslo, ale já jsem se díval včera na stránky ministerstva financí. Daňové příjmy vzrostly o 3,4 % a HDP vzrostlo o 4,4 %. Po započtení inflace je to 5 %. Takže i daňové příjmy by měly vzrůst logicky o pět procent, což se neděje. To je minimálně 1,6% rozdíl. Třeba takový výběr DPH.

Václav MORAVEC, moderátor

To znamená, že kritika starostů těch menších obcí dál trvá, i když ministerstvo financí tvrdí, že v srpnu nebo do srpna došlo k obrovskému nárůstu a tudíž ten výpadek ze začátku roku.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /klub TOP 09 a Starostové/

To je slovíčkaření. Na začátku roku tam jednoznačně nárůst byl, nicméně pořád to neodpovídá tomu HDP, které se výrazným způsobem zvyšuje. Třeba takový výběr DPH poklesl meziročně o 0,3 %. To jsou čísla oficiální čísla ministerstva financí, která každý najde dnes na jejich stránkách. Takže když si to přepočtu, tak zhruba teď dluží ministerstvo financí obcím a městům zhruba 1 a půl miliardy, které nevybralo na daních. Je to na jednoho občana zhruba 150 korun.

Václav MORAVEC, moderátor

Má tyto problémy i Praha, že ministerstvo financí ne zcela efektivně vybírá daně, jak si stěžují starostové menších měst a obcí a místopředseda sněmovny Gazdík.

Adriana KRNÁČOVÁ, primátorka hlavního města Prahy /nestr. za ANO/

Praha ten problém nemá, právě že hospodaříme s přebytkem teďka 7,8 miliardy, takže ten daňový výběr byl ve srovnání s loňským rokem a to ve stejném období je to o nějakých 15 % víc. Takže jako já mohu říct, že bychom byli nespokojení, nicméně uvidíme, jak to dopadne do konce roku.

Václav MORAVEC, moderátor

A ta výzva, abyste podpořili jako hnutí ANO.

Adriana KRNÁČOVÁ, primátorka hlavního města Prahy /nestr. za ANO/

Nemám problém otevřít tu diskusi, samozřejmě komunikuji s kolegy z ministerstva financí a ten RUD nás samozřejmě také trošku trápí, ale víc nás trápí, jak jsem říkala, náklady na tu přenesenou působnost, protože opravdu tady máme největší aglomeraci, kde probíhá nejvíc transakcí jako našich správních úřadech - Praha 1 až 22. A opravdu jako to není možné dále financovat.

Václav MORAVEC, moderátor

Přeji vám, ať se vám podaří vymoci víc peněz pro města a obce. Našimi hosty byli Adriana Krnáčová, pražská primátorka a úřadující šéf starostů a nezávislých a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík. Těším se na další diskusi. Na shledanou.

Adriana KRNÁČOVÁ, primátorka hlavního města Prahy /nestr. za ANO/

Na shledanou.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /klub TOP 09 a Starostové/

Hezký den a díky za pozvání.

zdroj: ČT 24, 14. 9. 2015, Otázky Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme