Gazdík: Handrkování s Věcmi veřejnými brzy skončí

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

4. 6. 2011

Elektronická volba předsedy se vám tu v prvním kole nepovedla, byl jste zvolen aklamací. Není to přece jen méně demokratické než tajná volba?
Je to o něco méně demokratické. V prvním kole právě proto, že byl pouze jeden kandidát, došlo k technickému pochybení, delegáti svou volbu nepotvrzovali. Byli jsme připraveni volbu opakovat, ale zazněl návrh na volbu aklamací a sněm ji drtivou většinou schválil. I tak myslím, že tato volba prokázala velkou důvěru Starostů ve mně, a já si této nálady vážím.

Jak byste popsal náladu delegátů STaN, co se spolupráce s Věcmi veřejnými týče? Zdá se, že zde jsou delegáti poněkud radikálnější než třeba členové TOP 09.
Ano, jsou jednoznačně radikálnější. To jsou Starostové tradičně – právě kvůli tomu sepětí s regionální realitou. VV se svými skandály zjevně neprokazují žádnou pokoru nebo snahu o obecné blaho. I na svém sjezdu minulý týden víceméně řekli, že jim jde víc o sebe a o své zájmy, než o zájmy této země. Mě to mrzí, nicméně ani naše trpělivost není bezbřehá, a myslím, že ta jednání budou v brzké době ukončena. A situaci to každopádně uklidní – ať už s VV nebo bez VV.

Lze čekat, že po sjezdu Starostů budete při těch jednáních na K9 prosazovat tvrdší postup vůči VV?
Myslím, že v tomto ohledu jsem z vyjednavačů jeden z nejradikálnějších. Právě proto, že vnímám ty hlasy z regionů. Dokonce už jsem na to konto zval Víta Bártu i do nějaké vesnické hospody na pivo. Myslím, že by mu to tam lidé velmi rázně vysvětlili.

Proč se členem předsednictva STaN stal zástupce TOP 09 Miroslav Kalousek?
Starostové spolupracují s celou řadou lokálních uskupení, mají volné stanovy a tento princip umožňují. Chceme tím posílit osvědčenou spolupráci s TOP 09. Není fráze, když řeknu, že jsme dvě strany téže mince. Úkolem Starostů je větší zaměření na regionální politiku, úkolem TOP je být stranou celostátního významu.

A Kalousek bude mít ve vašem jedenáctičlenném předsednictvu jaké postavení?
Bude mít hlasovací právo.

Kdo bude analogicky zástupcem STaN v TOP 09?
TOP 09 bude teprve muset změnit stanovy, až se to stane, teprve vybereme. Zřejmě předseda nebo někdo z místopředsedů. Ovšem jako předseda společného poslaneckého klubu TOP 09 a STaN se jednání předsednictva TOP 09 pravidelně účastním. Akorát mám jen poradní hlas, nikoli hlasovací právo.

Ve stejný den, kdy jste si volili vedení, poslal prezident Václav Klaus zdravici straně Jany Bobošíkové. Proč ji neposlal i vám?
To bude možná tím, že paní Bobošíková na svůj sjezd prezidenta zvala, zatímco my ne.

Jakub Kalenský

iHNED.cz, 4. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme