Gazdík: Jestli s Kalouskem, nebo bez, uvidíme po volbách

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

27. 7. 2012

Volal vám Kalousek?

Volá mi pravidelně, naposledy včera.

A co chtěl?

Chtěl si popovídat. Je teď někde v zahraničí na dovolené a chtěl si přátelsky poklábosit o tom, co se tady děje.

A co jste mu řekl?

Že to pořád stojí za houby.

To jste mu řekl dobře. A co to znamená?

Že politická situace není dobrá, že se hrají hry, kterým nemůže normální člověk rozumět, protože jim nerozumíme ani my politici. Tedy někteří.

A není náhodou právě Kalousek součástí nebo rovnou osou těch her?

Znám ho dobře čtyři roky, prožil osobně nelehké období, rozvedl se, je na něj permanentně vytvářen tlak, je tím, kdo nese tíhu reforem. Když se někde škrtá, když nejsou na něco peníze, vždycky za to může Kalousek. Lidi mu přikládají vinu i za věci, za které skutečně nemůže. Poslední dobou se kolem něj navíc točí podivné věci, některé nejsou náhoda. Na druhou stranu musím bohužel říci, že on těm, kteří ho chtějí znemožnit, svým chováním docela pomáhá.

Vidíte českou politickou realitu podobně jako on?

Ve většině věcí se ideově shodneme. Mnozí mě dokonce označují za jeho adjunkta, což tedy opravdu nejsem. Neshodli jsme se třeba na vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Moje svědomí mi řeklo, že mám hlasovat pro její vydání, protože jsem dlouhodobý odpůrce poslanecké imunity. Neshodneme se ani na tom, jestli tady je náběh na policejní stát, jak říká. Podle mě to tak není. Málokdo pochybuje o tom, že nákup letadel Casa nebyl zrovna křišťálovou studánkou. Nicméně na druhou stranu: v případě Vlasty Parkanové nebyly kroky policie úplně standardní. Třeba policejní posudek je hodně podivný. Nevím, jestli byly Casy předražené o miliardu nebo nebyly předražené vůbec. Ale dám krk za to, že nebyly předražené o 658 milionů, jak tvrdí posudek firmy American Appraisal, která nemá bezpečnostní prověrku, a tedy nemůže znát konfiguraci letadel. Věřím, že orgány činné v trestním řízení nepodložené stíhání Vlasty Parkanové brzy zastaví. Tady není Británie

Mohl si podle vás stíhání Parkanové někdo objednat, jak tvrdí Miroslav Kalousek a jeho přítel, zbrojař Richard Háva?

To, že se tady roky odehrává souboj kmotrů, kteří se snaží ovlivňovat politické strany, to je moje zkušenost, za kterou si stojím. Záměrem stíhání Vlasty Parkanové je evidentně poškodit TOP 09. Pokud by byla na základě toho, co policie předložila, odsouzena, policejním státem bychom byli.

Měl Kalousek telefonovat vyšetřovateli?

To bychom se museli babrat v protichůdných tvrzeních. Pokud vyšetřovatel Mazánek dal Kalouskovi číslo a řekl mu, aby mu zavolal, pokud bude znát nějaké nové skutečnosti, tak si o ten telefonát trochu koledoval. Ale obecně, aby ministr financí telefonoval vyšetřovateli, který pracuje na kauze mířící na jeho stranickou kolegyni, je hodně nestandardní. Je to obestřeno mnoha záhadami, tvrzením proti tvrzení. Já v tom nemůžu být soudcem.

Víte, že kdyby se to stalo třeba v Británii, musel by politik okamžitě odstoupit?

Nejen v této otázce máme k Británii velmi daleko. Tam by asi nedošlo ani k takovémuto vyšetřování.

Věříte všemu, co Kalousek v této kauze říká?

Nemám dost informací, abych to mohl rozhodnout. Ale obecně svému ministrovi věřím. Přemýšlím, jestli neodejít z politiky

Jaký je vztah Starostů a TOP 09?

Řekl bych, že dobrý. Média to posouvají do roviny, že začíná nějaký souboj, tak to vůbec není. Třeba ani při hlasování o vydání Vlasty Parkanové to nebylo tak, že by všichni starostové byli pro a všichni z TOP 09 proti. Myslím, že naši jednotu by nám mohla třeba ODS závidět.

Jako Starostové jste dosáhli svého cíle. Změnili jste rozdělování daní tak, aby to vylepšilo pozici malých sídel na úkor těch velkých. Co dál? Budete pokračovat s TOP 09?

To teď neumím říct. Máme smlouvu do konce roku 2012. Máme dvě možnosti. Buď pokračování spojenectví, nebo se vrátíme na regionální úroveň. Šli jsme na úroveň celostátní proto, že nám ústavní soud řekl, že pokud chceme změnit rozpočtové určení daní, musíme uspět v politické soutěži. To se nám povedlo, dostali jsme se do sněmovny a prosadili to.

Pro vás osobně je budoucnost Starostů ve spojení s Kalouskovou stranou?

To budu umět říci po krajských volbách, do kterých půjdeme společně s TOP 09. Jejich výsledek ukáže, jestli spojení má, nebo nemá budoucnost. Pak si sednou oba celostátní výbory a řekneme si, co dál. Doufám, že se do té doby některé věci, jako třeba právě kauza Casa, vyjasní. Momentů, které mluví proti pokračování spolupráce, ale i pro něj, je celá řada. Já se budu rozhodovat podle výsledku voleb. Úspěch pro mě znamená dostat se do většiny krajských zastupitelstev a rad. A chtěli bychom mít aspoň jednoho hejtmana.

Existují u vás hlasy, že vás spojenectví s TOP 09 poškozuje?

Samozřejmě, a takové hlasy zněly už od začátku. Ale nebyly ve většině. Je tady smlouva, my jsme dali slovo a do konce roku 2012 určitě vydržíme. Potom na toto téma v každém kraji uspořádáme diskusi, zasednou krajské sněmy a měli bychom dojít k rozhodnutí. Ono se to ukáže.

A co vaše politická budoucnost?

Přiznám se, že netuším. Každý den si pokládám otázku, jestli to, co dělám, může věci ovlivnit a posunovat k lepšímu. V momentu, když zjistím, že to už nejde, budu připraven odejít z politiky. Nejsem na ní závislý ani psychicky, ani finančně. V poslední době si to říkám častěji než dřív. Dokonce bych řekl, že s ní uléhám a vstávám. A říkám si, že kdybych v politice nebyl, byla by to pro mě osobně a pro moji rodinu velká úleva.

Co se změnilo, že si to říkáte častěji než dřív?

Náš cíl, kvůli kterému jsem šel do sněmovny, tedy změna rozpočtového určení daní, je splněn. A také to nadšení, které jsem sdílel se spoustou lidí po volbách, je pryč. Třeba kvůli Věcem veřejným, které se z protikorupční strany ukázaly být ve skutečnosti korupčním projektem. Zklamala mě politická kultura, to, jak se tady ve sněmovně hraje divadlo. Třeba poslední hlasování o nedůvěře vládě, kdy ČSSD, která má sama máslo na hlavě, využívá reklamní prostor placený z peněz koncesionářů na ČT24 k exhibici. Schwarzenberg občas zaklimbá, ale to nevadí

A nezklamal vás váš vlastní politický projekt? Miroslav Kalousek si moc svým vystupováním nepomáhá, kouzlo Karla Schwarzenberga také poněkud vyvanulo...

TOP 09 není jen Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg. Je tam spousta lidí, kteří by i bez nich byli schopni jít dál. A úplně nesouhlasím s tím, že kouzlo Karla Schwarzenberga vyvanulo. Je pravda, že v prezidentské volbě má zatím nízké preference. Ale veřejné mínění ovlivňují média a reklamní agentury. Někteří nynější kandidáti, kteří, když měli exekutivní funkci, prakticky nebyli vidět, a teď neexistuje akce, kde by se nepředváděli v médiích. Karel Schwarzenberg pracuje jako ministr zahraničí a na tuto vlnu nenaskočil. Pro mě není důležité, jestli je momentálně na vrcholu popularity, pro mě je důležité, jaký je, a to se nezměnilo. Jednou budu s hrdostí ukazovat vnoučatům, s jakým člověkem jsem mohl spolupracovat.

Neusíná Karel Schwarzenberg až příliš často?

Vypětí, ve kterém žije jako vicepremiér, předseda strany, ministr zahraničí, je zcela odlišné od toho, co prožívají jiní kandidáti. To, že občas zaklimbá a že je to vděčným tématem médií, to je pravda, ale nic zásadně negativního na tom nevidím. Sám si z toho dělá legraci. Když poprvé usnul u mého projevu v poslaneckém klubu, pochopil jsem, že asi kecám blbosti.

Karel Schwarzenberg říká, že do dalších voleb už TOP 09 nepovede. A že jeho logickým nástupcem je Miroslav Kalousek. Souhlasíte?

Já nejsem členem TOP 09 a nebudu volit Miroslava Kalouska, ani nikoho jiného na předsedu. Navíc za měsíc může být všechno úplně jinak než dnes. Může třeba říci, že už tu funkci dělat nechce... Úplně bych to chápal, protože za ty roky, co je v politice, toho musí mít plné zuby.

Tak jinak. Chtěl byste být předsedou poslaneckého klubu politické strany, jejímž předsedou by byl Miroslav Kalousek?

Nevidím v tom žádný problém.

Petr Honzejk

Hospodářské noviny, 27. 7. 2012, Rubrika: Rozhovor, str. 14

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme