Gazdík: Jednotné inkasní místo zjednoduší daňovým poplatníkům život

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

8. 11. 2011

Koaliční špičky řešily dnes v podvečer sporné body daňové reformy a teď se ptám jednoho z účastníků jednání K9, předsedy poslaneckého klubu TOP 09 - Starostové Petra Gazdíka. Dobrý večer nejprve.

Dobrý večer vám i posluchačům.

Řekněte, o kterých zákonných návrzích bude nakonec sněmovna zítra hlasovat po vašem dnešním podvečerním jednání?

My jsme rozebírali podrobně takzvaný zákon o jednotném inkasním místu, který spolu sdružuje jak daňovou reformu, tak loterijní zákon nebo novelu loterijního zákona. Bavili jsme se také o zásadní změně pro občany, a tím je občanský zákoník a řešili jsme také zákon o obnovitelných zdrojích energie.

Takže o jednotném inkasním místu se bude zítra hlasovat, nebo ne?

Zítra by se mělo hlasovat ve třetím čtení o jednotném inkasním místu a tam v koalici panuje shoda na zdanění loterií, kde koalice došla k jasné shodě, i u dalších částí jednotného inkasního místa, v němž je daňová reforma. Tam došlo koalice k shodě na prodloužení době té platnosti od 1. ledna 2014.

Řekněte, zákon o jednom inkasním místu přináší řadu změn, mimo jiné bude jich 15 po celé České republice namísto 99 finančních úřadů. Nebude takový systém nepohodlný pro daňové poplatníky?

Rozhodně ne. Daňovým poplatníkům se finanční úřady nevzdálí, zjednoduší se pouze jejich řídící systém a zcentralizuje tak, aby byl pro lepší přehled a elektronizaci o jednotlivých daňových poplatnících. Také se zjednoduší to, že to jednotné inkasní místo bude fungovat zároveň jako výběrčí zdravotního a sociálního pojištění a tím se výrazně sníží administrativa jak podnikatelům, tak zaměstnavatelům, tak občanům.

Ministr Kalousek chtěl, aby daňová reforma byla schválená a platná k 1. lednu 2012, i kdyby účinnost byla posunuta o rok nebo dva, stane se tedy tak, bude ta daňová reforma schválena v zásadě?

Daňová reforma by dle koaliční dohody měla být zítra schválena ve třetím čtení, nicméně ta účinnost bude o jeden rok posunuta, a to vzhledem ke společné platnosti občanského zákoníku a zároveň jednotného inkasního místa, které spolu v mnoha věcech vzájemně souvisí a pro občany bude mnohem pohodlnější, když ty zásadní normy pro život občanů budou platit najednou. Kromě toho jaksi situace pozvolně nám to posunutí teď dává čas na případné změny v tom zákoně, které by mohly nastat v důsledku obrovské finanční krize, která se momentálně na nás může valit.

Ještě poslední otázka, živým tématem pro veřejnost bylo a je zachování daňového zvýhodnění stravenek. Ty nakonec zůstávají do roku 2014. Kdy se bude řešit jejich konečný osud?

Koalice se rozhodla, že stravenky do 1. ledna 2014 ponechá a že budeme řešit to, jakým způsobem dále podporovat závodní stravování a stravování zaměstnanců jinak než tím, že stravenkami bude jedna skupina zvýhodněná proti většině a proti zneužívání stravenek, které se nepoužívají jenom k závodnímu stravování, ale také k platbě v obchodech a jiných činnostech.

Jinými slovy ale nějaký konkrétní termín, nějaké datum si K9 dnes nestanovila?

Konkrétní datum je toho 1. ledna 2014, kdyby stravenky oficiálně měly skončit, nicméně my o nich samozřejmě budeme jednat a budeme hledat takovou možnost a ten časový prostor je proto dostatečný, ve kterém podpoříme zaměstnance a závodní stravování.

Děkuji. Tolik předseda poslaneckého klubu TOP 09 - Starostové Petr Gazdík. Na slyšenou.

Na slyšenou. Hezký večer.

David Šťáhlavský

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 8. 11. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme