Gazdík: Hlavní je zajistit funkčnější chod pražského magistrátu

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

25. 11. 2011

Rada hlavního města je opět kompletní. Praze nově vládne koalice ODS a TOP 09. O novém složení rady rozhodlo včera během dne pražské zastupitelstvo. Pravicovou spolupráci pak večer jednomyslně schválila také regionální rada pražské ODS. TOP 09 má nyní dva náměstky a 4 radní. Občanským demokratům zůstali dva náměstci, dva radní a primátor Bohuslav Svoboda. Dosavadní koalice ODS a ČSSD na pražské radnici se rozpadla tento týden, a to s překvapivým průběhem. K vývoji na pražské radnici se ve čtvrtečním rozhovoru Studia STOP kolegů Jany Šmídové a Petra Holuba vyslovil i předseda poslaneckého klubu TOP 09, Starostové Petr Gazdík. O co tedy dle jeho názoru v metropoli jde především? Říká v následujícím úryvku.

Nejde o nic menšího než o peníze. A ještě o něco horšího. O vliv takzvaných kmotrů na pražský magistrát. To čtu, že je v pozadí. A právě proto z toho vychází i reakce TOP 09, která si opravdu neklade žádné ultimativní požadavky. To hlavní je nalézt funkčnější chod pražského magistrátu bez vlivu takzvaných kmotrů nebo vlivových skupin, které odsávají peníze z pražského magistrátu. Praha je symbolem korupce v komunální politice, bohužel. V Praze se omílaly a zatím úspěšně nevyřešily takové kauzy jako je Opencard, tunel Blanka, Key Investment, v současné době je aktuální kauza jízdenky dopravního podniku. A určitě je potřeba, aby se do účetnictví hlavního města Prahy, do smluv hlavního města Prahy šlo hlouběji, aby se odhalily některé kauzy třeba další. A hlavně, aby se zamezilo a zabránilo tomu, aby Praha mohla fungovat dál, tak jak funguje. Pak je logické, že pokud funguje, tak jak funguje, tak jí peníze nestačí.

No, zamezit vlivu kmotrů, to by bylo hezké. Tím se ostatně zapřísahalo i to nové vedení radnice, ta koalice ČSSD - ODS. Ale teď kmotři tedy vrací úder? Nebo kdo je tím klíčovým hráčem? Říká se, že primátor Svoboda tajně vyjednával s vámi, tedy s pražskou TOP 09, že už to s těmi kmotry nemohl snést a kmotři udeřili. Ale to jsou samozřejmě jenom takové spekulace, že?

To jsou samozřejmě jenom takové spekulace. A spekulace jistě byly i důvody, proč v Praze vznikla po volbách ta koalice ODS a ČSSD. Naprosto nelogicky, když evidentně Pražané ve volbách chtěli jinou volbu, chtěli mít jiného primátora, chtěli jiný styl řízení radnice. A někdo v pozadí zjevně ovlivnil rozhodnutí těch zastupitelů ODS a ČSSD k tomu, aby uzavřeli jinou koalici, než byla vůle Pražanů, kterou vyjádřili ve volbách. Teď se zjevně ta věc bortí. Zjevně tam nefunguje něco tak, jak má, zjevně se někdo utrhl a nepodepisuje ty smlouvy tak, jak má. A podle představ některých zastupitelů a některých vůdců těch stran. A to je myslím důvodem toho, co se děje v Praze.

Smlouvy, to podepisuje primátor za město.

Ano.

Tak vy do toho vidíte samozřejmě lépe než my, protože to jistě projednáváte také ve svých stranických grémiích ...

Ale s kmotry se na tajných místech nesetkáváme.

To vůbec nemyslím. Já spíš se chci zeptat, jestli to vidíte tak, že primátor Svoboda, který je jaksi v opozici, nebo aspoň se to říká, k vedení pražské ODS těm kmotrům postavil? A také by to možná předznamenávalo váš postoj, že byste i v tom novém aranžmá s Bohuslavem Svobodou neměli zásadní problém.

Paní redaktorko, já jako předseda poslaneckého klubu nevidím tak hluboko, nejsem součástí pražské TOP 09. TOP 09 je demokratická strana a já nejsem vlastně ani členem TOP 09, já jsem členem Starostů a nezávislých. Nicméně na poslaneckém klubu jsme se o těch věcech bavili a tu věc, kterou říkáte, že tady pan primátor Svoboda hraje nějakou zásadní roli, že patrně odmítl udělat, udělat něco, co se po něm chtělo, to je jedna z variant, která je velmi pravděpodobná.

Vy jste použil slovo kmotři. A takové problematické slovo. Protože nikdo nepřijde a řekne, já jsem ten kmotr. Takže, a vy vlastně ani neříkáte, kdo tedy tím kmotrem je. Protože to je jakási tajná osoba v pozadí. Premiér Nečas dokonce říká, že ten termín kmotr nic nevystihuje, že ho kdysi vymyslel jeho předchůdce Mirek Topolánek a že se tím teď zbytečně shazuje strana ODS jako strana kmotrů, když tedy žádní kmotři nejsou. Dá se tedy nějak upřesnit, co myslíte těmi kmotry? Jsou to prostě neznámí lidé v pozadí?

Dá se to upřesnit. My jsme to říkali hned před volbami. Byl to jeden ze zásadních důvodů vzniku vůbec TOP 09. A byl to také jeden ze zásadních důvodů spolupráce s námi Starosty. Ten správný termín je asi privatizace veřejné moci. To, že někdo z pozadí řídí politické strany a je jedno, jestli je to jedna velká politická strana nebo jiná velká politická strana, máme tady jenom dvě, ty, které jsou z toho podezřelé, je nějakým způsobem ovlivňuje, ač nekandidoval ve volbách, stačí pouze mít zavázány politiky ODS a ČSSD. A pak je jedno, která z těch stran zvítězí ve volbách. To byl pro nás zásadní předvolební problém. A pořád je to zásadní problém, protože dostáváme se tím k obrovské krizi demokracie. Dostáváme se tím k obrovské korupci. A dokud tady ta privatizace veřejné moci jaksi neskončí, tak si myslím, že se taky neodstraní ta zásadní, ta takzvaná, jak se tomu dnes říká, velká korupce, z které je Česká republika naposledy deníkem Financial Times osočována. Což i občané považují za obrovský problém. A co považujeme i my za obrovský problém.

Uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09, Starostové Petr Gazdík.

Terezie Jirásková, Jana Šmídová, Petr Holub

Český rozhlas 6, 25. 11. 2011