Gazdík: II. pilíř penzijní reformy neodložíme!

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

7. 3. 2012

Pane předsedo, vláda odmítla návrh ČSSD na odložení zavedení druhého pilíře důchodové reformy, tedy možnost vyvedení části peněz ze státních důchodů do soukromých fondů, o tři roky. Vedete o tom nyní debatu v koalici ve sněmovně?

Nikoliv, debatu nyní nevedeme. Je to tradiční sociálnědemokratických postup, odmítali penzijní reformu patnáct let a proto je vše ve stavu, kde jsme. Ekonomická situace není jednoduchá, ale pro sociální demokraty je to jenom záminkou, aby nebyla žádná reforma.

Nicméně lze jejich argument opírat právě o ekonomickou situaci a propad na důchodovém účtu ve výši 39,5 miliardy za loňský rok. Také se nedá předpokládat, že propad letos bude nějak menší. A navíc ministr financí Kalousek počítá s tím, že příští rok bude nutné seškrtat 40 miliard korun. Pak odložení reformy má svůj význam...

Vláda a ekonomická rada vlády o tom velmi diskutuje a předkládá celou škálu řešení. To nakonec nejsou řešení na rok, ale budou se snažit snížit strukturální deficit okolo 100 miliard korun. Vemte si že za sociální demokracie při růstu HDP 6 procent vyprodukovala deficit devadesát miliard navyšováním sociálních dávek, důchodů. Tato vláda chápe, že to není jednoduchá situace. Ale pokud by to neudělala, tak to bude muset jednou udělat někdo jiný.

Přesto, neulevilo by se státnímu rozpočtu, pokud by se druhý pilíř odložil?

Rozpočtu by se patrně ulevilo. Nicméně pouze pro tento nebo příští rok. Ten problém tady je a 15 let se neřešil. Každý rok, o který ho odsuneme, znamená, že se zvyšují náklady. Nejen na důchodový ale třeba i na zdravotní systém. Mohli bychom se následně dostat do nebezpečné fáze v tempu zvyšování nákladů. Za několik let by to ekonomika státu neutáhla.

Je stále ve hře zmražení důchodů?

Myslím si, že vláda a ministerstvo financí odpovědně navrhují veškerá opatření, v nichž i zmražení důchodů existuje. Ale to neznamená, že to tak dopadne. Je to odborná diskuse, která přejde do politické diskuse. A v ní věřím, že nalezneme dobré řešení, které se sociálně nejpotřebnějších a důchodců dotkne co nejméně.

prvnizpravy.cz, 7. 3. 2012, Rubrika: Z vlády

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme