Gazdík: Když 19 procent DPH, tak s nižší sazbou pro léky, knihy a tisk

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

18. 7. 2011

Vadilo by vám zvýšení DPH na 19 procent?

Ještě jsme o tom nejednali, ale pokud míní pan premiér, že je to potřeba, tak je nutné se o tom bavit. Dokud ale není uzavřena nová dohoda, platí dohoda stará (příští rok jednotná sazba 14 procent, pak 17,5 procenta). V případě, že by DPH mělo být 19 procent, bych požadoval, aby byla snížená sazba DPH, a to na léky, knihy a tištěná média.

Jak vysoká by měla být snížená sazba, deset procent jako nyní?

To je otázka na ekonomy, ale já bych požadoval, aby byla ještě nižší než dnes.

Veřejné mají výhrady proti devatenáctiprocentní sazbě, neotřese to křehkou koalicí?

Je to věc jednání, ale jak se vyvíjí situace v eurozóně, vypadá to, že mohou nastat závažné ekonomické problémy, že může přijít krize znova a v mnohem větším rozsahu.

Véčkům by se více líbilo zdanění firem a zavedení progresivního zdanění fyzických osob. Co vy na to?

To není rozumné řešení, protože z hlediska trendů by zvýšení korporátní daně o jeden procentní bod mohlo znamenat varovný symbol pro investory v ČR. A také nemáme jistotu, že se daní vybere více. Daňovou progresi máme již dávno a je dána daňovými odpočty. A v návrhu zákona o dani z příjmu, který předložilo ministerstvo financí, větší progrese proti současnému stavu je. Ale i kdybychom přistoupili na brutální návrh ČSSD, znamenalo by to pro rozpočet čtyři miliardy korun, které navíc ale nejsou jisté, protože lidé s větším příjmem mohou své odvody optimalizovat. Nicméně jsme o tom ochotni diskutovat nad návrhem zákona o dani z příjmu ministra financí. Ekonomickou situaci by to ale nezachránilo, takovéto řešení jsou pouhým populismem.

Jak ale situaci řešit, vzít peníze ministerstvům?

Na ministerstvech jsou ještě obrovské rezervy. Musíme mluvit o transparentnosti a hospodárnosti jejich výdajů. My jako Starostové a TOP 09 přijdeme s řešením, jak zprůhlednit zakázky na ministerstvech a nejen na nich.

Co snižování sociálních podpor a důchodů?

O tom bych se vůbec nebavil. Ministr práce a sociálních věcí musí v sociálních transferech ušetřit na straně administrace. Je také možné se bavit o tom, že by příští rok nemusela nastat valorizace důchodů. To je pro mě jedno z řešení, protože si myslím, že mnohé mladé rodiny s dětmi jsou na tom hůř než značná část důchodců.

Oldřich Danda

Právo, 18. 7. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2