Gazdík: Kdyby byla ODS jednotná jako TOP 09 se Starosty, to by bylo radosti

Jsem loajálním poslancem TOP 09, reaguje Petr Gazdík na stále častější spekulace o možném ukončení spolupráce jeho hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se Schwarzenbergovou stranou. Starostové prý mají mnohem více témat, které ještě chtějí na vládní úrovni řešit. A splnění požadavků v rozpočtovém určení daní není to jediné, co je v koalici drží.

29. 7. 2012

Z koaličních stran se zdá právě TOP 09 jako nejméně náchylná k rozpadu. Zdání ale může klamat. Zlé jazyky tvrdí, že Gazdíkovy Starosty táhla do celostátní spolupráce především vidina změn v rozpočtovém určení daní. Nyní je naopak odrazuje stále menší oblíbenost ministrů TOPky, kteří jsou v rámci reforem nuceni provádět nepopulární škrty, které vnímají zejména lidé v regionech. Starostové navíc uzavřeli se stranou Karla Schwarzenberga smlouvu o spolupráci na tři roky. A ta vyprší na konci letošního roku.

Bude poslancem TOPky. Až do konce

Může se tedy stát, že dosud bezkonfliktní sněmovní spolupráce skončí s rokem 2012? Lídr Starostů Petr Gazdík tvrdí, že jen stěží. "My všichni z hnutí STAN jsme byli zvoleni za TOP 09. Jsme poslanci TOP 09, a já říkám, že až do konce tohoto volebního období, do posledního dne budu loajálním poslancem této strany. Nikdo nemůže počítat z naší strany s nějakým přeběhlictvím nebo vytvářením entit Starostů ve sněmovně," uvedl pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Připomněl dále, že rozpočtové určení daní není ale ani zdaleka jediným tématem, jehož vyřešením má hnutí regionálních politiků v rámci poslaneckého klubu TOP-STAN splněno.

"Především musím připomenout regionální školství, které je ve velmi neutěšeném stavu a musí se urychleně řešit. Dalším nosným tématem jsou pak národnostní menšiny, především ta romská. Nechceme, aby tuto problematiku za nás řešili nějací extremisté. Těmi, kdo záležitosti soužití romské komunity s majoritní většinou řeší nejčastěji, jsou právě naši starostové. Proto chceme na celostátní úrovni tyto věci řešit," vysvětluje Gazdík. Na konci roku 2012 zhodnotí STAN a TOP 09 svou spolupráci, což je podle Gazdíka dosti mylně vykládáno jako příležitost některých frakcí Starostů tlačit na nepokračování spolupráce.

"Samozřejmě že ty tři roky budeme hodnotit, ale jsem toho názoru, že spolupráce mezi námi funguje velmi dobře. Kdyby byla ODS uvnitř tak jednotná, jako TOP 09 a STAN, co by za to dala," neodpustí si Ganzdík poznámku směrem ke koaličnímu partnerovi.

Starostové v krajích od knížete neutíkají. Ani na Liberecku

Bývalý starosta Suché Lozi také vyvrací informaci, že by se STAN rozhodl kandidovat v podzimních krajských volbách bez TOPky kvůli hrozícímu debaklu. ParlamentnímListům.cz to přitom tvrdilo hned několik členů hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

"To je poněkud zavádějící. Dohodli jsme se, že tam bude TOP 09 a Starostové kandidovat jako jeden subjekt a Starostové pro Liberecký kraj půjdou do voleb samostatně," popisuje situaci na Liberecku Gazdík. Na Zlínsku zase kandidují obě strany jednotně jako Starostové a TOP 09. Gazdíkovi lidé totiž už mají, narozdíl od TOPky, v krajském zastupitelstvu pět křesel.

Topka a Starostové? Homogenní útvar, myslí si i politolog

Jako poměrně homogenní útvar vnímá spojení TOPky a Starostů politolog Rudolf Kučera. Že by se spolupráce kvůli ukončení platnosti spojenecké smlouvy rozpadla, nepřímo vyvrací. "Musíme se oprostit od jednotlivých programových bodů, které už mají Starostové splněny. Tady jde přeci o tu celostátní politiku, kterou mohou prostřednictvím svého silného partnera ve vládní koalici prosazovat. A to je pro Starosty mimořádně silný argument pro pokračování s TOP 09. Opravdu nevím, co by ho mohlo překonat," uvedl politolog pro ParlamentníListy.cz.

Příliš pravděpodobná není prý podle něj ani možnost, že by na konci roku chtěla spolupráci rozvázat TOP 09. "Starostové jim tvoří krajskou strukturu, takže jsou si skutečně vzájemně prospěšní. Ta spolupráce navzdory různým pochybnostem potrvá," předpovídá Kučera.

O možném ukončení spolupráce mezi Starosty a TOP 09 hovoří však například i v těhcto dnech komentář Martina Weisse z Lidových novin. Podle něj mají Gazdíkovci právě přijetím nového rozpočtového určení daní.

"Petr Gazdík, který je předsedou Starostů, v poslední době naznačuje, že spojenectví se Schwarzenbergem nemusí být navěky," píše Weiss. Jako zlomový moment označuje blížící se krajské volby. Starostové v nich mají chuť alespoň na jedno hejtmanské křeslo. Pokud by pro ně podzimní klání díky nízké popularitě TOPkařských ministrů, nebude podle Weisse držet Starosty u TOPky vůbec nic.

Vladimír Ivánek

parlamentnilisty.cz, 29. 7. 2012

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme