Gazdík: Hledáme nová témata, jedním je zrušení Senátu

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

22. 11. 2012

Domluvili jste se v Hnutí starostů a nezávislých (STAN), zda budete dál spolupracovat s TOP 09?

V úterý jsme se sešli a dohodli jsme se, že Starostové chtějí zůstat na parlamentní úrovni a předsednictvo dostalo za úkol vyjednat nějakou spolupráci. S někým, ne jenom s TOP 09.

Co to znamená?

To se uvidí a zatím je to podružné. STAN jako jedna z mála stran dosáhla svých největších cílů, ať to bylo rozpočtové určení daní, boj proti hazardu nebo zákon o protikomunistickém odboji. Teď chceme hledat nové ideologické cíle a také chceme navázat spolupráci s regionálními osobnostmi. O dalším směřování rozhodne sněm, který musíme svolat do konce června 2013.

Jaká témata byste chtěli v politice prosazovat?

Pro nás je zásadní reforma veřejné správy, která by měla spočívat v rušení agend. Vedeme diskusi, jaké agendy na místní, regionální i celostátní úrovni zrušit. Já osobně bych zrušil Senát. A myslím, že kolegové starostové jsou podobně radikální. Chceme se také více zabývat školstvím a přinést konkrétní věci, jak zachránit české školství nebo jak pracovat ve školství s menšinami.

Zrušit Senát? Nebudete považováni za radikály?

Možná, ale my chceme přijít s komplexní změnou pravomocí Sněmovny a prezidenta, protože si myslíme, že ústava potřebuje revizi a Senát je zbytečný.

Co bude se spoluprací s TOP 09?

U nás platí, že podaná ruka platí, proto nepřichází v úvahu, že když smlouva s TOP 09 k 31. prosinci skončí, by poslanci STAN byli neloajální k programu TOP 09. Dodržíme všechny závazky, stejně jako v krajích, kde jsme kandidovali společně.

A půjdete s nimi znovu do voleb?

To je podružná otázka, kterou vyřešíme do června na sněmu.

Do té doby budete spolupracovat bez smlouvy?

Pro nás je podaná ruka víc než smlouva.

Znamená to, že nebyli starostové nadšení pro další spolupráci?

Tak to nebylo, my si nejdříve musíme říci, co chceme prosazovat, a potom s tím přijdeme za TOP 09, jestli s tím souhlasí. Třeba budeme chtít zrušit Senát a TOP 09 s tím nebude souhlasit, potom se třeba naše cesty rozejdou.

Oldřich Danda

Právo, 22. 11. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme