Gazdík: Koalice musí nastartovat reformy

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu Petrem Gazdíkem

18. 10. 2010 | 15:30

Moderátor (Ondřej Černý):

První část podzimního volebního klání máme za sebou. V˙pátek a v˙sobotu si část obyvatel České republiky ještě může svou senátorku nebo senátora. V˙řadě měst a obcí se už ale začalo vyjednávat, kdo bude v˙dalších čtyřech letech spravovat veřejné rozpočty a rozhodovat o tom, co jsou místní priority. Začíná Studio Česko a od mikrofonu vás zdraví Ondřej Černý. K˙druhému mikrofonu ve studiu usedl starosta Suché Lozi, předseda hnutí Starostové a nezávislí, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů v˙jedné osobě, Petr Gazdík. Dobrý den, vítejte.

 

Host (Petr Gazdík):

Hezké odpoledne vám i posluchačům.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Osm let starosta Suché Lozi, prý už nebudete dál. Proč?

 

Host (Petr Gazdík):

Protože jsem poslancem, předsedou poslaneckého klubu a myslím, že ty dvě funkce nejsou dlouhodobě dobře slučitelné.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Opět jste ale kandidoval, opět vám řada lidí v˙Suché Lozi vyjádřila svou podporu. Dalo by se očekávat, že jsou s˙vámi tedy spokojeni?

Host (Petr Gazdík):

Já jsem to tak nějak trochu slíbil před poslaneckými volbami, protože mnoho mých spoluobčanů chodilo a říkalo, my tě nebudem volit do Sněmovny, protože ty se na nás vykašleš a ty už nebudeš pracovat pro Suchou Loz. Já bych chtěl pro Suchou Loz pracovat dál, sice na jiné funkci a v˙mnohem menším časovém měřítku a zdarma, ale budu to dělat rád.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Co je to vlastně teď za novinku, že řada poslanců i ministrů kandidovala právě v˙těchto komunálních volbách a snaží se být jak na té vrcholné politické úrovni, tak také na té komunální?

Host (Petr Gazdík):

Ono je vždycky dobře, kdy politik, který má možnost, je zákonodárcem a schvaluje zákony, má možnost vidět tu realitu tam dole na té běžné komunální úrovni. Na druhou stranu u mnoha, nechápu to u některých třeba spojení funkce hejtmana a poslance, spojení funkce poslance a senátora, tam tomu nerozumím.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Spojení funkce poslance a senátora snad ani není možné?

 

Host (Petr Gazdík):

Není možné, nicméně někteří poslanci kandidovali v˙senátních volbách a vypadá to, že zřejmě i uspějí.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

To je pravda, možná narážíte na Zdeňka Škromacha, ale důvodem je třeba to, že prostě do Senátu se volí osobnosti a v˙tuto chvíli sociální demokraté, opoziční strana, má asi jedinou možnost, jak nějakým způsobem brzdit reformy, jichž se chce účastnit také TOP 09, a sice tím, že své vrcholné představitele a osobnosti pokusí prodat právě v˙Senátu.

 

Host (Petr Gazdík):

Svědčí to o personálním zoufalství některých stran.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Každopádně zpátky k˙vám. Vy vedete tedy Suchou Loz osm let. Mluvíte o tom, že je dobré mít tu zkušenost jak z˙té komunální úrovně, když například tvoříte zákony. Stalo se vám třeba už za těch pět měsíců, co jste vykonával obě funkce, že vám někteří z˙vašich spoluobčanů řekli, že jste Pražák a že vlastně svým způsobem už se na ty problémy díváte jinak a že vás to změnilo?

 

Host (Petr Gazdík):

Z˙mých spoluobčanů určitě ne nebo zatím jsem to nezaznamenal. Samozřejmě jsou lidé, kteří vám přejí, jsou lidé, kteří vám nepřejí, jsou lidé, kteří závidí, jsou lidé, kteří si uvědomují, že to není úplně jednoduché být poslancem. Na druhou stranu jsem zaznamenal ten obrovský posun v˙tom, že člověk, který je starostou, bývá ve společnosti velmi pozitivně vnímán, bývá vážen, starosta je jedno z˙nejprestižnějších povolání, což u poslance tak není. A ten, někteří cizí lidé dávají najevo úplně jiné pocity, takže já mám jistě dojem, že během velmi krátké doby jsem se z˙uznávaného a podporovaného lidmi starosty stal ten poslanec, ten budižkničemu, který nic nedělá, bere velké peníze, má nezdaněné náhrady, má tu nesmyslnou imunitu a věčně tam není. Takže jeden ze svých úkolů považuji vysvětlit, v˙čem spočívá poslanecká práce, v˙čem je důležitá. Ona je podle mé první zkušenosti o něčem úplně jiném, než bývá v˙médiích prezentováno a než bývá vnímáno lidmi.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Na druhou stranu berte to tak, že poslanecká funkce je také funkce symbolická. Když někteří ze zákonodárců chodili na jednání a nebyli úplně střízliví, když občas mluvili slova, kterým nebylo rozumět, když občas dělají zákony, které Českou republiku připravují o řadu desítek miliard korun, tak se voličům nedivte, že mají na poslance takový názor.

 

Host (Petr Gazdík):

Já s˙vámi naprosto souhlasím a proto říkám, že za jeden ze svých úkolů v˙Poslanecké sněmovně bych rád, aby se tento obraz změnil a zlepšil.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Kromě toho, že tedy končíte v˙pozici starosty Suché Lozi, tak jste také předsedou hnutí Starostové a nezávislí. Jak jste s˙tím vaším volebním výsledkem v˙obecních volbách spokojeni?

 

Host (Petr Gazdík):

Hnutí Starostové a nezávislí má smlouvu do roku 2012 se stranou TOP 09. My jsme kandidovali na kandidátce TOP 09 do sněmovních voleb, teď ta smlouva říká, že v˙komunálních volbách je lídrem toho kandidátek strana Starostové a nezávislí, nicméně zákon o komunálních volbách umožňuje mnohem více a mnohem širší možnosti než ten do Sněmovny. Takže já jsem s˙výsledkem velmi spokojen, protože dohromady s˙TOP 09, dohromady s˙nezávislými kandidáty máme společně celkem 3800 zastupitelů po celé České republice, jsme tedy mimo nezávislé kandidáty, jsme třetí nejsilnější politickou stranou v˙komunální politice.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Ale není to přece jenom nevýhodné, nebylo by lepší, pokud by fungoval model jako právě v˙těch sněmovních volbách, to znamená, tehdy jste kandidovali vy jako kandidáti Starostů a nezávislých na kandidátce TOP 09, že by se to otočilo, že teď by kandidáti TOP 09 byli na vašich kandidátkách, že by to pro voliče bylo jasnější?

 

Host (Petr Gazdík):

Ten model a výpočet je trochu jiný a třeba v˙naší obci je mnohem lepší, když kandidují dvě strany, máte možnost přivést více lidí do komunální politiky a dáváte občanům větší možnost výběru. V˙mnoha obcích se potvrdilo, že když TOP 09 a Starostové a nezávislí kandidovali vedle sebe, tak je to dobře.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Řada politických komentátorů mluvila, že volební výsledek TOP 09 nebyl takový, jaký možná strana očekávala. Vy ale sám říkáte, je nezbytné sečíst obě ty strany, protože to je relevantní výsledek. Ale vyjděme tedy z˙toho, že obecní volby jsou primárně zájmem vaší strany nebo hnutí Starostové a nezávislí, že TOP 09 skutečně vznikla jako strana celostátní, která se zaměřuje na ty celostátní volby. Jak třeba ten váš volební výsledek můžete obtisknout do spojenectví s˙TOP 09 na celostátní úrovni? Jen připomenu, že vy jako Starostové a nezávislí jste do vlády nominovali ministra kultury Jiřího Bessera.

 

Host (Petr Gazdík):

Určitě ji můžeme obtisknout, protože tady teprv teď v˙komunálních volbách to spojenectví ukázalo hluboký smysl. To, že Starostové jsou lídry v˙té komunální politice a TOP 09 je lídr v˙té celostátní politice, tady to spojenectví dává smysl a výsledky v˙těchto volbách to jednoznačně ukázaly, myslím tím společné výsledky.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A jak tedy skutečně můžete obtisknout tu vaši pozici do toho spojenectví? Vy říkáte, máme smlouvu do roku 2012, do krajských voleb, nepletu-li se...

 

Host (Petr Gazdík):

Ano.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Kdy asi budete fungovat spolu, ale jak to tedy bude dál? Teď jste ukázali, že ten projekt je životaschopný, jste stále shodnými partnery, je to partnerství rovných nebo jak to bude do budoucna? Protože stále mediálně to vypadá tak, že dominantními figurami v˙tom spojenectví jsou lidé z˙TOP 09.

Host (Petr Gazdík):

V˙té parlamentní politice rozhodně ano, parlamentní politici jsou dominantní lidmi z˙TOP 09. Nicméně já sám jsem předsedou společného poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, což také o něčem svědčí, že TOP 09 si váží Starostů a dala mě tuto důvěru.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Když mluvíme o těch volbách do krajských zastupitelstev za dva roky, jak to tedy bude fungovat? Budete opětovně sázet na model, na který jste vsadili teď, to znamená, že vsadíte na vícero kandidátek, ať si voliči vyberou a posléze ty hlasy shromáždíte?

 

Host (Petr Gazdík):

Ne, určitě ne. V˙krajských volbách půjdeme opět společně, protože ten model krajských voleb je velmi podobný těm sněmovním volbám a tam je naopak politicky velmi výhodné jít společně.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Říká předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, který je dnes hostem Studia Česko. Budou podle vás mít výsledky pátečních a sobotních voleb komunálních a senátních jakýsi vliv na vztahy v˙rámci vládní koalice?

Host (Petr Gazdík):

Já se nedomnívám, že budou mít vliv na vztahy v˙rámci vládní koalice. Možná pouze ten, že jaksi je po volbách a že odpadne některé hašteření, které mě před volbami přišlo naprosto zbytečné.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Nepřibude naopak? Protože teď se ukázalo, že Věci veřejné rozhodně neuspěly tak, jak si představovaly, ODS se také není úplně nadšená, že například TOP 09 ji sebrala vítězství v˙Praze a spoustu hlasů někde jinde. Nehrozí tedy naopak to, že se právě třeba Věci veřejné budou v˙rámci vládní koalice více vymezovat?

 

Host (Petr Gazdík):

Vy jste to teď popsal. Já si myslím, že možná hrozí to, že ty jednotlivé strany znervózní a uvnitř těch jednotlivých stran může nastat nějaké pnutí, může, ale

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Uvnitř těch stran? Nebude to, řekněme, vnější pnutí, které má původ v˙těch stranách?

Host (Petr Gazdík):

To vnitřní pnutí se pak může nějakým způsobem projevit navenek. Nicméně neočekávám žádné zásadní velké pnutí v˙koalici, protože koalice má před sebou obrovský úkol, koalice musí nastartovat reformy, to, co zatím začala dělat, byly nutné nezbytné účetní úkony a teď musí dojít k˙těm skutečným reformám, k˙návrhům zákonů a takové menší zákonné smršti, která změní zákonné poměry v˙České republice.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

To říkáte, ale na druhou stranu véčkaři si sami pro sebe vyhodnotili, že jsou nejlevicovější stranou v˙rámci vládní koalice a že by tento sociální akcent měl být výraznější. Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury Stem by ve sněmovních volbách, pokud by se konaly nyní, strany vládní koalice získaly pouze 95 křesel, což je propad o 23 křesel, protože v˙tuto chvíli drží tři strany vládní koalice ve Sněmovně 118 hlasů. Jak to vnímáte, že třeba, protože ten propad by měl být primárně u Věcí veřejných a ODS, takže tedy voliči vnímají kurz TOP 09 jako správný a oceňují ho?

 

Host (Petr Gazdík):

Určitě si toho vážíme, nicméně nezlobte se, my nemůžem stavět na každém průzkumu každé agentury každý měsíc, který nějakým způsobem

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Vyjděme z˙toho, že je zde průzkum agentury Stem a také výsledky voleb. Ty cosi ukazují. Řada sociálních demokratů říká, podívejte se, byl to první test vlády, neuspěla. Přidali se komunisté, kteří říkají to samé. Rozumím, včera Petr Nečas, premiér, říkal, spočtěte si ty výsledky a zjistíte, že naopak strany vládní koalice získaly více než opoziční strany. Ale není to v˙českých podmínkách jakýsi etalon? Sněmovní volby v˙létě a podzimní, které ukazují, že voliči se vyjadřují k˙vládě?

 

Host (Petr Gazdík):

Já si myslím, že určitě to úplně nejde srovnávat. Nezlobte se. To, jestli na malé obci volím Pepu nebo Jardu, svědčí o tom, jestli je mě Pepa nebo Jarda sympatický a na těch menších obcích rozhodně nerozhoduje to, jestli Pepa kandiduje za ČSSD nebo za ODS. To je až to druhořadé. První se ptám, jestli ten člověk je schopný udělat něco pro svou obec, jestli je to aktivní člověk, jestli tam nejde proto, protože chce nějakou moc nebo peníze, ale jestli je ochoten věnovat svůj volný čas práci pro obec a to nejlépe zdarma. Takového člověk rád budu volit, i když bude v˙ČSSD.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Pepa a Jarda na malé obci, ale jsou také Pepové a Jardové ve velkých obcích.

 

Host (Petr Gazdík):

Ale Česká republika má 6244 obcí a my se bavíme o komunálních volbách, které byly ve všech obcích.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

I statutárních městech.

 

Host (Petr Gazdík):

I statutárních městech. A těch větších obcí a měst je mnohem méně než těch malých obcí.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

V˙souvislosti s˙volebním výsledkem předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg mluví o možném brzkém setkání ať už K9 nebo K6.

 

Host (Karel Schwarzenberg):

Budou takové rozhovory. Předpokládám, že budou. Samozřejmě je, vzhledem, že je to koaliční vláda, je to na premiérovi, aby takovou poradu K9 nebo K6 nebo cokoliv svolal.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Vy jako předseda poslaneckého klubu TOP 09 na K9 chodíte, máte už informace, kdy by se případně měla konat?

Host (Petr Gazdík):

Nemám zatím informace. Původní dohoda z před 14 dnů byla, že bude někdy po volbách, ale to není nic mimořádného. K9 je podle koaliční smlouvy, by měla být zhruba jednou za 14 dní, měla by to být poměrně pravidelná pracovní schůzka, kde bysme se měli informovat, co nás čeká, jaká bude, například příští týden je schůze Poslanecké sněmovny, co se na ní bude schvalovat, jakým způsobem se postavíme k˙některým opozičním návrhům zákonů a další věci. Takže to je běžná realita koaličního života, K9 není nic mimořádného.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Přece jenom teď je před druhým kolem voleb do pos-, do Poslanecké sněmovny, samozřejmě do Senátu, omlouvám se, pro vládní koalici je důležité, aby měla možnost nějakým způsobem podporovat své návrhy i v˙Senátu. Tedy není na místě skutečně setkání lídrů stran vládní koalice a výrazná explicitní podpora kandidátů, kteří mohou napomoci stranám vládní koalice v˙soubojích se sociálními demokraty?

Host (Petr Gazdík):

Já s˙vámi naprosto souhlasím a věřím, že k˙takové schůzce určitě dojde. Jestli to bude ve formátu předsedů jednotlivých stran nebo to bude ve formátu K9 nebo ve formátu koaličních ministrů, neumím říct.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Proč zatím nic takového není? Protože předsedové stran vládní koalice mluví o tom, že explicitně nebudou nikoho vyjmenovávat, koho mají jejich voliči volit. Karel Schwarzenberg říká, my jsme strana, která ctí subsidiaritu, možná i s˙ohledem na vás jako Starosty a nezávislé, takže to necháme na nich, oni ví v˙obcích nejlépe koho volit a podpořit.

 

Host (Petr Gazdík):

Já s˙Karlem Schwarzenbergem naprosto souhlasím. To, jestli je volič pravicový nebo levicový, jestli se v˙daném obvodu dostala do druhého kola nebo dostal zástupce ČSSD a ODS, samozřejmě pravicový volič si uvědomuje, jaké nebezpečí hrozí v˙Senátu

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Máte z˙toho strach, že by například opozice získala v˙Senátu většinu?

 

Host (Petr Gazdík):

Strach je asi silné slovo.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

V˙souvislosti s˙reformami.

 

Host (Petr Gazdík):

Nemáme z˙toho strach v˙souvislosti s˙reformami, že by opozice dokázala zablokovat ty reformy

 

Moderátor (Ondřej Černý):

No ale zpomalit. Přece jenom řada těch zákonů ještě není přijata, ale počítá se s˙nimi už při těch nejrůznějších parametrických opatřeních, protože zatím sám říkáte, to nejsou úplně reformy, ale v˙momentě, kdy vše nebude schváleno, tak je to pro vládní koalici poměrně velký problém a hlavně pro státní rozpočet.

 

Host (Petr Gazdík):

Může to být zdržení, to je pravda, můžeme tady zažívat tanečky mediální, nechutnosti, vytahování, různé škorpení, které jsme tady zažili před volbami a to bych viděl jako horší, protože my jsme jako vznikající koalici hlásali, že chceme nový politický styl. To, co občas předvádí Sociální demokracie ve Sněmovně, jejich různé obstrukční jednání a to, jakým způsobem se baví a jakým způsobem některé věci a kdy předkládají, jakým způsobem dodržují nebo nedodržují slovo, nesvědčí moc o novém politickém stylu a pokud se to rozšíří nyní i na Senát, tak samozřejmě občané České republiky nezažijí nový politický styl v˙plné síle, budeme se dál nesmyslně škorpit a zažívat nesmyslné útoky a to není dobře nejenom pro reformy, to není dobře pro tuto zemi.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

To jsou ale, řekněme, možnosti stran opozičních. Včera ostatně v˙České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip vládní strany nařkl také z˙toho, že o řadě kroků, třeba o daňových změnách, které se mají projednávat právě na nadcházející říjnové schůzi Poslanecké sněmovny, s˙opozicí vláda vůbec nehodlá jednat a některé z˙těchto bodů chcete na říjnové sněmovní schůzi projednávat bez diskuse. Není to tedy naopak ze strany vládní koalice nefér vůči opozici?

 

Host (Petr Gazdík):

Víte, po tom, co zažíváme nebo co jsme zažili s˙vyjádřením důvěry vládě, po tom, jaké slova a jakým způsobem tam padaly, na minulé schůzi to bylo víceméně obdobné. Když si vyjedete stenozáznam, já jsem tam říkal, pronesl jsem pouze málo vět zatím od řečnického pultu, nicméně tu jednu jsem tam řekl, že děkuji panu Sobotkovi, když kritizoval koalici za to, že nereaguje na některé věci. Takže děkuji za to, že to, jakým způsobem, s˙jakou demagogií některé věci přednáší a jak je posunuje, jak je otáčí, svědčí o tom, že nemá cenu na některé věci reagovat. Opozice chce prostě za každou cenu ve Sněmovně vyvolat válku, chce ukázat, že nový politický styl, že se nebudem hašteřit, že se nebudem hádat, že nemá smysl.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Ale to vás nemusí zajímat, volič si udělá obrázek sám, bude si dělat výsledky posléze také podle toho, proč vy chcete skutečně opozici zamezit u řady těch bodů, aby přišla se svými výtkami, se svým pohledem na věc?

Host (Petr Gazdík):

My určitě nechceme zamezit výtkám

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tak proč jsou ty věci bez rozporů a bez diskuse?

 

Host (Petr Gazdík):

Nevím o tom, že by se něco mělo projednávat bez diskuse, každý poslanec má právo

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tedy Vojtěch Filip nemluvil včera v˙České televizi pravdu?

 

Host (Petr Gazdík):

Neslyšel jsem celé vyjádření Vojtěch Filipa

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Mluvil asi o 16 bodech, které předkládá vláda z˙těch asi 32 nebo kolik jich jde na jednání Sněmovny a u řady z˙nich třeba i co se týkají daní, nemá prý šance kromě tří opozičních představitelů ve Sněmovně nikdo další vystoupit.

Host (Petr Gazdík):

To není pravda, já myslím, že on mluvil, že tady došlo k˙nedorozumění, že on spíše mluvil o takzvaném zrychleném řízení, paragrafu 90. Ano, my chceme z˙časových důvodů některé schválit ve zrychleném řízení, nicméně opozice má šanci to zrychlené řízení zablokovat tím, že zablokuje víc jak 50 poslanců, což opozice rozhodně má nebo dva poslanecké kluby.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Co se bude dít dál? Ano, dva poslanecké kluby mohou vetovat a brzdit, pokud ale potřebujete ty věci v˙rámci reformního snažení schválit, co se bude dít, pokud skutečně nestihnete vše, jak je potřeba?

 

Host (Petr Gazdík):

Nevidím důvod, proč bysme to nestihli.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Když přijde opozice s˙vetem?

 

Host (Petr Gazdík):

Opozice přijde s˙vetem ve zrychleném řízení?

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Ano.

 

Host (Petr Gazdík):

Budeme pracovat více, svoláme další

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Dneska je, jestli se nepletu, je 17. října.

 

Host (Petr Gazdík):

Svoláme další sněmovní schůzi, budem pracovat tak, abychom to stihli. To je věcí opozice a jejího relevantního práva. To, že vláda něco navrhuje ve zrychleném řízení, nepovažuji za nic špatného, ba naopak. Jestli to opozice považuje za to, že k˙tomu nemá pak právo se vyjádřit, je to samozřejmě její věc a má možnost to vetovat.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A co je tedy prioritní pro vás jako šéfa poslaneckého klubu TOP 09, aby teď ve Sněmovně co nejrychleji prošlo? Co jsou skutečně ty bazální kroky, které odstartují reformy?

 

Host (Petr Gazdík):

Já bych nechtěl říkat jeden zákon, protože těch zákonů je právě celá řada. To musí být soubor opatření, jak zajistit fiskální stabilitu, jak zamezit tomu, aby se Česká republika nezadlužovala tak, jak se zadlužuje, abychom si každý rok nemuseli na svou běžnou spotřebu půjčovat

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tomu rozumím, ale nehrozí zde také riziko, že řadu těch věcí, na nichž rámcově jste například v˙TOP 09 dohodnuti, nemáte vydiskutováno s˙vládními partnery, třeba co se týče rodičovské a podobných návrhů, s˙nimiž přišel Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí? To jsou totiž věci, které vyvolávají přestřelky v˙rámci vládní koalice a teď volič může být nějakým způsobem překvapen, že vy mluvíte o reformách, ale Petr Nečas říká, to je nad míru, todle už nechceme.

 

Host (Petr Gazdík):

Já chápu, že jako novinář čerpáte z˙mediální reality. Ano, toto je mediální realita. Nicméně koaliční smlouva naprosto jasným způsobem říká, co, které zákony, jakým způsobem budou navrženy a schváleny. Samozřejmě mohou se objevit drobné nesrovnalosti nebo drobné možnosti v˙tom a od toho tady funguje nějaká koaliční devítka, koaliční trojka či koaliční šestka, která tyto věci řeší a já jako předseda klubu, my se nad každým zákonem jako předsedové klubů před tím scházíme, předtím jsme to projednali na K9. Takže těch nesrovnalostí nebo nedrozumění je minimum. Moje vnímání po tom, kdy sedím na K9 a pak slyším některé mediální výstupy je, že něco jiného je mediální realita a něco jiného skutečnost.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Posloucháte Studio Česko, dnes s˙předsedou hnutí Starostové a nezávislí a také předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, Petrem Gazdíkem. Když se ještě vrátíme k˙vaší pozici starosty Suché Lozi, kde tedy dosluhujete, tak do kdy vám ministr financí Miroslav Kalousek slíbil, že dojde ke změně v˙nastavení rozpočtového určení daní?

 

Host (Petr Gazdík):

Rozpočtové určení daní je určitě jeden z˙těch reformních zákonů, které by měly, na kterých se už teď začalo pracovat. V˙nejbližší době, pokud vím, tak má být svolána komise Ministerstva financí pro nový zákon o rozpočtovém určení daní a ministerští úředníci by na tom měli co nejdřív začít pracovat tak, aby někdy na jaře přišel ten zákon do diskuse. Naší snahou je, aby platil od 1.1.2012.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Když mluvíte o ministerské komisi, člověku okamžitě bezděky vytane na mysli seriál Jistě, pane ministře, máme problém, potřebujeme jej rozpliznout, uděláme komisi.

 

Host (Petr Gazdík):

Promiňte, ta komise funguje už 3,5 roku, byl jsem jejím členem. Ta komise má reálný výsledek, tam se spolupracovalo s˙několika vysokými školami v˙čele s˙Vysokou školou ekonomickou.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A třeba starosta Bohumína Petr Vícha ten výsledek naprosto rozcupoval.

 

Host (Petr Gazdík):

Pan starosta z˙Bohumína, taky jsem u toho seděl

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Mimochodem úspěšný kandidát, který opětovně s˙více než 60 procenty obhájil svou pozici.

 

Host (Petr Gazdík):

Nicméně i úspěšný kandidát se může mýlit v˙tom, protože už jeho první věc, že tu komisi sestavilo Svaz měst a obcí společně s˙Ministerstvem financí, je lež. Dále není pravda, že výsledek té komise, ta analýza rozpočtového určení daní nebo analýza financování obcí České republiky je k˙ničemu. Rozhodně ne.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Ale každopádně zpátky k˙té změně. Stačí v˙tom termínu, o němž jste mluvil, protože vy jako obce si stěžujete, že musíte stále více agendy a státní správy dělat za peníze, které jsou menší než v˙minulosti, i třeba kvůli hospodářské krizi, tedy není to problém do budoucna? Budete mít

Host (Petr Gazdík):

Vy teď směšujete dvě věci, vy směšujete státní správu, tj. přenesenou působnost a samosprávu. My máme problém v˙obou oblastech, nicméně v˙tom problému přenesené působnosti, to je státní správy, je ten problém o něco menší. Tam to je právě jeden z˙reálných dopadů té ministerské komise, kdy se zjistilo, že financování obcí v˙oblasti přenesené působnosti, že obce získají od 30 do 120 procent skutečných nákladů. Potvrdila to analýza také Ministerstva vnitra. A proto od 1.1.2010 získaly obce od ministra financí Janoty dvě miliardy navíc na přenesenou působnost. U nás například v˙naší obci to znamenalo velmi značný rozdíl, v˙konkrétním případě my jsme dostávali na přenesenou působnost zhruba 80 tisíc za rok, což rozhodně nemohlo pokrýt náklady na přenesenou působnost, v˙tomto roce dostáváme asi 470 tisíc, to je značný rozdíl.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Kromě rozpočtového určení daní, co dalšího starosty v˙menších obcích v˙tuto chvíli nejvíce pálí?

 

Host (Petr Gazdík):

Určitě obrovská byrokracie, určitě starosty menších obcí trápí to, jakým způsobem fungují evropské fondy

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Takže jste nadšeni z˙datových schránek například, že se budou zdražovat?

 

Host (Petr Gazdík):

Z˙datových schránek rozhodně nejsme nadšeni a systém datových schránek nepovažujem za zvládnutý a dobře udělaný. Na rozdíl například od systému czechpoint.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Co s˙tím můžete udělat jako vládní poslanec a šéf vládního poslaneckého klubu?

 

Host (Petr Gazdík):

V˙programovém prohlášení vlády je to, že se budeme věnovat těmto věcem. Ano, budu se snažit, nejsem odborník na datové schránky, i poslanec

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tak ale přece jenom vy jste odborník na to, že jako Suchá Loz možná budete muset platit více.

Host (Petr Gazdík):

Budeme se s˙tím něco snažit udělat. Co teď konkrétně, vám neumím říct.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tolik dnešní Studio Česko, hostem byl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, předseda hnutí Starostové a nezávislí, Petr Gazdík. Děkujeme, že jste přišel a někdy příště ve vysílání Rádia Česko opět na slyšenou.

 

Host (Petr Gazdík):

Děkuju za pozvání, hezké odpoledne.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Pěkný den od mikrofonu přeje také Ondřej Černý a nezapomeňte, Rádio Česko si můžete naladit opět zítra v˙osm hodin ráno. Hostem tohoto pořadu, tedy Studia Česko, po zprávách v˙půl čtvrté zítra bude lídr ČSSD ve volbách v˙Praze, Jiří Dienstbier mladší. Už v˙tuto chvíli mu své otázky můžete posílat na e-mailovou adresu, která je studiočesko@rozhlas.cz.

ČRo, 18. 10. 2010, Pořad: Studio Česko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme