Gazdík: Koaliční krize se dočkala svého rozuzlení!

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

17. 4. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake se o svém setrvání v kabinetu chystá jednat s premiérem Petrem Nečasem. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách, hostem dnešních Impulsů je předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Vítejte v Rádiu Impuls, přeji hezký dobrý večer.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/

Hezký dobrý večer vám i posluchačům.

Václav MORAVEC

Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili právě díky posluchačům. Jejich otázky v průběhu dne chodily ve formě SMS zpráv na číslo 774999888. Máte-li však, naši milí posluchači, ještě jakoukoliv otázku pro předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka, stačí, když ji pošlete k nám sem do rádia Impuls. Ještě jednou číslo pro vaše otázky ve formě SMSek 774999888. Kolik poslanců máte teď vládní koalice?

Petr GAZDÍK

To myslím, že teď ví jenom pán Bůh, pane redaktore. Myslím, že to neví naprosto nikdo. My to nevíme, nicméně obdivuji ten tah, který Karolína Peake udělala, to, že se distancovala od destrukčního stylu, od korupčního stylu Víta Bárty a Radka Johna.

Václav MORAVEC

Nepotvrzuje to slova právě Víta Bárta a Radka Johna, že se dlouhodobě chystal puč ve Věcech veřejných a teď je dokonán?

Petr GAZDÍK

My jsme rozhodně žádný puč nechystali…

Václav MORAVEC

Byť jste z toho obviňováni?

Petr GAZDÍK

Byť jsme z toho obviňováni. Ta strana evidentně už několik týdnů či měsíců má značné politické potíže. Ta uměle vyvolaná vládní krize, která byla naprosto zbytečná a hloupá, která zamíchala a dál znechutila českou veřejnost…

Václav MORAVEC

Omlouvám se jenom, že nevím, o které vládní krizi teď mluvíte, protože ono už jich bylo tolik.

Petr GAZDÍK

Bylo jich tolik, mluvím o té poslední.

Václav MORAVEC

To byla která?

Petr GAZDÍK

To byla ta, kdy měli ministři Věcí veřejných podat demisi před 14 dny. Nicméně to je právě ten destrukční styl, který se tady táhne a který znechucoval českou veřejnost. Já si myslím, že to teď jasně česká veřejnost mohla vidět v tom, co předvedl Vít Bárta před a po jeho soudu. To, že jeden den tvrdí, že odstoupí z politiky, druhý den to nenaplní, pak se snaží utvrdit si svůj vliv ve Věcech veřejných dál nějakým způsobem. Myslím, že zrovna ve vašem pořadu, pane redaktore, v naší, tedy České televizi jasně řekl, že není členem poslaneckého klubu Věcí veřejných, druhý den prohlásil, že zatím je členem poslaneckého klubu Věcí veřejných a že si počká na nového předsedu poslaneckého klubu a teprve potom řekne, zda je nebo není členem Věcí veřejných. Do toho se snaží nějakým způsobem ovlivňovat ministra dopravy, případně jeho odchod z vlády. Ministr dopravy…

Václav MORAVEC

Jinak řečeno tedy počítal jste s tím, že Karolína Peake takový krok udělá, respektive že další poslanci ji budou následovat?

Petr GAZDÍK

Ne, vůbec, ani já ani nikdo z nás s tím nepočítal, pro mě to je nová zpráva, čerstvá asi hodinu. Byl jsem překvapen, dozvěděl jsem se to od vašich kolegů novinářů. Nicméně ta strana měla evidentně vnitřní potíže a to, že musel nastat nějaký rozkol, že buď teda ti poslanci museli potvrdit ten destrukční styl a jít za ním tak, jak za tím destrukčním stylem už šli více než rok od, myslím, tehdy prosincové krize, která skončila…

Václav MORAVEC

Vám už se to také, vy vlastně všichni v rámci lídrů stran vládní koalice jste takoví odborníci na krize a už vlastně si počítáte, kolik krizí jste zažili, protože to je skákání z krize do krize. A propos to, co teď prožívají Věci veřejné, tak je zase koaliční krize, když se štěpí poslanecký klub Věcí veřejných, je to koaliční krize?

Petr GAZDÍK

Já si nemyslím, že je to koaliční krize, já si myslím, že je rozuzlení. Že ty neustálé krize, které Věci veřejné vyvolávaly, ten destrukční styl, který tam panoval, neustálé vydírání koaličních partnerů, podmiňování něco za něco. Vy na rozdíl a bohužel nebo bohudík ani posluchači na rozdíl ode mě nesedávali ty hodiny na K9 a neposlouchali ty nesmyslné plky a směřování odnikud nikam, kdy se zas po sedmihodinovém jednání čekalo, jak se druhý den Vít Bárta znovu vyspal a případně jestli otočí nebo neotočí o 360 stupňů…

Václav MORAVEC

Vám ten Vít Bárta nějak leží v žaludku? To je jako kdyby byl démon?

Petr GAZDÍK

Nevím, jestli je démon, ale je to faktický nebo byl to faktický vůdce strany Věci veřejné.

Václav MORAVEC

Tudíž teď došlo podle vás k tomu rozuzlení krize ve Věcech veřejných, což logicky neznamená krizi vládní koalice?

Petr GAZDÍK

Teď dochází, já bych řekl, že ten proces není ukončen, dochází, Karolína Peake podle mých posledních informací vyzvala své kolegy k tomu, aby se k ní přidali. Kolik těch kolegů se přidá nebo zda-li se přidají, jestli vládní koalice v tuto chvíli má nebo nemá dostatečnou většinu ve sněmovně, musíme zjistit během příštích hodin a dní. Pakliže nemá vládní koalice většinu ve sněmovně, no tak je tady řešení předčasné volby, které ten problém vyřeší. Nicméně …

Václav MORAVEC

Uvítal byste je?

Petr GAZDÍK

V případě, že vládní koalice nemá dostatečnou většinu ve sněmovně, tak bych vítal předčasné volby.

Václav MORAVEC

No to by vám nic jiného ani nezbývalo. Mně jde i o to, kdybyste měli většinu, jestli s rozštěpeným poslaneckým klubem Věcí veřejných má smysl vládnout, respektive vládnout s novou platformou Karolíny Peake, protože ti, kteří zůstanou ve Věcech veřejných, budou logicky říkat, podívejte se, Gazdík, Nečas, Kalousek, Schwarzenberg a Peake, to jsou přeběhlíci, respektive Kalousek, Nečas a vy vládnete s přeběhlicí Karolínou Peake a její družinou?

Petr GAZDÍK

Já Karolínu Peake nepovažuji v tuto chvíli za přeběhlici. Já považuji Karolínu Peake za člověka, který se distancoval od destrukčního politického stylu. Já si myslím, že na programu, s kterým ona šla do sněmovny, na tom, na postojích, které ona kdykoliv zastávala na K9, se nic nemění. Mění se to, že končí destrukční styl a to já vítám.

Václav MORAVEC

Není pochyb o tom, že dnešním rozhodnutím Karolíny Peake opustit Věci veřejné a založit politickou platformu se může zkomplikovat vládnutí koaličního kabinetu. Karolína Peake k tomu svému před hodinou oznámenému kroku ještě dodala:

Karolína PEAKE, vicepremiérka

Jsem si vědoma toho, že mohu být nyní nálepkována jako přeběhlík. Neměním ale názory, neměním své postoje a nehodlám také nic měnit na programu, za který jsem byla zvolena. Budu tento program nadále prosazovat, i když už nikoliv v řadách Věcí veřejných. Nadále také budu dodržovat koaliční smlouvu, kterou Věci veřejné se svými partnery uzavřely. Chci stavět, už nechci bořit.

Václav MORAVEC

Zaznamenalo před hodinou Rádio Impuls slova vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake, která opustila post první místopředsedkyně Věcí veřejných a opustila tuto politickou stranu. Karolínu Peake v odchodu z Věcí veřejných následuje i poslanec Viktor Paggio, podporu Karolíně Peake ohlásila i místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová, která s největší pravděpodobností asi také opustí tuto politickou stranu a podle informací Novinek.cz, zpravodajského serveru, by to mohlo být až devět poslanců, kteří by mohli Karolínu Peake následovat. Když se podíváme na tu početní matematiku v Poslanecké sněmovně, tak aby pokračovala vláda premiéra Petra Nečase, tak by postačilo sedm poslanců včetně Karolíny Peake, kteří by ji měli následovat. Myslíte si, že opravdu je možné dovládnout do konce volebního období, to znamená ještě zhruba dva roky, s tím, že v Poslanecké sněmovně už budeme mít obrovské množství nezařazených poslanců? Je to podle vás možné?

Petr GAZDÍK

Já nemohu předbíhat, pane redaktore. To je skutečně nová situace, o které já …

Václav MORAVEC

Ne, já se jenom ptám. Když se podíváte, vy říkáte, pokud bude dostatek lidí, kteří se připojí ke Karolíně Peake, tak proč by vláda nepokračovala, ale vezmete-li si počet nezařazených poslanců, tak máme Jaroslava Škárku, Kristýnu Kočí, každý z nich je nezařazený u někoho jiného, respektive pak máte Stanislava Humla, do toho je nezařazený poslanec Michal Doktor, který opustil poslanecký klub ODS, Pavel Bém už je také nezařazený poslanec?

Petr GAZDÍK

Mě tak těší, že TOP 09 a Starostové mají pořád 41 členů tak, jak na začátku.

Václav MORAVEC

Všeho do času, počkejte, až se i vy začnete štípat, TOP 09 a Starostové.

Petr GAZDÍK

Snad se tak nikdy nestane.

Václav MORAVEC

Ale teď mi řekněte, myslíte, že opravdu je reálné a že to nepoškodí politickou kulturu v této zemi, jestliže se bude zvyšovat počet nezařazených poslanců?

Petr GAZDÍK

Předně já si myslím, že politickou kulturu v této zemi daleko více poškozuje destrukční styl, který v poslední době Věci veřejné praktikovaly. Poškozuje ji to, když poslanec a neformální vůdce nedodržuje své slovo, které veřejně dal. Poškozuje ji to, že člen protikorupční koalice je odsouzen za korupci a nehodlá z toho vyvodit jeho strana žádné důsledky. To myslím, že politickou kulturu v zemi poškozuje mnohem víc. Druhá věc je podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny, tak oni nemusí být nezařazení poslanci, pakliže jich bude deset, tak si mohou mít svůj poslanecký klub. Takový klub se dá ustavit.

Václav MORAVEC

Bude-li jich tedy sedm a více, to znamená, bude-li tady stojedničková, a propos vy byste vládl se stojedničkou po těch zkušenostech?

Petr GAZDÍK

Pane redaktore, se stojedničkou a teď se bavíme o mých osobních názorech, my jsme to nekonzultovali ani v TOP 09, ani se Starosty, ani s koaličním partnerem ODS, já v tuto chvíli, protože je to velmi čerstvá informace, tak netuším, jaký k tomu bude oficiální postoj TOP 09, ani Občanské demokratické strany a pana premiéra. Já si upřímně řečeno nedovedu představit, že bychom vládli ve stojedničce nebo ve stodvojce, to je příliš křehká většina na ty těžké zákony, které prosazujeme. Nacházíme se ve velmi nelehké době. Evropu sužuje dluhová krize…

Václav MORAVEC

Jinak řečeno podle vás by mělo smysl pokračovat ve vládnutí, pokud by to bylo alespoň deset poslanců, kteří by následovali Karolínu Peake? To je váš osobní názor?

Petr GAZDÍK

To je můj osobní názor. Většina 104-105 poslanců je prostě většina, s kterou se podle mě dá vládnout. Menší počet si nedovedu příliš představit.

Václav MORAVEC

Znamenalo by to v případě, že by tedy Karolínu Peake následovalo těch zhruba deset poslanců, to znamená, že by měla tato platforma TOP 09 a ODS dohromady nějaké 104 poslance, což vy říkáte, že je minimum pro jakés takés vládnutí v této zemi, tak muselo by se psát nové programové prohlášení, respektive prospělo by vládnutí s platformou Karolíny Peake, pokud by vznikl nějaký nový programový dokument?

Petr GAZDÍK

Karolína Peake to aspoň v tom, co jsem tady slyšel z toho úryvku, který jste pouštěli, říkala, že ona nemění nic na programu, na programovém prohlášení vlády, že jej chce nadále prosazovat. Já nevidím důvod, proč by se něco měnilo. Karolína Peake sice opustila stranu Věci veřejné, ale opustila ji proto, protože ta strana v posledních týdnech a měsících měla na českou politickou scénu přímo destrukční vliv a ona odmítla praktikovat takový destrukční styl. Pakliže je jich tolik ve Věcech veřejných, kteří odmítají destrukční styl, tak ta koalice může pokračovat, pakliže…

Václav MORAVEC

Bez toho, aniž by se měnily programové dokumenty?

Petr GAZDÍK

Přesně tak. Pakliže jich tam není dostatek, pak ať jsou předčasné volby.

Václav MORAVEC

Právě opoziční sociální demokraté už koncem minulého týdne po vynesení rozsudku nad dvojicí Bárta-Škárka zopakovali svůj požadavek na vyhlášení předčasných voleb. Tady jsou slova šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky:

Bohuslav SOBOTKA

Je skutečně poslední chvíle z pohledu zachování elementární politické kultury v naší zemi, aby Petr Nečas a Karel Schwarzenberg ukončili koalici s Věcmi veřejnými a myslíme si, že více než kdy jindy je aktuální stále trvající nabídka Sociální demokracie. Dohodněme se na nových volbách do Poslanecké sněmovny, bude to nejlepší řešení pro českou společnost, pro českou ekonomiku i pro politickou kulturu v naší zemi.

Václav MORAVEC

Zaznamenalo v pátek Rádio Impuls slova předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky. Strany vládní koalice předčasné volby zásadně nevylučovaly, ale zároveň se jim do nich nechtělo, když to řeknu z toho vnějšího… vy se mračíte, neříkejte, že se vám chce do předčasných voleb, když říkáte, že nevidíte důvod, aby byly předčasné volby, Petře Gazdíku?

Petr GAZDÍK

Mně osobně se do předčasných voleb teď příliš nechce, alespoň teď příští dva měsíce, protože já jsem šel do Poslanecké sněmovny proto, abych prosadil zákon o rozpočtovém určení daní, ten zákon prošel prvním čtením a já bych velmi rád tu práci dokončil a prosadil ten zákon ve druhém a třetím čtení patrně na květnové schůzi. Pak ať klidně jsou předčasné volby.

Václav MORAVEC

Vy to opravdu jenom vážete na tento zákon. Není to, co sociální demokraté…

Petr GAZDÍK

Říkám svůj osobní postoj, těch zákonů, které by stály za schválení, je samozřejmě daleko víc.

Václav MORAVEC

Sociální demokraté jasně říkají, že vám jde o největší transfer majetku po těch uplynulých pěti letech, respektive deseti letech, kdy dobíhaly některé privatizace a teď už téměř není co privatizovat, tedy že vám jde o majetek vydávaný církvím. Že jediné, co drželo v těch posledních měsících strany vládní koalice, tak je to dokončení církevních restitucí a tam se budete držet stůj co stůj u moci.

Petr GAZDÍK

Pane redaktore, já jsem od sociálních demokratů slyšel tolik nesmyslů a toto je jeden z nich. Já si pořád myslím, že nějaké zásady, nějaká morálka a to, že bychom měli dále trpět ten destrukční styl, nestojí ani za církevní restituce. To pak ať jsou opravdu předčasné volby. Teď Karolína Peake z mého pohledu ukázala světlo naděje, že celá strana Věci veřejné nejsou vyznavači toho destrukčního stylu, že i oni se stydí za věci, za které se my jako ostatní členové vládní koalice už delší čas stydíme a sami před sebou si někdy velmi těžce obhajujeme, proč jsme dále v koalici s Vítem Bártou a s tímto destrukčním stylem. Tady svitla nějaká naděje, pokud se ta naděje ukáže jako skupina lidí, kteří jsou schopni nějaké elementární dohody, kteří jsou schopni dodržovat to, s čím do politiky šli a neprosazovat jenom svoje ego a svoje osobní zájmy, pak ať ta vláda pokračuje. Pakliže ne, ani církevní restituce, ani a to říkám s těžkým srdcem, ani zákon o rozpočtovém určení daní nestojí za to, aby nebyly předčasné volby.

Václav MORAVEC

Mluvíte-li o předčasných volbách, připusťme variantu, že se do týdne ukáže, že Karolína Peake nemá počet hlasů 104, což vy osobně považujete jako za minimum pro další vládnutí, navíc když TOP 09 a Starostové chtějí prosadit další část zdravotnické reformy, zákon o rozpočtovém určení daní a také další zákony, které mají stabilizovat veřejné finance, v té souvislosti se logicky nabízí jednoduchá otázka: Je podle vás pak logické, že by předčasné volby byly spojeny s krajskými volbami nebo že bychom byli svědky toho, že předčasné volby, krajské volby a prezidentské volby by se uskutečnily v jednom půlroce?

Petr GAZDÍK

Vy teď uvádíte další důvod, protože ta situace není černobílá. Vy jste teď sám uvedl další důvod, proč není úplně nejvhodnější, aby byly předčasné volby, proč by bylo lepší, kdyby ta vláda nebo ta koalice pokračovala dál. Nicméně…

Václav MORAVEC

Zároveň je to možné spojit. Ptám se, kdyby byly předčasné volby, spojili byste je s krajskými?

Petr GAZDÍK

Já to nevidím úplně vhodné jako spojit z jednoho prostého důvodu. Opravdu se nacházíme v nelehké době a myslím, že to říkal i pan premiér Nečas, my potřebujeme rozpočet na příští rok, my potřebujeme stabilitu. Pakliže mají být předčasné volby, ať jsou v co nejkratším možném ústavním termínu a …

Václav MORAVEC

Ještě před krajskými?

Petr GAZDÍK

Ještě před krajskými volbami. Tam není co natahovat, ať ta další vláda, která vzejde z předčasných voleb, má dostatek času na to, aby připravila rozpočty a připravila rozpočtovou legislativu tak, aby mohla už v dalším roce praktikovat to, co ona ve svém program uzná za vhodné. Jinak to skutečně může znamenat destabilizaci situace i v České republice.

Václav MORAVEC

Vy jste teď použil slovo destabilizace, ale jeden z posluchačů vám tady vytýká, že už jste 30x řekl destrukční. Přiznám se, že jsem to tolikrát nepočítal, ale to je právě jedna z výtek. Dodejme, že aktuální informace pro premiéra Petra Nečase je odchod Karolíny Peake z Věcí veřejných a založení nové politické platformy novinkou, důležitá je pro něj jasná vládní většina v Poslanecké sněmovně. Tady se vlastně, Petře Gazdíku, s premiérem Petrem Nečasem shodujete. Jasná…

Petr GAZDÍK

To je vzácný okamžik, že se s panem premiérem shodujeme…

Václav MORAVEC

Proč vzácný?

Petr GAZDÍK

Je mi velikou ctí, že se s panem premiérem shodujeme, aniž bychom se na čemkoliv měli šanci domluvit.

Václav MORAVEC

Takže jasná vládní většina je právě 104 a výše?

Petr GAZDÍK

Přesně tak.

Václav MORAVEC

Konstatuje Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů, který byl aktuálním hostem dnešních Impulsů. Děkuji, že jste přijal mé pozvání a těším se příště na shledanou.

Petr GAZDÍK

Děkuji za pozvání a na shledanou.

Impuls, 17. 4. 2012, Pořad: Impulsy Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme