Gazdík: Koalice bez VV by jen zvýšila jejich vyděračský potenciál

Online rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

21. 7. 2011

Jana Kaas

Milý mladý příteli, proč tam tedy vysedáváte u korýtka s tou špínou? Pročpak se nezasadíte o očistu nebo proč neodejdete? Proč urážíte ostatní špínu, když sám máte máslo na hlavě a slámu v botách? Proč vůbec mluvíte, když nemáte co? Jste jeden z mnoha nulovců nahoře, jen si myslíte, že jste vyvolený... Hanba vám.

Petr Gazdík

Přeju pěkné poledne všem diskutujícím!
Milý příteli,(tak se oslovují v ČSSD:)), asi je zbytečné Vám odpovídat na nekonkrétní urážky a tak jen gratuluji k tomu, že víte co si jiní myslí. Záviděníhodná vlastnost. Přeji Vám vše Dobré.

Petr

Dobrý den. Určitě jste o smysluplnosti momentálního koaličního vládnutí přesvědčen. Myslíte si, že to tak cítí i většina občanů ČR? I když, pravda, musí se svým názorem ještě 3 roky počkat, není-liž pravda?

Petr Gazdík

Jasně, že chodím do hospody a vnímám, co si myslí většina občanů. Jasně, že všichni by chtěli pro sebe to nejlepší, nejlepší veřejné služby, co největší plat, minimální daně, v nouzi ať se stát postará...... a jasně, že ctím nastavená pravidla takže někdo to nepopulární, ale nutné musí udělat. Bohužel nelze si půjčovat na běžnou spotřebu donekonečna. Ale třeba se Vám volby splní dřív. Mnohdy bych si to přál také.

Tommy

Dobrý den,
proč už jste VV neodkopli a nevládnete sami s ODS? Vždyť je do očí bijící, jak se Bárta jen marně snaží udržet u koryta... A myslim si, že oni by vás ve sněmovně taky nakonec podpořili...

Petr Gazdík

Podle mne by se tím vydírací potenciál VV jenom zvětšil. To už raději předčasné volby. Ve sněmovně je potřeba 101 hlasů a ty s ODS nemáme.

Ladiček

Pořád se chlubíte tím, jak TOP 09 nemá žádné skandály. Ale to je podle mě jen otázka času. Anebo jste tak šikovní, že svoje lotroviny dokážete dobře přikrýt?

Petr Gazdík

Anebo jsme skupina lidí, kteří se zatím nezkazili. Ale i to asi přijde u některých. V  každe skupině lidí jsou dobří i špatní lidé.

Libor

Dobrý den pane poslanče, 
zkraje funkčního období poslanecké sněmovny jsem byl nadšen, jak dopadly volby. Nyní jsem frustrován a určitě nejsem sám. Nemáte pocit frustrace i vy? Když se podíváte, že se s bojem proti korupci nepohnulo, že na ministerstvech sedí ministři, pod jejichž vedením se prošustrovali miliony- viz Vondra, že ve vládáach seděli lidé a přikyvovali na deficitní rozpočty viz Kalousek ,ten by šel i do vlády podporované bolševiky . Před volbama hlásáte v první řadě šetření u sebe a nyní vidíme opak. Vždyt jen asi čtvrtina poslanců nemá funkci, dobře placenou funkci. Zvýšit daně a hospodařit s deficitem to umí cvičená opice.

Petr Gazdík

Pocit frustrace s Vámi plně sdílím. Asi jsem frustrovaný ještě více než Vy, protože vy máte právo nadávat a být nespokojený a já za to nesu odpovědnost a přitom s některými věcmi neumím hnout. Ohledně šetření u sebe myslím že nemáte úplně pravdu. Snaha a první výsledky už jsou. Také bych si přál, aby to šlo rychleji.

Honza

Dobrý den, nevíte prosím, proč p.Kalousek řeší problémy ostatních (skrze analytický tým MF) a neřeší vojenské zakázky z jeho éry a KDU - Pandury, Gripeny, Case? Zdá se mi dost nedůvěryhodný.

Petr Gazdík

Nevím. Prosím ptejte se pana ministra na všechno co dělá nebo nedělá. Moje zkušenost ním je ale opačná, mou důvěru nikdy nezklamal- drží slovo a je to velmi dobrý politik.

Honza

Dobrý den, proč mají reformy "zaplatit" lidé chudí (příjem pod průměr, kterých je většina) tím, že budou mít vzšší výdaje, které jim nikdo nevykompenzuje? Umíte si představit žít z 10tis?

Petr Gazdík

Každý rok si na svoji běžnou spotřebu ( a nejvíc na důchody, sociální dávky, zdravotnictví - tvoří většinu výdajů státu )půjčujeme zhruba 100 miliard ( a dělali jsme to i v časech vlád ČSSD při6% hospodářském růstu ). Bohužel to nejde donekonečna. jednou se ten dluh musí zastavit a následně splatit. Doposud platíme pouze úroky z dluhu. Žil jsem s ženou a 1 dítětem z 12 tis.Kč - umím si to představit!

Honza

Zvýší-li se DPH - sníží se ostatní odvody z hrubé mzdy zaměstnanců? Nebo jak plánujete dosáhnout "stejné nebo nižší" složené daňové kvóty?

Petr Gazdík

Myslím že vnímáte, že stát nemá jiné peníze, než které vybere od svých občanů.....A každý rok mu více než 100 miliard chybí. V tomto čase a vzhledem k dění v  Eurozóně nevidím prostor k snižování složené daňové kvóty.Bohužel.

Beetle

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč mají být ve snížené sazbě DPH také noviny. Je to zamýšleno jako podpora vlezdoprdelizmu "novinářů" z MF, HN a Lidovek?

Petr Gazdík

Podle mne v ní určitě mají být knihy! A tištěná média a knihy spolu jednak souvisí a jednak žijeme v době, kdy jsou tištěná média ohrožena nástupem elektronických médií. Nemám potřebu nikomu nikam lézt:)

Anča

Fandím vám. Jste jediná strana, která je schopna tuto společnost přivést k blahobytu.

Petr Gazdík

Děkuji. Myslím si, ale že už teď žijeme v porovnání s 90% obyvateli této planety v  relativním blahobytu.

Beetle

Dobrý den,
o kolik procent podle vašich propočtů klesne vzhledem k zvýšené DPH spotřeba domácností? O kolik miliard přijde potom stát na daních od obchodníků?

Petr Gazdík

Zatím vždy při zvýšení DPH (a největší bylo za vlád ČSSD s převedením většiny položek do základní sazby DPH v roce 2003 ) spotřeba neklesla. Zatímco při zvýšení nákládů práce či firemních daní nezaměstnanost roste.

Jan

Co byste KONKRÉTNĚ poradil (1) matce samoživitelce s úhrným čistém příjmu 12tis/m když bydlí s dětmi v malém bytě (nemůže již měnit) a nebude schopna vyjít v souvislosti s navýšením ceny za zdravotní péče a zdražení potravin (energie se zdražují automaticky)? (2) seniorům, kteří jsou dlouhodobě a často nemocní, musí zaplati více v  nemocnici, léky a i výdaje za domácnost (nájem, energie). Buďte konkrétní a dejte těmto lidem radu. Ne jen obecné "uskromnit se".

Petr Gazdík

1) Aby zašla na nejbližší obec 3.stupně a požádala o soc.dávky a pokusila se najít si partnera ( ve dvou se to lépe táhne ).
2)Aby poprosili své děti a pakliže je nemají obrátili se na své přátele či obec o pomoc se změnou bydlení či umístění do domova důchodců.

Podotýkám ale, že je to vždy velmi individuální. Jako starosta jsem podobných případů řešil desítky. A myslím že jsem každému dokázal nějak pomoci.

Skeptik

Dobrý den, můžete uvést nějáký konkrétní důvod, proč by ještě dnes měl ne zcela přitroublý občan tohoto státu důvěřovat vaší vládní koalici? O jakou vrstvu obyvatel se chcete opírat v prosazování nepopulárních opatření a co pro to děláte? (OdpověĎ typu opíráme se o všechny, kteří nechtějí další zadlužování si rovnou můžete nechat od cesty...)

Petr Gazdík

Chápu, že po všech skandálech našich koaličních partnerů a při všech nepopulárních opatřeních, které je Vláda nucena činit se jí důvěřuje těžce. Za TOP09 a STAN můžu říct, že se opíráme o ty co nám dali hlasy a to na program, ve kterém věci, které činíme byli napsány.

alena

Dobrý den, vážený mladý poslanče, dovoluji si konstatovat, že lidem vaše úsporné vládní kroky, velice málo vysvětlujete !! Proč? 
P.S. také jsem byla v politice - na komunální úrovni a vím o čem píši!

Petr Gazdík

Souhlasím s Vámi, e by se v tom vláda měla zlepšit. Jako starosta, ale vím, že je něco jiného vysvětlit své počínání občanům své 1100 hlavé obce a něco jiného je vysvětlit to 1O 000 000 lidí.

Aymar

Dobrý den,
koho považujete ve VV za kompetentního a koho za méně důvěryhodného? není mezi poslanci VV někdo, s kým by se lépe jednalo?

Petr Gazdík

Určitě jsou mezi poslanci Vv i kompetentní a důvěryhodní lidé. Třeba s Karolínou Peak, s paní poslankyní Navrátilovou s panem poslancem Petráněm ....mám velmi dobré zkušenosti.

jana

Proč se nikdo nezabývá tím, že Bártova koncepce navíc komentovaná prokazatelně špičkami VV ( viz. zveřejněné maily ) má znaky přípravy trestného činu navíc v organizované skupině ?!

Petr Gazdík

Omlouvám se, ale nejsem státní zástupce ani policista.

Josef

Vážený pane Gazdíku, nebylo by lepší a rychlejší zastavit alespoň část úniků státních financí všemi korupčními kanály (odhaduje se to na desítky mld), než pořád jenom tahat lidem peníze z kapes, které se pak zcela nekontrolovaně rozplynou ve státním rozpočtu. Získali byste jednoznačnou podporu voličů. Nebo je systém korupce tak dokonale provázán s politiky, že to toho skutečně není možné "vstoupit"?
Děkuji

Petr Gazdík

Souhlasím s Vámi a denně se o to snažím. Máte prosím recept na to jak to udělat, nejlépe v řádu týdnů? Rád jej s Vámi proberu, napište kdy se potkáme. Korupci podle mne nelze úplně zlikvidovat, ale je naší povinnosti všem kteří se jí chtějí dopouštět to co nejvíce znemožnit. A myslím, že to určitě možné je. Kdyby byl systém korupce tak dokonale provázán s politiky a nebylo možné to alespoň kousek pohnout k lepšímu, tak už bych ve Sněmovně nebyl. A myslím, že ani celá řada kolegů poslanců TOPSTAR.

Lukas Kubenka

Dobry den, pane Gazdiku.
Chtel bych poprat, aby TOP09 nepodlehlo populismu a dal si stalo za svymi predvolebnimi sliby.
Velmi casto zde vidim dotazy, co delat, kdyz jsem se ocitla v takove a takove situaci. Ja osobne jsem za kazdou svoji chybu hned zaplatil a vetsinou pomerne draze. Lide by meli byti vice zodpovedne a nedoufat, ze jim z toho pokazde nekdo pomuze. Ale na druhou stranu by se melo pomahat hlavne tem, ktere se ocitly v tezke zivotni situaci, kterou si sami nezavinili. Viz tyrane deti, nektere socialni pripady apod.

Petr Gazdík

Děkuji, plně se s Vámi ztotožňu

iHNED.cz,21. 7. 2011, Rubrika: Online chat

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme