Gazdík: Kompromis VV k veřejným zakázkám studujeme

27. 10. 2011

Poslanci včera poslali do závěrečného schvalování kontroverzní vládní novelu zákona o veřejných zakázkách. Jenže TOP 09 zde své návrhy moc neprosadila. Bude však prý posuzovat návrhy Věcí veřejných. Českému rozhlasu to řekl předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Podle poslanců TOP 09 by mohli podle nového zákona o veřejných zakázkách uvádět vlastníky firmy i subdodavatelé společnosti, která zakázku získala. Věci veřejné a ODS ovšem s tak radikální změnou nesouhlasí. Předlohu, která má zprůhlednit zadávání zakázek, ovšem už dříve označily Věci veřejné za klíčový nástroj v boji s korupcí. Ze zákona mají totiž vypadnout například tzv. losovačky. Vládní návrh kritizovali ale jak opoziční, tak koaliční poslanci.

„Ten kompromis Věcí veřejných pečlivě studujeme. Budeme se snažit posoudit to, jestli vyhověl našemu požadavku na to, aby i subdodavatelé museli prokázat transparentní majetkovou strukturu. Ostatně bude o tom i jednání příští pondělí koaliční devítky, kde se definitivně vyjádříme k tomu, jak má vypadat návrh zákona o veřejných zakázkách," vysvětlil v rozhovoru pro rozhlas Petr Gazdík.

Doložení  u těch, kteří mají více než 5 - 10 procent akcií

Podle něj spočívá kompromis v tom, že by uchazeč musel doložit minimálně vlastnickou strukturu těch, kteří mají více než 5 - 10 procent akcií té společnosti, která má anonymní nebo i jiné akcie.

V boji proti korupci ale chtějí VV prosadit zrušení anonymních akcií. A to nejen v rámci zákona o veřejných zakázkách, ale také v rámci zákona o obchodních korporacích. S tím podle Gazdíka nemá TOP 09 problém.

„Není v pořádku, aby v České republice existovalo 15 procent společností, které mají anonymní akcie, a těchto 15 procent ze všech společností získávalo takřka 80% veškerých veřejných zakázek," dodal Gazdík.

Otevřená vlastnická strukturu jen do první subdodavatelské linie?

Ministr pro místní rozvoj za Věci veřejné Kamil Jankovský ale tvrdí, že by stačilo, kdyby firmy odkrývaly vlastnickou strukturu jen do první subdodavatelské linie. Včera k tomu za řečnickým pultem dolní komory řekl: "Z hlediska hodnocení nabídek se nezměnilo v tomto zákoně, z hlediska možností kritérií, nic. To základní, co my jsme změnili, je omezení možnosti ohnutí zakázky na tom samém začátku." Podle Jankovského tyto úpravy mají za cíl, aby povinnost oznámit vlastníka, vlastnícího víc než 10 procent, kterou v současné době mají pouze dodavatelé, byla přenesena i na subdodavatele.

olb

parlamentnilisty.cz, 27. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme