Gazdík: Hlasování o nedůvěře vládě je jen velké divadlo

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

27. 4. 2011

Poslanci stále ještě diskutují o pochybení Nečasovy vlády. Kritika od opozičních zákonodárců předchází hlasování o nedůvěře kabinetu. Mimořádnou schůzi s tímto jediným bodem programu vyvolala ČSSD kvůli aférám ministrů a připravovaným reformám. Jednání se účastní také Petr Gazdík za TOP 09 a Starostové, dobrý večer i vám.

Dobrý večer vám i posluchačům.

 

Řekněte, jak na rozdíl od pana Tejce (ČSSD) vy vnímáte to dnešní jednání a respektive tedy hlasování o nedůvěře vládě?

Já to vnímám jako velké divadlo před televizními kamerami. Úroveň mnoha proslovů je opravdu velmi mizerná. A mě mrzí, že bychom se v této chvíli měli věnovat práci na zákonech. Tato schůze nebo další schůze sněmovny má těch zákonů přes stovku. A myslím, že máme co schvalovat a měli bychom se spíše bavit o pracovních tématech, ne, ne o mluvení prázdnem před televizními kamerami.

 

Na druhou stranu nemyslíte si, že právě vaše vládní koalice zapříčinila toto hlasování, respektive tuto schůzi, že vlastně vy jste tak trochu na vině tomu, jak jste říkal, televiznímu divadlu?

Moje strana není ta, která trpí korupčními skandály. Nicméně...

 

Myslím vládní koalici, nemyslím TOP 09, ano.

Nicméně, nicméně, pane redaktore, souhlasím s vámi, že nejsem hrdý na to, co naše koaliční strany předváděly, jaké korupční skandály tady vznikly a co všechno musíme ve vládní koalici strpět. Na druhou stranu sociální demokracie ani, ani komunisté neřekli, jaké mají řešení B, vyjma předčasných voleb. A měli bychom si uvědomit, že co by předčasné volby všechno pro Českou republiku znamenaly, jaké by to bylo obrovské znejistění jak investorů, tak měny. Česká republika se nachází v období těsně po krizi, kdy je potřeba už stabilizovat veřejné rozpočty, kdy je potřeba udělat reformní zákony. A to vše by bylo odloženo na velmi dlouho a myslím, že ta politická nestabilita, už to bylo příliš dlouho. Naší povinností je pokusit se tomu zabránit, naší povinností je pracovat, nikoliv se hašteřit.

 

To byl Petr Gazdík, šéf poslanců za TOP 09 v Poslanecké sněmovně. Děkuji za váš čas, na slyšenou.

Hezký večer, na slyšenou.

 

David Šťáhlavský

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 26. 4. 2011, 21:05

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme