Gazdík: Mimořádná schůze? Jen exhibice opozice

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

9. 2. 2012

Hned dvě mimořádné schůze sněmovny na dnešek svolala na přání ČSSD šéfka dolní komory parlamentu Miroslava Němcová. Obě mají na programu jediný bod. Ta první, čerpání peněz z evropských fondů, druhá pak situaci na úřadech práce. Obě témata se v posledních dnech objevují v médiích téměř denně a obě jsou vážná. Přesto se koaliční poslanci chystají program schůzí nepodpořit a tím jejich konání znemožnit. V Ranním interview teď po telefonu vítám šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka. Dobrý den. Proč ty schůze nechcete, pane předsedo?

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny a doposud žádný problém nevyřešila. Je to spíše exhibice opozice před kamerami a já chápu jejich snahu vymezit se na tématu, které je pro vládní koalici obtížné, ale už to, že jsou ty schůze dvě, svědčí o tom a že nejsou schopni to zařadit do jedné schůze ty témata, svědčí o tom, že jde spíš o řečnickou exhibici několika jedinců před kamerami a nic víc, nic míň.

Ale je to přece legitimní právo opozice využít i tento nástroj, který skýtá?

Samozřejmě, je to legitimní právo v demokratickém parlamentu a je legitimní právo koalice program takové schůze nepřijat.

A ty problémy, o kterých se mělo nebo by se mělo diskutovat třeba situace na úřadech práce. Máte proto nějaké adjektivum, je to vážný problém, problém anebo to není problém i v optice toho, že Jaromír Drábek je vaším ministrem?

Situace na úřadech práce není jednoduchá, přechází es na nový systém, zcela nový systém. Přechází právě proto, že opozice na konci loňského roku obstruovala zákony, sociální zákony, jejichž součástí bylo i přechod úředníků z obcí třetího stupně na úřady práce. Právě proto se to děje tak trochu za pochodu. Ta situace  není jednoduchá. Já jsem hluboce soucítím s mnoha lidmi, kterých se to dotýká. Na druhou stranu 99 % veškerých dávek v lednu bylo vyplaceno. Ta situace je trochu nafouklá, já jako starosta si pamatuji situaci v roce 2008, kdy začal platit nový sociální zákon. Tehdy v naší obci asi 10 lidí půl roku nemělo příspěvky na péči a myslím že se kvůli tomu žádné mimořádné schůze nesvolávaly. Já věřím, že úřady práce tu situaci v nejbližších dnech a týdnech dořeší.

Jasně, ale k tomu druhému tématu, nestálo by zato svolat alespoŃ mimořádnou schůzi k čerpání evropských peněz pro školství?

Tady už bych to viděl jako ne problém, ale jako vážný problém protože to je ohrožení čerpání 50 miliard korun a to skutečně není málo peněz. Navíc pan ministr Dobeš tvrdí, že žádný problém není, tvrdí, že žádný dopis nedostal, přitom ten dopis všichni máme k dispozici.

Ale schůzi k tomu nechcete.

Schůzi k tomu nechceme, protože je úterý k tomu zasedal školský výbor Poslanecké sněmovny, jejíž součástí je i opozice a tam opoziční poslanci mohli věcně, racionálně argumentovat, přijmout usnesení, vyzvat pana ministra udělat vlastně to co chtějí dnes udělat na mimořádné schůzi bohužel. Tak neučinili, příliš tam nediskutovali a školský výbor žádné zásadní usnesení k tomu nepřijal. Takže věřím a mně nikdo nemůže podezřívat, že pana ministra v této oblasti nekritizuji, věřím, že pan ministr tu situaci vyřeší i bez mimořádné schůze.

Jan Pokorný

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 9. 2. 2012, Pořad: Ranní interview

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme