Gazdík: Kdo po odchodu z politiky podezřele zbohatne, tvrdě zaplatí

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

Lhát v majetkových přiznáních by se mělo politikům v budoucnu tvrdě vymstít. Šéf poslanců vládní TOP 09 Petr Gazdík to chce prosadit jako jednu z priorit pro zbývající dva roky funkčního období Nečasova kabinetu.

21. 11. 2012

On-line deníku TÝDEN.CZ Gazdík také řekl, že by chtěl, aby majetková přiznání politiků kontrolovaly finanční úřady. Omezily by se tak spekulace, které dodnes provázejí například konec politické kariéry expremiéra za ČSSD Stanislava Grosse či exministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka. "Návrh mám připravený, ale nejprve na něm musí být koaliční shoda a pak bychom o něm rádi diskutovali i s opozicí. Chtěl bych, aby na něm byla všeobecná shoda," řekl Gazdík.

Můžete už nyní naznačit, co je podstatou toho návrhu?

Určitě. V současné době zákon o střetu zájmů říká, že politik, který nastoupí do funkce, musí podat přiznání, jaký majetek nabyl za poslední rok. To považuji za nedůsledné, protože z toho není jasný začátek, tedy jaký měl politik majetek, když do funkce vstupoval. A jaký majetek bude mít, když bude z té funkce vystupovat.

Problém je však i jinde, a to v tom, že politikům dnes za nepravdivé vyplnění majetkového přiznání nehrozí takřka žádný postih. Nehledě na to, že údaje, které do něj napíší, nikdo příliš nekontroluje. Změní se i toto?

Domnívám se, že by měl majetková přiznání přebírat finanční úřad (dnes je například poslanci dávají pouze sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru - pozn. red.). A v případě, že zjistí, že člověk nesdělil pravdu, byla by tam i sankce, a to taková, aby se nevyplatilo neuvést pravdu.

Jak vysoká by ta sankce měla být? Alespoň řádově.

To je opět věc koaliční diskuze. Ale finanční úřad pak má k dispozici jakékoliv další daňové přiznání člověka. A je naprosto jasné, když třeba uvedu při výstupu z funkce, že mám hotovost sto tisíc korun, a pak si najednou za tři roky koupím něco za deset milionů, i když mé příjmy byly kolem tří set tisíc korun ročně, že jsem ty peníze musel někde sebrat. Za to by měla být také sankce, respektive zdanění částky či majetku, který jsem nabyl, aniž by někdo věděl kde.

Něco podobného již delší dobu navrhují sociální demokraté...

Problém je ale v tom, že oni to navrhli pro celkem širokou skupinu lidí, pro všechny. Já se bavím o skupině politiků, lidí, kteří jdou do funkce dobrovolně. Aby si každý rozmyslel, jestli chce, nebo nechce vstoupit do politiky, a aby věděl, co ho čeká. Nechci šikanovat celé široké občanstvo. Nechci, aby kdejaká babička přiznávala, kde našetřila půl milionu, který dala dětem.

Takže by se to mělo týkat poslanců, senátorů, ministrů...

...a samozřejmě i komunálních politiků, uvolněných členů krajských zastupitelstev, rad, hejtmanů, uvolněných starostů. A bavil bych se také o skupině státních úředníků - náměstcích ministra, ředitelích odborů ministerstev, případně ředitelů odborů na krajském úřadu.

Zůstala by majetková přiznání politiků i na finančních úřadech nadále veřejně přístupná?

Určitě. Na tom nehodlám nic měnit.

-val-

tyden.cz, 21. 11. 2012, rubrika: Domácí