Gazdík: Jsem z principu odpůrce imunity

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

10. 7. 2012

Jan BUMBA, moderátor

Vlasta Parkanová je po dnešku o krok blíže k trestnímu stíhání. Sněmovní mandátový a imunitní výbor totiž doporučil poslancům zbavit bývalou ministryni obrany imunity. Proti byla jediná členka výboru Jana Kaslová z TOP 09 a naopak pro vydání byli i 2 poslanci z vládních stran, 4 se zdrželi. Členem mandátového a imunitního výboru je také předseda Věcí veřejných Radek John. Dobrý den.

Radek JOHN, předseda strany /VV/, člen mandátového a imunitního výboru PS

Dobrý den.

Jan BUMBA

Pane Johne, napovídala i atmosféra na výboru tomu, jak jednoznačně nakonec dopadlo hlasování?

Radek JOHN

Tak já myslím, že byla velmi věcná, protože to vyšetřování začalo v říjnu roku 2010, je vedené velmi široce a vlastně všichni věříme, že policie je na stopě prostě objasnění celé té mašinérie, která tady byla vytvořena, aby se předražovaly státní zakázky, zejména na ministerstvu obrany. A to vydání umožní policii tuhletu věc vyšetřovat. Škoda je, že tohle se nestalo před 10 lety při prvních předražených zakázkách. Nemuseli jsme přijít o desítky miliard. A všichni nakonec říkali: My nejsme soudci, ať to řeší orgány činné v trestním řízení, ale nesmíme překazit vyšetřování. Takže velmi věcné.

Jan BUMBA

Hovoříte, pane Johne, o celé mašinérii, jak jste to nazval, ale předpokládám, že to není ten policejní jazyk. Z čeho přesně policie paní Parkanovou viní? Jde jen o ten sporný posudek na cenu letounů nebo i něco jiného?

Radek JOHN

Tak to nejpodstatnější je, že byla předražena zakázka, že tam jsou důkazy o předražení zakázky a že paní Parkanová nejednala s péčí řádného hospodáře. Já bych vůbec ten posudek nevypichoval. Tam šlo o to, že ona měla zaručit, že zakázka není předražená jakýmikoliv způsoby. Když jde o zakázku za 3,5 miliardy, měla tomu věnovat absolutní pozornost, protože to už jsou peníze, kdy je nutné vědět, že není předraženo.

Jan BUMBA

To zní ale, jako kdybyste už teď vyřkl svůj rozsudek. Přitom jste říkal, že je nutné, aby to posoudily orgány činné v trestním řízení.

Radek JOHN

Ne, ne. Já jenom říkám, co je pro mě obsahem toho spisu. Policie prostě šetří předraženou zakázku a zaplať za to pánbůh. A já doufám, že se dobere výsledku, jakými mechanismy se to dělá, aby tzv. nikdo nebyl postižitelný, aby se mohly ukrást peníze a aby se jakoby nic nedělo, což se tady dělo 15 let.

Jan BUMBA

Pane Johne, prosím, zůstaňte na lince ještě. Máme ve vysílání také předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka. Vítám vás. Dobrý den.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

Dobré poledne vám i posluchačům.

Jan BUMBA

Pane Gazdíku, mění to dnešní rozhodnutí mandátového a imunitního výboru nějak váš pohled na celou věc?

Petr GAZDÍK

Určitě ne. Já jsem z principu odpůrce imunity a přesto, že v té žádosti policie jsou objektivní lži, například o tom, kdy Vlasta Parkanová byla nebo nebyla ministryní obrany, není pravda také to, co tady tvrdí pan Radek John dle informací našich zástupců v mandátovém a imunitním výboru, že by policie vinila Vlastu Parkanovou z předražené zakázky. Ona ji viní z toho, že nezadala posudek. To je trošku rozdíl a tady se dějí velké posuny a já nevěřím vlastním uším, když je slyším od představitele jiné bývalé koaliční strany, jakým způsobem prostě posunuje ty informace z toho, že Vlasta Parkanová má být vina za předražení té zakázky. Nic takového v té žádosti není.

Jan BUMBA

Tuším ale za vašimi slovy, že řekne, ale přesto ...

Petr GAZDÍK

Ale přesto ...

Jan BUMBA

... ale přesto vy osobně budete hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové.

Petr GAZDÍK

Přesto pro budu hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové, protože jsem odpůrcem imunity. Myslím, že my, politici, my bychom neměli být žádní nadlidi. A přesto, že policie dle informací našich zástupců ve výboru, a nejen jich, objektivně neodvedla dobrou práci a je tam mnoho podezření, že se jedná o špatnou práci policie, o to, že v tom spise jsou objektivní lži, tak přesto budu hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové.

Jan BUMBA

Budete nějak zavazovat všechny poslance vaší strany k nějakému hlasování? Zatím to vypadá, že ne.

Petr GAZDÍK

Určitě, určitě ne. U nás to tak nikdy nebylo. Otázka vydání poslance je otázkou svědomí každého poslance. Každý se musí rozhodnout sám. Je to něco jiného než ...

Jan BUMBA

A nechtěl ani ministr financí Miroslav Kalousek, aby poslanci TOP 09 hlasovali jednotně, nepřišel nikdy s tím požadavkem?

Petr GAZDÍK

Ne, nepřišel nikdy s tím požadavkem. Naopak, já jsem v současné době odešel ze zasedání Poslaneckého klubu a tam i Miroslav Kalousek i další představitelé strany jasně řekli, že je to skutečně otázkou svědomí každého poslance. Každý se má rozhodnout sám za sebe.

Jan BUMBA

Pane Johne, když jste měl možnost se seznamovat s detaily té policejní žádosti, vás tam nic nezarazilo? Vy tam nenacházíte nějaké rozpory, něco, u čeho byste měl pochybnosti, zda policie postupovala správně?

Radek JOHN

Tak zatímco pan Gazdík mluví o objektivních lžích, tak já jsem tam naopak našel objektivní pravdy, že se prostě stalo, že přesto, že armáda nechtěla letouny CASA, tak tam došlo k velmi pozoruhodným krokům, aby se jaksi přes nevůli armády letouny CASA za předraženou cenu nakoupily a zatímco první nabídka byla za čtyři letouny CASA stejná cena jako nakonec byla za tři takže ... a výměnu těch strojů. Takže je v tom spise mnoho velmi zajímavých věcí, jak se to tady dělalo.

Jan BUMBA

A neovlivňuje vás nějak ta skutečnost, že nákup letadel CASA byl kolektivním rozhodnutím vlády? Proč by za to měla být stíhána paní Parkanová, pane Johne.

Radek JOHN

Tak předkládá rezortní ministr, který je zodpovědný za tu věc, a on má s péčí řádného hospodáře předložit nabídku, která je ověřena. Takže vláda potom navíc byla uvedena v omyl, protože tam napsala paní ministryně, že ministerstvo financí se vyjádří k té zakázce. Mě překvapuje, že na vládě seděl ministr financí Kalousek a neřekl rovnou, že ministerstvo financí se k tomu nevyjadřuje. To mě udivuje.

Jan BUMBA

Pane Gazdíku, mluvil jste teď někdy s paní Parkanovou?

Petr GAZDÍK

Ano, sedí na zasedání poslaneckého klubu, diskutujeme tam i s ní.

Jan BUMBA

A skutečně ona jen říká, že to rozhodnutí bere na vědomí. Žádná další reakce z její strany nepřišla?

Petr GAZDÍK

Ne, ne, vůbec ne. Ona nás seznámila s tím, že zítra ve svém projevu zevrubně na veškeré dotazy a demagogii a pololži a polopravdy, které tady uvádí třeba pan kolega John, že na ně odpoví ve svém projevu. Takže já myslím, že zítra dostaneme od ní vysvětlení na všechny otázky veřejně v projevu ve sněmovně.

Jan BUMBA

Pánové, prosím od obou jenom velice krátký odhad dalšího vývoje situace. Můžeme teď považovat za prakticky jisté, že sněmovna na plénu vydá Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání? Pane Gazdíku.

Petr GAZDÍK

Já se domnívám osobně, že ano a jak jsem říkal, já sám zvednu ruku pro to proto, že jsem odpůrcem poslanecké imunity.

Jan BUMBA

Pane Johne, jaký je váš odhad?

Radek JOHN

Já si myslím, že kdyby sněmovna znemožnila vyšetřování předražené zakázky, tak by tento stát neměl právo na existenci. Takže pevně věřím, že sněmovna vydá Vlastu Parkanovou.

Jan BUMBA

Děkujeme oběma. Předseda Věcí veřejných, poslanec Radek John. Na shledanou.

Radek JOHN

Na shledanou.

Jan BUMBA

A předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. I vám děkujeme. Na shledanou.

Petr GAZDÍK

Na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 10. 7. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme