Gazdík: Důvody výměny ministerstev nejsou pochopitelné

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

7. 12. 2012

Ani po dnešní schůzce zástupců koaličních stran není jasné, jestli a kdy se Karolína Peake stane ministryní obrany a kdo převezme do strany LIDEM resort dopravy. Přesto dnes chystanou změnu zpochybnil Václav Klaus. Nedokáže si prý představit, že se paní Peake stane přes noc odborníci na armádu a že ji vojáci přijmou. Na setkání s manažery taky prohlásil, že překotné vyměňování ministrů nesvědčí o ničem dobrém. Sama vicepremiérka pak na prezidentova slova reagovala po jednání K9. Chce ho přesvědčit osobně, že není křehká dívenka. Hostem poledních Ozvěn je v tuto chvíli předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, dobrý den.

Hezké dobré poledne vám i posluchačům.

Pane poslanče, jak vážně berete výhrady prezidenta Klause, co se týká kompetence Karolíny Peake jako možné příští ministryně obrany?

Je to soukromý názor pana prezidenta. On samozřejmě na něj má právo. Můj názor osobní je v mnoha věcech podobný panu prezidentovi. Nicméně mně jako koaličnímu partnerovi nepřísluší hodnotit to, jestli se paní vicepremiérka Peake hodí, nebo nehodí na ten resort.

Je to křehká dívenka?

Křehká dívenka to rozhodně není. Měl jsem ji možnost poznat v mnoha osobních jednáních a ona je v těch jednáních velmi tvrdá. Nicméně je to věc našich koaličních partnerů a odpovědnosti pana premiéra a strany LIDEM. Mně jako koaličnímu partnerovi nepřísluší kádrovat ministry nebo návrhy na ministry jiných stran v koalici.

A nemyslíte si tedy to, co Václav Klaus taky naznačil, že výměna ministrů je selhání?

To je věcí dohody pana premiéra a strany LIDEM. Já se přiznám, že úplně nechápu důvody, důvody, proč k této výměně má dojít. Je to skutečně mezi Občanskou demokratickou stranou a stranou LIDEM. My se toho nijak, nijak neúčastníme. My jsme se vlastně až dnes na tom jednání dozvěděli oficiálně, nikoliv z médií, že taková výměna má proběhnout.

Ale nebudete jí bránit.

To nám, to nám v rámci koalice nepřísluší. Jak jsem říkal, já na to můžu mít svůj osobní názor, který mám. Nicméně mně ho nepřísluší komentovat veřejně.

Ani po dnešním jednání K9 není ovšem jasné, jestli kdy Karolína Peake bude ministryní obrany, kdo zasedne v čele resortu dopravy. Co jste vlastně na té K9 řešili?

My jsme řešili víceméně to hlavní, co bylo hlavním tématem, dnešní K9 byla, byla koaliční smlouva, úpravy v koaliční smlouvě, nové věci, které by tam měly přibýt, podpora růstových opatření, velkou část se diskutovalo o tom, jak má vypadat to slučování ministerstev, které avizovala Občanská demokratická strana. Pro nás je slučování ministerstev až to poslední nebo to je vrcholem úspor ve státní správě. Předtím musí být zcela jasno, které konkrétní agendy se zruší, kolik úředníků z kterého ministerstva odejde, jaké, jaké, o jaké pravomoci se které ministerstvo okleští a kam ty pravomoce přejdou nebo zda se zruší. Vyměnit dvě cedule a hlavičkové papíry není naším cílem. Naším cílem je skutečně úspory.

A, pane předsedo, prosím už jen krátce. Je pravda, že TOP 09 odmítá sloučení ministerstev zemědělství a životního prostředí?

Ano, je to velká pravda. Protože ministerstvo životního prostředí a zemědělství jsou vůči sobě v některých agendách regulátorem a regulovaným, jak trefně podotkl pan předseda Schwarzenberg, bylo by to stejné, kdyby se majitel pohřebního ústavu stal ředitelem nemocnice. To my skutečně nepřipustíme a jsme proti a naším koaličním partnerům jsme to jasně řekli.

Ujišťuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Děkuji, na shledanou.

Hezký den, na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 7. 12. 2012

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme