Gazdík: Je dobře, že bude Karel Schwarzenberg pokračovat

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

28. 1. 2013

Sám Miloš Zeman ale jen několik hodin po svém zvolení znovu rozdmýchal na české politické scéně otázku existence vlády premiéra Petra Nečase, která před několika dny obhájila svou pozici při hlasování ve sněmovně. Podle Miloše Zemana by měla být svržená. Češi by měli jít k předčasným volbám. Na lince máme nejdřív předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka. Dobrý den.

Hezké dobré ráno vám i posluchačům.

Já bych se ještě vrátil k té samotné volbě. Tak ať byly okolnosti jakékoliv, tak podle komentátorů před druhým kolem selhal jak Karel Schwarzenberg, tak jeho tým. Petr Kamberský napsal, že nedokázal definovat témata, určovat agendu a v rozhodující chvíli si naprosto nediplomatickým výrokem doslova naběhl na vidle, to byl citát. Připouštíte, že na tom něco může být?

Já si nemyslím, že slovo selhal bych řekl, že je příliš ostré. Rozhodně neselhal ani Karel Schwarzenberg ani jeho tým. Prostě jeho soupeř byl v některých ohledech lepší. Tak to v každém souboji je.

Ale nebyl v tom trochu záměr? Mýlím se, když řeknu, že vám v mnoha směrech ta prohra Karla Schwarzenberga přišla vhod jako straně?

Ne, určitě v tom nebyl žádný záměr. Neskrývám, že samozřejmě je dobře, že Karel Schwarzenberg bude dál pokračovat ve vedení TOP 09. Na druhou stranu my jsme velmi mohutně přesvědčovali lidi, aby volili Karla Schwarzenberga, protože si myslím, že by byl dobrý prezidentem a že by to pro Českou republiku bylo dobře.

A jaké bude mít vnitrostranicky důsledky setrvání Karla Schwarzenberga na pozici i volebního lídra TOP 09 a Starostů? Obnovíte mezistranickou smlouvu mezi TOP 09 a Starosty dřív než před parlamentními volbami?

Tu smlouvu bude obnovovat sněm Starostů a Nezávislých, to je fakt, který je znám už někdy od prosince, který má být svolán do konce června. To zásadní, co teď starostové dělají je definují si zásadní témata, se kterými by rádi do dalších parlamentních voleb šli. Protože Starostům jako se podařila velmi zvláštní věc, že to, s čím šli do parlamentních voleb, se z naprosto velké části již podařilo splnit.

No ale já jsem tím myslel, že teď, když tedy zůstane předsedou pan Schwarzenberg, tak pominou důvody, proč jste koncem roku ten podpis odsunuli?

Ne, ty důvody nepominuly, proč my jsme je skutečně odsunuli z tohoto věcného hlediska, protože u Starostů musí proběhnout vnitřní diskuse nad zásadními tématy, které chceme dále prosazovat, to nesouvisí s žádným personálním obsazením.

Místopředseda Miroslav Kalousek tvrdil, že když nebude pan Schwarzenberg prezidentem, tak by mohl být premiérem. Jak toho chcete dosáhnout?

Samozřejmě úspěchem pokud možno v parlamentních volbách. Ta situace ...

No, není to trošku nadnesené přece jenom?

Pane redaktore ...

Že byste zvítězili ve volbách?

Pane redaktore při vší úctě Karlu Schwarzenbergovi dávali ještě 14 dní před přímou volbou některé agentury preference 7 %, ve druhém kole jej volilo skoro nebo jej volilo 2 miliony 200 tisíc lidí. Nepovažuji to, nepovažuji to za nadnesené ...

Při vší úctě ale ta podpora při prezidentské volbě se týkala čistě jeho osoby a dostal relativně dost hlasů spíš navzdory své stranické a vládní příslušnosti, nemyslíte?

Samozřejmě, že to byla podpora jeho osoby, nikoliv stranická podpora, ale politik, který by šel do parlamentních voleb s tím, že prohraje, by do takových voleb snad ani neměl chodit.

Ty volby odhalily velmi hluboké rozdělení české společnosti, které vlastně způsobili politici. Jednak by mě zajímalo, jestli za to rozdělení cítíte odpovědnost a jestli jste schopni třeba změnit styl politiky, který je i mimo volební kampaň velmi vyhrocený?

Já nesu zodpovědnost za svůj poslanecký klub a nesu odpovědnost za své výroky. Nevšiml jsem si, že bych vedl nějaký nepřijatelný styl, styl politiky. Ano, říkáme věci, které nejsou populární, šli jsme už do parlamentních voleb v roce 2010 s programem, který nebyl populární, nicméně s ním jsme uspěli. Je tady část veřejnosti, která nechce jenom populistické řeči, nechce sliby za každou cenu, uvědomuje si, že žít na dluh se do nekonečna nedá a některé věci řešit se nedá do nekonečna odkládat.

Čili ale dá se od vládní koalice očekávat nějaký vstřícný krok, nebo kroky vůči opozici tam, kde se dá domluvit?

Já nemohu mluvit za celou vládní koalici. Já mohu mluvit za náš poslanecký klub. A já si myslím, že v Poslanecké sněmovně ta spolupráce s opozicí funguje. My jsme schopni se na některých věcech domluvit a když se  podíváte na statistiku hlasování, tak nejeden zákon byl přijat hlasy koalice i opozice. Ano, jsou tady mediální vypjatá témata ...

Ano, rozumím ...

... na kterých se ta politika takzvaně dělá. Ale z toho obrovského počtu zákonů, domnívám se, že velmi značný počet je přijat i opozicí, nejenom koalicí.

Tolik předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Děkujeme. Na slyšenou.

Na slyšenou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 28. 1. 2013

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme