Gazdík: Jde o míru přiměřenosti

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

6. 11. 2011

Václav MORAVEC, moderátor

Obstrukce. To je bezesporu slovo tohoto týdne v české politice. Poslanecká sněmovna už šestým dnem prožívá to, co zatím novodobé historie nezažila.

Jiří KOSKUBA, poslanec /ČSSD/ /1. 11. 2011/

Nemuseli bysme před lidmi vypadat, a já se omlouvám, abych za to nedostal pokutu poté, co jste nám snížili, nebo co jsme si snížili ty platy už by ta pokuta byla citelná, ale my před lidmi stejně vypadáme jako blbci, vážení. A to si zde přiznejme. Ať zleva, ať zprava, nakonec to média takto podají.

Václav MORAVEC

Obstrukcemi chce opozice upozornit na to, že strany vládní koalice neberou v potaz její výhrady k zásadním změnám v penzijním, zdravotním a sociálním systému. Sociální demokraté na začátku týdne zároveň s obstrukcemi spustili i petici proti reformám a za odchod koaličního kabinetu premiéra Petra Nečase. Koalice po zahájení schůze prosadila jednání sněmovny o reformních zákonech do noci a o nadcházejícím víkendu. Schválila omezení řečnické lhůty na 10 minut.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu strany /KSČM/ /1. 11. 2011/

To, co teď provedli pánové předsedové, tedy pardon, koaliční strany jménem, respektive ústy předsedy klubu ODS, není totiž nic jiného, než pokus zavřít opozici hubu, zkrácením řečnické lhůty, zavřít opozici hubu tím, že můžeme k téže věci vystupovat pouze dvakrát.

Václav MORAVEC

S přibývajícími hodinami opozičních obstrukcí začala forma v mnoha ohledech přebíjet jejich obsah.

Vlasta BOHDALOVÁ, poslankyně /ČSSD/ /2. 11. 2011/

Vážený pane premiére, vítejte nad ránem v Poslanecké sněmovně, dámy a pánové, kteří máte výdrž, vítejte také a přeji vám krásný den. Za chvíli se rozjíždějí ranní tramvaje, tak my možná tou ranní tramvají pojedeme do postele. Ale já si stále a stále myslím, že stavební spoření tady má být proto, aby si lidé vytvořili své zázemí, domov a dům. A nemyslím si to jenom já. Myslí si to i můj oblíbenec Chalid Gibran. Tudíž mi dovolte, abych vám přečetla, co říká Chalid Gibran o domech ...

David RATH, poslanec /ČSSD/

Pro vládu je inspirací zjevení Janovo, ocituji, co asi pan Gazdík měl na mysli: "Zatroubil pátý anděl, z dýmu se vyrojily kobylky na zem, byla jim dána moc, jakou mají pozemští škorpióni, ale nebyla jim dána moc, aby lidi zabíjely, nýbrž, aby je po 5 měsíců trýznili." Takže myslím si, že tohle je věc, která vládní koalice dělá velmi ráda a bohužel ne jenom pět měsíců, ale čeká nás nejspíš trýznění 4 let, kdy budou trýznit občany této země.

Adam RYKALA, poslanec /ČSSD/

Myslím, že tato sněmovna si určitě zaslouží, abych zopakoval celý svůj projev. Takže, vážené dámy ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Baník, promiňte, prosím, to druhé slovo jsem teď zapomněl.

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/

Což by se projevilo ve snížení ratingu a zdražení dluhové služby.

Miroslav KALOUSEK

Mohl byste mi, prosím, proto, pane poslanče Ploci, vysvětlit, co je to ten rating? Já bych se v tom třeba potom lépe orientoval a snáze bych to pochopil, kdybyste byl tak laskav, nemusíte teď, příležitostně, někdy. Děkuji.

David RATH

Zajímavé je, paní předsedající, že vás nechává klidným, že za mými zády pan premiér, protože já dozadu nevidím a nebudu se tam otáčet, takže vy děláte, že nevidíte, že premiér se tam chová jako infantilní děcko?

Miroslav KALOUSEK

Předseda vlády České republiky nedělal žádné opičky, že si důstojně dělal písemné poznámky z projevu předřečníka. A stranou ponechávám fakt, že termín infantilní děcko je asi takový intelektuální výron jako třeba gerontologický stařec.

Vlasta PARKANOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /TOP 09/

Pane poslanče, vy nemáte přihlášku žádnou a faktická poznámka, jen bych vás ráda upozornila, že má být skutečně k věci.

David RATH

Já jsem ještě nestačil ani mluvit a vy už mě tady kádrujete. Nespletla jste si, sice jste už ...

Vlasta PARKANOVÁ

Berte to jako moje přátelské upozornění.

David RATH

... paní předsedající asi v šesté politické straně, já jen asi ve třetí, ale kádrujete mě, jako kdybyste celý život byla kádrovačkou komunistické strany. Ty to taky tak dělali, že než někdo stačil otevřít pusu, tak už měl špatný posudek.

Miroslav KALOUSEK

Přihlásil jsem se původně proto, abych se vám upřímně a hluboce omluvil, pane poslanče Ploci. Já už jsem totiž pochopil, co je to ten rating. A jakou má souvislost s těmi odpornými brouky. Tak už mi to nemusíte vysvětlovat.

Vlasta PARKANOVÁ

Faktická poznámka ...

Václav MORAVEC

Po třech dnech nepřetržitého jednání schválila Poslanecká sněmovna jen Senátem vrácenou novelu zákona o omezení státní podpory, stavebního spoření.

Miroslav KALOUSEK

Mohu se částečně, jako předkladatel, ztotožnit pouze s prvním vystoupením pana poslance doktora Koskuby, který vyjádřil názor, že všichni tady vypadáme jako blbci. Ano, jako blbci nepochybně ano. Nicméně jsem přesvědčen, že všichni přece jenom ne, takže je to souhlas pouze částečný.

Václav MORAVEC

Uvodil po třech dnech rozpravy k jednomu jedinému vrácenému zákonu Senátem závěrečné shrnutí ministr financí Miroslav Kalousek. Hlavními hosty dnešních Otázek jsou, je to pěti předsedů poslaneckých klubů. Bohuslav Sobotka z ČSSD, vítejte po čase v Otázkách. Hezký dobrý den.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/

Dobrý den.

Václav MORAVEC

Zbyněk Stanjura z ODS, přeji vám hezké dobré odpoledne, dobrý den.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/

Dobrý den.

Václav MORAVEC

Vítám i Petra Gazdíka z TOP 09 a Starostů. Hezké dobré poledne.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu strany /STAN/

Hezké dobré poledne.

Václav MORAVEC

Pavel Kováčik je předsedou poslaneckého klubu KSČM. Dobrý den, pane předsedo i vám.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu strany /KSČM/

Krásnou neděli všem.

Václav MORAVEC

A konečně Vít Bárta, předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných. Hezký dobrý den.

Vít BÁRTA, předseda poslaneckého klubu strany /VV/

Dobrý den.

Václav MORAVEC

Vzhledem k tomu, že jste v tomto studiu, tak předpokládám, že hlasovat se v Poslanecké sněmovně o balíku těch vrácených zákonů Senátem nebude, pane předsedo Sobotko? Je to tak?

Bohuslav SOBOTKA

Tak samozřejmě bude záležet na tom, kdy budou vyčerpány diskusní příspěvky a vzhledem k tomu, že koalice v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny omezila možnosti opozičních poslanců vystupovat ke všem bodům, tak se dá očekávat, že rozprava může skončit někdy na přelomu neděle a pondělí.

Václav MORAVEC

Jako souvislost, když jste jako sociální demokraté se rozhodli pro obstrukce, jakou souvislost to má s výročím 17. listopadu? Bylo to záměrné časování a brali jste v té obstrukční strategii toto v potaz?

Bohuslav SOBOTKA

Vláda měla možnost předložit své takzvané reformní návrhy kdykoliv. Kdyby je předložila dříve, tak se to finální hlasování Poslanecké sněmovně mohlo odehrávat třeba v září nebo se mohlo odehrávat v srpnu. Ten harmonogram má v rukách vládní koalice, nikoliv opozice. To, co nás definitivně přesvědčilo, že není možno jen tak hlasovat v Poslanecké sněmovně o těch návrzích, je charakter reforem a také arogantní způsob, jakým vláda bez jakékoliv debaty a ochoty uzavřít kompromis ty reformy proválcovala Poslaneckou sněmovnou. A teď se je snaží proválcovat znovu na vzdory tomu, že je zamítl Senát. Ten kardinální důvod je změna charakteru důchodového systému. Po 20 letech je tady první vážný pokus zprivatizovat část průběžného důchodového systému. To je do značné míry nevratná změna. My můžeme zrušit rovnou daň, můžeme obnovit sníženou sazbu DPH po těchto volbách, můžeme upravit podmínky pro zaměstnávání zdravotně postižených, to se dá po volbách změnit, ale zrušit druhý pilíř bude velmi obtížné a my chceme udělat všechno pro to, aby ten druhý pilíř nevznikl, aby nedošlo k plíživé privatizaci průběžného důchodového systému, protože to zvýší nejistotu budoucích důchodců a podlomí to stabilitu veřejných rozpočtů.

Václav MORAVEC

Vy jste, ještě před těmi obstrukcemi vyhlásili i tuto věc, to je petice proti nespravedlivé důchodové reformě a za odchod vlády Petra Nečase. Zveřejnili jste ji prostřednictvím inzerátů v novinách. Kolik podpisů už pod tou peticí máte a není škoda, že ty obstrukce přehlušily i toto?

Bohuslav SOBOTKA

Já myslím, že to škoda není. My tu petici vnímáme jako možnost pro občany, symbolicky se k nám připojit. My, koneckonců v Poslanecké ...

Václav MORAVEC

Kolik těch podpisů máte?

Bohuslav SOBOTKA

... já teď mám informace, které jsou staré dva nebo tři dny, ještě před víkendem, určitě jich bylo víc než 10 tisíc za těch několik prvních dní. Ale my chceme, aby lidé mohli tu naši iniciativu podpořit také tím, že se připojí k petici. My koneckonců v Poslanecké sněmovně vzhledem k tomu, že vláda ignorovala desetitisícové demonstrace proti těm jednotlivým reformním krokům, že vláda ignorovala předcházející petici "Zastavme devastaci naší země", kterou podepsalo přes 30 tisíc lidí, tak my v tuto chvíli v Poslanecké sněmovně tu obstrukci vedeme koneckonců i za všechny občany, kteří v těch minulých měsících vyjadřovali nespokojenost s charakterem reforem, s tím, že mají nespravedlivé dopady, s tím, že zvýší existenční nejistotu a poškodí velkou část lidí v příštích letech.

Václav MORAVEC

Jaké poučení by si podle vás měla vzít vláda, pane předsedo Stanjuro, z těch obstrukcí, pokud v nich opozice hodlá pokračovat?

Zbyněk STANJURA

Já myslím, že žádné, já v tom žádné poučení pro vládu a vládní většinu nevidím ...

Václav MORAVEC

Není to přezíravé?

Zbyněk STANJURA

... já myslím, že to není přezíravé. Já si myslím, že se nejedná o typickou obstrukci, ale, že se jedná o snahu paralyzovat činnost ústavní instituce, a to znamená sněmovny. Musím odmítnou slova o válcování. Prostě, když má někdo většinu, tak to hlasování vyhraje, to není žádná, žádné válcování. My jsme byli 8 let v opozici, prohrávali jsme jedno hlasování za druhým a prostě většina, a tu většinu ustavují občané ve volbách, má sestavit vládu, ta vláda má programové prohlášení a všechny zákony, které projednáváme tento týden, a to už počtvrté je projednáváme ve sněmovně, jo, protože jsme měli první, druhé, třetí čtení, tak všechny tyto zákony odpovídají programovému prohlášení vlády, tato vláda získala podle zákona legitimně důvěru Poslanecké sněmovny, opakované pokusy opozice o vyslovení nedůvěry se nepovedly, takže ta důvěra trvá, existuje jasná vládní většina a pokus paralyzovat činnost sněmovny, například 37 hodin projednávat zákon o stavebním spoření, který nijak nesouvisí s důchodovou reformou, o které teď mluvil pan předseda Sobotka, jasně ukázalo, a přiznali to mnozí představitelé sociální demokracie, včetně pana předsedy ve svých projevech, že jim nejde o obsah těch vystoupení, ale jde o to, aby zdržovali, získávali čas, aby to jednání bylo co nejdelší. Je třeba říct, že ta obstrukce nemá šanci na to, aby byla úspěšná. Ta většina existuje ...

Václav MORAVEC

Vy jste si to sami vyzkoušeli, jako ODS, když jste obstruovali před rokem na jaře.

Zbyněk STANJURA

Já si myslím, že to byla úplně jiná situace. V té době sociální demokracie porušila politickou dohodu. Řekněme si, jaká byla situace. Byla tady úřednická vláda Jana Fischera, která měla původně vládnout pár měsíců a tato vláda získala důvěru ODS, stejně tak sociální demokracie a Strany zelených. Pak Ústavní soud zrušil předčasné volby a ...

Václav MORAVEC

Podle vás to není tedy, stručně řečeno, obstrukce jako obstrukce?

Zbyněk STANJURA

Úplně, samozřejmě, že to byla úplně jiná situace, to nebyly vládní návrhy, nebyly to vládní návrhy, byly to návrhy jenom poslaneckých klubů, které nepřevzaly vládní odpovědnost, odmítly ji převzít, sociální demokraté porušili politickou dohodu v tom, že ta úřednická vláda nebude nic předkládat, navíc my jsme to dělali ve, zaprvé jsme věděli, že to jsme schopni úspěšně zvládnout, protože se jednalo o třetí čtení, jednalo se o pouhopouhé 4 zákony a ne o 14, nebo 15, takže ta situace byla diametrálně odlišná a navíc ...

Václav MORAVEC

Pane předsedo Sobotko, vám ...

Zbyněk STANJURA

... to nejdůležitější je, že to nebyla obstrukce proti legitimní vládě a vládním návrhům.

Václav MORAVEC

Pane předsedo Sobotko, vám jsou vytýkána právě ta slova, která jste pronášel na adresu ODS. Jste si vědom toho, že jste neměl tehdy ta slova pronášet, když pak jako předseda ČSSD použijete takovou obstrukci, kterou jsme v polistopadové historii tady nezažili?

Bohuslav SOBOTKA

Já jsem byl tehdy předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie ...

Václav MORAVEC

Ale teď jste předsedou ČSSD, tudíž v týdnu vám to novináři připomněli, že ...

Bohuslav SOBOTKA

... ano, ale měl jsem tehdy za úkol ty zákony prosazovat a logicky mě tehdy rozčílila obstrukce, kterou organizovala ODS podobně jako dneska naše obstrukce ...

Václav MORAVEC

Takže máte pohled na obstrukce podle toho, v jaké jste funkci a v jaké jste situaci?

Bohuslav SOBOTKA

... vládních stran a musím říci, že ten způsob, jakým tato vláda válcuje opozici, prosazuje své reformy, mě za ten rok přesvědčil o tom, a víte, že já jsem umírněný politik, přesvědčili mě o tom, že není, není jiná varianta, není jiná varianta, než v této závěrečné fázi použít takto silnou formu odporu, ale je to forma odporu, která je na legální bázi. My striktně dodržujeme zákon, nejdeme za hranu zákonu, tady nejsou žádné blokády řečnického pultu a podobné věci, které se odehrávají v jiných parlamentech při obstrukcích. My skutečně striktně postupujeme podle zákona ústavy, pouze vykonáváme svůj mandát. Ale ten způsob válcování, víte, ta obstrukce je velmi složitá věc. Abych já pro ni získal podporu v našem 50 členném poslaneckém klubu, tak lidé museli sami na sobě, naši poslanci a poslankyně učinit zkušenost s tím, jak jednala koalice. A jestliže si mi stěžovali poslanci ve zdravotním výboru, že tam koalice na poslední chvíli přinese 120 pozměňujících návrhů a chce, aby o tom hlasovali, ačkoliv měli několik hodin na to, aby si je prostudovali, když nebyly schváleny žádné naše rozumné pozměňující návrhy, které jsme předložili, tak v našem poslaneckém klubu, byť radikální návrh, získal silnou podporu a všichni naši poslanci s tím souhlasili prostě proto, že jejich zkušenost s arogantním způsobem chování vlády a s tím, jak se tyto reformy formulovaly, byla velmi negativní.

Václav MORAVEC

Pane předsedo Gazdíku, jste si vědomi jako koalice toho, že sloučit rozpravu v těm víc než desítce vrácených zákonů ze Senátu, je unfer krok, který může být a je právníky považován za hranou jednacího řádu Poslanecké sněmovny?

Petr GAZDÍK

Já si myslím, pane redaktore, že tady je to otázka zásadně přiměřenosti. Pakliže se tady asi všichni shodneme na tom, že chceme, abysme žili v demokracii, tak demokracie potřebuje fungující demokratické instituce. Když si vezmu to, co udělal sociální demokracie se zákonem o stavebním spoření, kdy o něm mluvila 38 hodin, když si vypočítám, jaký je běžný čas pro jednání sněmovny od úterka do pátku při jednacím šestitýdenním cyklu, kdy z toho maximálně 3 týdny jsou zasedáním sněmovny, když si vezmu to, co udělali oni s procedurálními návrhy, že někdy musí být také například oběd nebo vezmu běžnou pauzu na oběd, takže ta sněmovna jedná do 19 hodin, tak mi zbývá, že na jednání skutečné a diskusi o tom bodu tak, jak to předvedli oni u stavebního spoření, zbývá týdně 3,5 hodiny. To znamená, že ten zákon, aby byl projednán podle toho, jak to udělali a to v omezené době dvakrát 10 minut pro poslance, by znamenal, že by se schválil za 10 týdnů jednání sněmovny, což při tom cyklu je 5 měsíců na jedno čtení jednoho zákona. Tady byl, byl-li za volební období přijaty 2,5 zákony, kdybysme ...

Václav MORAVEC

Takže vy si nemyslíte přesto ...

Petr GAZDÍK

... kdybysme postupovali těmi obstrukcemi ...

Václav MORAVEC

Přesto si nemyslíte, že tím sloučením rozpravy jste výrazně porušili jako koalice jednací řád?

Petr GAZDÍK

To je otázka, kterou Ústavní soud může smlouvat, je to otázka přiměřenosti. Tato obstrukce rozhodně nebyla přiměřená a rozhodně není v pořádku, aby ...

Václav MORAVEC

Jste si proto vědom, že jste použili možná nepřiměřený nástroj?

Petr GAZDÍK

... použil jsme nástroj, který je na hraně jednacího řádu, ale ...

Václav MORAVEC

Připouštíte, že je tedy na hraně?

Petr GAZDÍK

... ale, který je přiměřený k tomu, co, k tomu, jaké obstrukce použila sociální demokracie.

Václav MORAVEC

Budete v rámci těch opozičních obstrukcí, á propos, pane předsedo Sobotko, jednou větou, budete v tom tedy pokračovat dál, chápu-li to správně? I při dalších zákonech, druhé čtení rozpočtu a podobně, nebo až se dnes v noci nebo zítra prohlasují ty zákony vrácené zákonem, tak s tím skončíte?

Bohuslav SOBOTKA

Ta obstrukce je selektivní. My jsme ji neuplatnili vůči rozpočtu, v minulých dnech jsme ji neuplatnili vůči zákonu zadávání veřejných zakázek, přece všude v médiích, na internetových serverech bylo: Rozpočet byl v prvém čtení schválen, zákon o zadávání zakázek ...

Václav MORAVEC

Počkejte, takže skončí, skončí ta obstrukce tím schválením těch zákonů?

Bohuslav SOBOTKA

... obstrukce je zaměřena vůči nevratným a obtížně vratným změnám v sociálních, zdravotních a daňových systémech, které představují tyto návrhy, které přišly ze Senátu.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, skončí tedy v pondělí?

Bohuslav SOBOTKA

Obstrukce je selektivní nástroj a v okamžiku, kdy vyčerpáme všechny zákonné možnost, jak čelit schvalování těchto návrhů zákonů, pak koalice využije svou většinu, kterou má v Poslanecké sněmovně a znovu opakuji, my jsme tu obstrukci zvolili zejména proto, že teď se blíží osudový okamžik, 20 let jsme tady měli státem garantovaný důchodový systém ...

Václav MORAVEC

Ne, to už jste řekl, pane předsedo, já jsem jenom chtěl odpověď na tu otázku ...

Bohuslav SOBOTKA

... a teď se chystá jeho privatizace.

Václav MORAVEC

... že skončí tedy po pondělku schválením těch zákonů.

Bohuslav SOBOTKA

Jakmile budou z programu schůze vyčerpány zákony, které zamítl Senát, které mají platit od ...

Václav MORAVEC

Tak skončí obstrukce.

Bohuslav SOBOTKA

... 1. ledna, pak se vracíme ke standardnímu fungování Poslanecké sněmovny.

Václav MORAVEC

KSČM, myslíte si, že by ta obstrukce měla pokračovat v případě dalších zákonů, protože vláda ještě posílá do sněmovny další reformní zákony, tedy využít tu obstrukci pro projednávání dalších norem, ale v prvním, ve druhém a třetím čtení nikoliv po vrácených Senátem?

Pavel KOVÁČIK

Já se, pane redaktore vrátím trošičku zpátky. Když se původně projednávaly tyto, takzvaně reformní zákony v Poslanecké sněmovně a ve výborech naši poslanci a poslankyně do těch výborů chodili, předkládali pozměňovací návrhy, my jsme předkládali i návrhy na zamítnutí ve sněmovně, o těch návrzích se hlasovalo, teď v této, v tomto kole po vrácení Senátem postupujeme stejně, i když nejde předkládat pozměňovací návrhy, ale naše vystoupení, naše projevy jsou jasné, zřetelné, věcné, konkrétní, pravda, někomu se může stát, že trošku radikální, trošku příliš tvrdé, ale jsme proti této reformě, protože si prostě myslíme, že je namířena proti lidem a pokud něco takového do té sněmovny přijde znovu, tak budeme znovu podobně ostře proti reformě. My jsme přesvědčeni o tom, že to zkrácení té řečnické lhůty, omezení na pouhá dvě vystoupení, je opatření velmi nepřiměřené a samozřejmě ...

Václav MORAVEC

Připojíte se tedy k případné stížnosti k Ústavnímu soudu?

Pavel KOVÁČIK

... samozřejmě případná stížnost, já nemyslím, že bude případná, ta stížnost prostě bude muset být, protože tady je to za hranou, nikoliv na hraně zákona a zvláště my se cítíme, že to je velmi za hranou zákona vůči nám.

Václav MORAVEC

Velmi stručně, Víte Bárto, je koalice připravena na další obstrukce při přijímání kolik vlastně vláda ještě navíc chystá reformních zákonů?

Vít BÁRTA

Já považuju za zásadní si ujasnit, a toto není stále ujasněno, jestli blokace znamená nedebatovat a jenom prostě blokovat a nebo jestli se bavíme o tom, že spolu nějakou demokratickou debatu povedeme. Já stále nechápu to, jak může z jedné strany opozice říkat, především sociální demokracie, že ona chce jednat a přitom ona nejedná a pouze pasivně blokuje. Prostě, jestliže minulý týden proběhl rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny a díky sociální demokracii neprošel návrh Věcí veřejných na zvýšení firemních daní, jestliže díky sociální demokracii neprošel návrh na zachování stravenek, tak to není nic jinýho než lež a populismus, který dneska sociální demokracie předvádí.

Václav MORAVEC

A my se k tomu dostaneme ve druhé hodině Otázek. Přepněte si na zpravodajskou 24. Hosty zůstává pětice šéfů poslaneckých klubů. Pokračujeme na zpravodajské 24 v této diskusi.

ČT, 6. 11. 2011, Pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme