Gazdík: Jednání Sněmovny bývá občas divadlo

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem

7. 1. 2011

* Z 95 procent jste se účastnil všech hlasování Sněmovny. Čím to?

Poslanecká práce je nejdůležitější, proto jsem se vzdal starostování v Suché Lozi. Na hlasování do Sněmovny chodím, vím totiž, co může napáchat špatný zákon.

* Mají mít lidé přehled o tom, jak poslanci chodí do práce?

Každý, kdo je placený z veřejných peněz, by měl být veřejností kontrolován. Přehled o tom, jak pracuje, byměl být co největší a nejprůhlednější. Pak také nebude ani prostor pro korupci.

* Odrážejí podobné statistiky skutečnost? Nerozlišují například, jestli je absence omluvená.

To podlemě není úplně fér. Třeba náš poslanec Jan Farský je po těžkém úrazu. Co do účasti na hlasování patří k nejhorším, ale z nemocnice připomínkuje a konzultuje zákony a je velmi aktivní. Navíc práce poslance není jen o přítomnosti ve Sněmovně.

* O čem je ještě?

O pomoci konkrétním lidem s řešením problémů. Když nepochodí na úřadu, měli by mít možnost obrátit se na svého poslance. Důležitá je i práce ve výborech a podvýborech. Já jsem šel třeba do podvýboru pro jednací řád Sněmovny. Tam mohu ovlivnit způsob schvalování zákonů. Z podvýboru pro financování samospráv zase změníme rozpočtové určení daní. A organizační výbor omezí zahraniční cesty poslanců jen na smysluplné.

* U hlasování o zákonech by poslanec chybět neměl. Je ale nutná účast na všech jednáních?

Není. Jakmile schůzi Sněmovny snímají televizní kamery, poznáme to podle chování opozičních politiků. Pak je ze schůze hlavně velké divadelní představení. Totéž platí u interpelací poslanců.

* Je-li poslanec zdráv, a přesto nepřijde, neměl by mít stejný problém jako běžný zaměstnanec?

Měl. Už jsme před časem předkládali návrh, aby byl poslanci v takovém případě krácen plat. Neprošlo to, ale tuhle myšlenku nevzdávám. Budu to prosazovat, je v tom důležitý signál pro veřejnost, že poslanci nejsou nadlidi.

Petra Procházková

Mf Dnes, 7. 1. 2011,  Rubrika: Kraj Zlínský, Strana: 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme