Gazdík: Menší města a obce dostanou své peníze

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

21. 5. 2012

Menší česká města si roky stěžovala, že oproti těm velkým dostávají od státu příliš málo peněz, to se má změnit. Zástupci vládní koalice oznámili, že se dohodli na novém zákonu o rozpočtovém určení daní. Největší města čtveřice Praha, Brno, Ostrava a Plzeň mají přijít o zhruba miliardu korun. A příjmy malých měst naopak posílí. Vláda bude o návrhu jednat už tuto středu. Dohodu potvrdil šéf poslaneckého klubu TOP 09 a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Dobrý den.

Hezký dobrý den vám i posluchačům.

Pane předsedo, jaká změna tedy čeká rozpočty čtyř statutárních českých měst a jaká těch menších obcí.

Čtyři statutární města, která neoprávněně roky získávaly do svých rozpočtů vyšší prostředky z rozpočtového určení daní, než jaké samosprávné funkce pro své občany vykonávají, přijdou celkem o 1,1 miliardy v příštích, dalších letech. Zatímco celkově rozpočty ostatních obcí a měst, vyjma těch 380 úplně nejmenších, které neměly neoprávněně velké příjmy z rozlohy katastru, dostanou do svých rozpočtů celkem 12 miliard korun.

Říkáte, pane poslanče, že neoprávněně získávaly větší příjmy z daní, právě ta velká města, ta zmíněná čtveřice, ale jejich zástupci už se nechali slyšet, že pro ně bude velmi těžké najít nějaké úspory v rozpočtu nebo naplánovat ten výpadek, slyšíte na ty výhrady?

Spíš ne, protože ty čtyři velká města nedokážou příliš vysvětlit, proč roky dostávaly takové prostředky z rozpočtového určení daní, když plní, třeba Plzeň plní naprosto stejné samosprávné funkce jako České Budějovice, Liberec či Hradec Králové, a přitom Plzeň na jednoho Plzeňana získávala kolem 17 tisíc na občana ročně, zatímco České Budějovice nějakých 9800. To je skutečně nesystémové a vůči obyvatelům Českým Budějovic a dalších větších měst velmi diskriminační a to se nebavím o obyvatelích těch nejmenších obcí a měst v rozmezí 1000 a 5000 obyvateli.

Pak je tady ještě jedna věc, já jsem se dočetla, že také přijdou víceméně zkrátka ty nejmenší obce, do 200 obyvatel, je to pravda?

Týká se to 380 obcí, a to jsou ty, které, protože v rozpočtovém určení daní je jedno z kritérií o váze 3 procent velikost katastru a to jsou ty obce, které mají obrovské katastry a velmi málo obyvatel, tak tam jsme došli k dohodě na tom, že to, tento koeficient bude zastropován částkou 3 hektary na obyvatele. Nebude tak docházet k excesům jako je třeba Modrava, která na obyvatele získává takřka 80 tisíc korun, přitom, protože má obrovský katastr a přitom ten katastr, do něho nevkládá pěti nebo šestinásobek příjmu ostatních obcí.

Popisuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Děkuji, na shledanou.

Na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 21. 5. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme