Gazdík: Jsme na hraně existence vlády

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

5. 6. 2011

V projevu před znovuzvolením do čela Starostů a nezávislých jste řekl, že řešíte v koalici problémy, které občany otravují a nikam neposouvají zemi. Jak dlouho to ještě hodláte dělat?
Situace se už velmi nachýlila a nedovedu si už představit, že by mohla dál pokračovat tím stylem, kdy strana Věci veřejné nemá elementární pokoru, je zmítána obrovskými skandály a není schopna prokázat jak je financována. Je velké podezření, že je financována korupčně. Zatím nikdo nevysvětlil plán, který tam existoval na privatizaci veřejné moci. To všechno jsou závažná fakta, která občany znechucují. Jsme už na hraně. Byť jsme konzervativní strana a snažíme se trpělivě vyjednávat, naše trpělivost také není bezbřehá.

Už jste se dostali v koalici do situace, kdy navrhnete odchod Věcí veřejných z vlády a že by pouze tolerovaly menšinovou vládu ODS a TOP 09 a případně ji podporovaly jen ve Sněmovně?
Já bych řekl, že v nejbližších hodinách a dnech se to zlomí na jednu nebo na druhou stranu. Je to o tom, jestli Věci veřejné jsou schopny sebereflexe a pokory.

Jak vnímáte ultimátum, které dal koalici Vít Bárta, když řekl, že čtyři křesla ve vládě musí mít do začátku schůze Sněmovny, do úterý do 14 hodin, jinak odcházejí a vláda končí?
My jsme toto ultimátum slyšeli na koaličním jednání už dvakrát, pro nás to není nic nového. Domnívám se, že to ultimátum je velmi špatně postaveno. VV mají podle koaliční smlouvy nárok na čtyři křesla, to samozřejmě respektujeme. Oni dostali nabídku, kterou později přijali, mít ve vládě vicepremiéra pro boj s korupcí. To, že pan John nakonec tu nabídku odmítl, je jejich vnitřní věc...

Čili mají obsadit právě tohle křeslo.
Mají možnost obsadit toto místo. Pan premiér Nečas a ODS byli tak vstřícní, že jim bylo nabídnuto další křeslo, tím myslím vicepremiéra pověřeného řízením legislativní rady vlády. Myslím, že tohle je obrovská vstřícnost ke straně, která se zmítá ve skandálech, není schopna vyjasnit své financování a není schopna sebereflexe. Větší vstřícnost Věci veřejné nemohou očekávat. A pakliže tuto nabídku nepřijmou, je to věc jejich odpovědnosti za tuto zemi.

Je podle vás možné, aby fungovala jen dvoučlenná vláda ODS a TOP 09 a Věci veřejné ji pouze tolerovaly a ve Sněmovně hlasovaly pro reformy? Věci veřejné opakovaně připomínají, že právě tohle už od loňských voleb nabízejí.
Odpovím šalamounsky. V teoretické rovině by to mohlo fungovat. Neumím si ovšem představit, že by to mohlo fungovat s Věcmi veřejnými.

Není to pro vás jako předsedu Starostů a nezávislých, který bojuje za spravedlivější rozdělení mezi velká města a menší obce, tak trochu pech, že se vám rozpadá koalice právě ve chvíli, kdy ministr financí Kalousek předložil návrh, podle nějž největší města budou muset přenechat menším 5 miliard korun?
Nejde jen o těchto 5 miliard korun, ale ještě o dalších 7 miliard z národních dotačních titulů, které jsou rozdělovány netransparentně, byrokraticky a patrně také s obrovským korupčním potenciálem. Nechceme čtyři největší města obrat o 5 miliard korun, pouze chceme do rozpočtového určení daní zavést jiný systém. Ale když se vrátím k vaší otázce. Znám málo lidí, kteří jsou z této vlády frustrováni jako já. Šest let bojuji za jiné rozpočtové určení daní a v momentě, kdy ta věc má jít do vlády a do Sněmovny, tak tu řešíme korupční skandály koaličních partnerů, naprostou nevyzpytatelnost jedné koaliční strany. Bojuji za věcné téma, které prospěje velké většině lidí, osmi miliónům občanům této země. Nevidím důvod, proč by měl Liberec dostávat dvakrát méně na občana než Plzeň. Nevím, proč je občan Kladna či českých Budějovic hodnocen o polovinu méně ve srovnání s občanem Ostravy či Brna.

Byl jste hodně smutný z toho, že když vás delegáti vašeho sněmu chtěli zvolit elektronicky v tajné volbě hlasováním na iPadech, selhalo to, protože delegáti si s tím nedokázali poradit a nakonec o vás hlasovali aklamací, bez využití moderní techniky?
Byl jsem smutný, když to bylo označeno za taškařici. V dalších volbách už to fungovalo. Trapas to ale byl, to přiznávám. Myslím, že se ale systém osvědčil a nevidím důvod, proč bychom i příště neměli volit elektronicky.

Povinnosti musí platit i pro Romy. Už žádné dávky, když nebudou děti řádně chodit do školy

Zaujalo mě ve vašem vystoupení, že musíte být ti, kdo uchopí problém soužití většinové populace a Romů. Mluvil jste o tom, že podle průzkumů by až 90 procent lidí nechtělo bydlet v jejich sousedství a že byste tohle téma neměli přenechat extrémistům. Co konkrétně chcete udělat?
Nevím, kdo jiný, než komunální politici, kteří ty problémy denně na komunální úrovni zažívají, by měli toto téma řešit. To téma je citlivé, nedaří se ho řešit desítky let. My také nemáme ambici, že se nám to podaří do roka nebo do dvou. To samé se týká cizinců, kteří v zemi přibývají. Rádi bychom naší zkušeností komunálních politiků přispěli k věcné diskusi veřejnosti, jak to řešit. Osobně myslím, že by se to mělo řešit odvěkou metodou "cukru a biče". Musí být jasné povinnosti a rovnost ve všem, tak aby všechny povinnosti plnili i naši romští spoluobčané. Samospráva a státní správa musí udělat všechno pro to, aby ty povinnosti byly vymahatelné. Na druhou stranu tu musí být prostor pro programy, jak začlenit tuto komunitu do normálního života lidí. Obce jsou zřizovateli základního školství. Jedna z věcí, o které budeme diskutovat, je fungování školství. K tomu, aby se někdo asimiloval, potřebuje vzdělání.

Máte představu, jak donutíte chodit do školy děti, jejichž rodiče je tam třeba odmítají posílat, protože to považují za zbytečné?
To je ta metoda biče. Veškeré sociální dávky a příspěvky by měly být vázány na to, že rodiče plní své povinnosti a posílají děti do školy. Měly by být také zřízeny předškolní vzdělávací kurzy, aby ty děti, když půjdou do školy, měly alespoň ty nejelementárnější znalosti, uměly česky. To je základ, u kterého bychom měli začít. Tohle téma by měli uchopit Starostové a nezávislí, a to dříve, než se toho zmocní extremisté a budou to řešit způsobem, který se vymstí nám všem.

Josef Kopecký

iDNES.cz, 5. 6. 2011, Rubrika: Zprávy/Domácí

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme