Gazdík: Je legitimní otázkou, zda setrvávat v takovéto koalici

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

10. 11. 2011

Hlasování o daňové reformě rozbilo jednotu vládní koalice. TOP 09 dokonce nahlas zvažuje, zda pro ni má smysl dál v kabinetu zůstávat. Koaliční lídři přitom ještě minulý týden říkali, že sněmovní obstrukce ze strany opozice vládní strany nebývale sjednotily.

Středeční jednání tuto jednotu rozkolísalo - Věci veřejné hlasovaly s opozicí o zachování daňově zvýhodněných stravenek a ODS pro jiné rozdělení výtěžku z hazardu, než koalice dohodla. Původní dohody přitom říkaly, že veškerý daňový výtěžek z hazardu dostanou obce a města a částečně také stát, samy loterijní společnosti nebudou už napříště rozdělovat prostřednictvím svých nadací nic. Nakonec ale prošla úplně jiná varianta: třetinu z daní z hazardu dostanou obce a města, třetinu stát a třetinu opět loterijní společnosti. "Proč bych měl chodit na K9, když pak tam uzavřené dohody neplatí?" ptá se Petr Gazdík, jeden ze tří vyjednavačů za TOP 09 a Starosty. A dodává: "Je tedy legitimní otázkou, zda setrvávat v této koalici."

Požadujete kvůli středečnímu hlasování o daních zvláštní koaliční jednání?

Budeme se o tom muset bavit, protože došlo k zásadnímu porušení koaliční smlouvy. Navíc nefér způsobem - dopustili se ho jak Věci veřejné v oblasti stravenek, tak ODS v oblasti hazardu. Ještě večer předtím ODS deklarovala, že bude stát za vládním návrhem. Hlasování jejích poslanců pak bylo úplně jiné: vznikla hazardní koalice ODS, ČSSD, části VV a části komunistů. A je tedy otázkou, zda pan premiér může ještě garantovat, aby poslanci za ODS hlasovali pro to, co koalice dohodla.

Uvažujete třeba i o konci koalice?

To je velmi legitimní otázka. Nefungují elementární dohody. Proč bych měl sedět na K9, když pak tam uzavřené dohody neplatí? Je to jako v manželství, když je vám partnerka nevěrná, pak je na pořadu otázka, zda má manželství smysl.

Středeční hlasování bylo pro koalici fiasko. Mluvili jste o tom poté, třeba i neformálně, se svými partnery?

My jsme svoji naštvanost neskrývali. Stravenky jsou marginálie, závažnější je hazard. Včera nejen že se odhlasovalo jiné dělení výtěžku z hazardu, než jaké dohodla koalice, ale poslanci ODS a ČSSD dokonce prolomili i Farského loterijní zákon. A to v tom, že přihrála loterijnímu průmyslu navíc víc než miliardu tím, že změnili poplatky za videoterminály.

A proběhly tedy poté nějaké konzultace s koaličními partnery - třeba i po telefonu?

Viděli jsme se jen ve sněmovně, pan kolega Bárta se usmíval a tvářil se spokojeně. Pan premiér o tom, myslím, diskutoval s panem Kalouskem. Ale sled událostí byl příliš rychlý a pak následovala schůze vlády, takže jsme neměli na diskusi v koalici ani čas.

Když minulý týden obstruovala ČSSD, demonstrovali jste koaliční jednotu a pochvalovali si, jak vás obstrukce stmelily. To vám nevydrželo dlouho...

To skutečně ne. O to je to horší, ten podraz od partnerů je prostě velké kopnutí do zadku. 

Jan Němec

aktualne.cz, 10. 11. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme