Gazdík: Jsem hrdý na to, že se Sněmovna od cesty Vojtěcha Filipa distancovala

Rozhovor s místopředsedou Poslanecké sněmovny Petrem Gazdíkem

6. 11. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Poslanecká sněmovna se dnes distancovala od cesty svého místopředsedy Vojtěcha Filipa do Ruska. Šéf KSČM odjel do Moskvy na pozvání místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka, na něhož uvalily sankce Evropská unie i Spojené státy kvůli jeho podílu na anexi Krymu. O případu jako první informovaly Lidové noviny. Cestu na útratu dolní komory podepsal Vojtěchu Filipovi její předseda, sociální demokrat Jan Hamáček. Údajně proto, že se jedná o legitimně zvoleného reprezentanta sněmovny a zákaz cestování se týká vybraných Rusů a ne českého politika. Oba pánové, Hamáček i Filip, naši žádost o rozhovor odmítli, údajně kvůli nabitému programu. Výzvu TOP 09 k nesouhlasu se zmíněnou cestou podpořili zákonodárci z většiny klubů, vyjma komunistů a sociálních demokratů. Do našeho sněmovního studia zdravím Petra Gazdíka, místopředsedu sněmovny za Starosty a TOP 09. Dobrý večer.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Hezký dobrý večer vám i posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Pane Gazdíku, co zejména vedlo TOP 09 k tomu, aby prosadila distanc poslanců od té moskevské návštěvy Vojtěcha Filipa?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Tak je to neuvěřitelně schizofrenní situace, kdy se Evropská unie snaží prosadit sankce proti Rusku za její naprosto bezprecedentní porušení mezinárodního práva za anexi Krymu. Za to, co se děje na Ukrajině. A v této situaci prostě na pozvání člověka, který je na seznamu lidí, kterých se sankce týkají, my jaksi vyšleme legitimního zástupce Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky do této země. Myslím, že naši partneři v Evropské unii by nad tím museli kroutit hlavou a po mnoha nejednoznačných výrocích pana premiéra vůči Rusku, vůči sankcím, by to byla další rána do mezinárodněpolitického vnímání České republiky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Pan poslanec Filip ve svém vyjádření pro ČTK, které vyšlo před zhruba hodinou, uvedl, že nechápe, proč o jeho jednání nebo o jeho cestě jedná sněmovna, když cestuje sám za sebe, tolik jeho vysvětlení z posledních, dejme tomu, hodin. Pane Gazdíku, vy neuznáváte, že pan poslanec Filip jako legitimně zvolený zástupce, poslanec, jak taky zmínil předseda Hamáček, má právo odjet na cestu, jakou chce a že možná by to mohlo přispět i k dialogu mezi oběma zeměmi?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Paní redaktorko, předně, já jsem členem organizačního výboru, takže vím, jak proběhlo jednání na organizačním výboru. Pan poslanec Černý má pravdu v tom, že pan předseda Filip obeslal předsedy poslaneckých klubů s tím, s žádostí o vytvoření delegace na toto pozvání. A byl jednoznačným způsobem odmítnut. Bylo naprosto jasné, že si sněmovna nepřeje, aby tam jel, jako aby tam jela delegace, aby tam jel jako reprezentant sněmovny. Posléze na dalším organizačním výboru se pan místopředseda Bartošek na tuto cestu zeptal a bylo oficiálně odpovězeno ze strany pana Filipa, že ta cesta byla stažena, že se nebude konat a že se jí organizační výbor nebude zabývat. Bylo to takové trochu obejití organizačního výboru, když tam jel pan místopředseda Filipna na povolení pana předsedy. A to byl ten hlavní důvod dnešních sporů, protože pokud má povolení pana předsedy, tak je oficiálním reprezentantem Poslanecké sněmovny. Já samozřejmě nemám nic proti tomu, ať si pan Filip jako soukromá osoba jezdí kam chce a kdy chce, to je jeho svaté právo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Pane Gazdíku, co si slibujete od toho dnešního odhlasování distancu, od cesty pana poslance Filipa do Moskvy?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Já souhlasím s panem Černým, že diskutovat se musí, nicméně my jsme členy Evropské unie a Severoatlantické aliance a my jsme zvolili společný postup s ostatními zeměmi. To, že se jeden místopředseda sněmovny jedné země utrhne a jedná nějak na vlastní pěst, není určitě dobrou zprávou pro naše partnery. A já jsem velmi rád a jsem hrdý na to, že sněmovna dnes odhlasovala to, že se od té cesty distancuje, protože my jsme tím ukázali našim partnerům v Evropské unii a v Severoatlantické alianci, že jsme konzistentním partnerem a že jednáme společně. Nikoliv na vlastní pěst na základě zájmu jedné strany a notabene ještě komunistické.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Petr Gazdík, místopředseda sněmovny za Starosty a TOP 09 byl hostem večerní publicistiky. Díky za to. Na shledanou.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Hezký večer.

Veronika Sedláčková

ČRo Radiožurnál, 5. 11. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme