Gazdík: Čerpání peněz z EU je stále složitý proces

Rozhovor s místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

3. 2. 2014

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Nový ministři jsou v úřadech jen pár hodin, někteří z nich ale už pracují naplno, třeba šéfka resortu pro místní rozvoj Věra Jourová vyměnila většinu svých náměstků. Ze starého týmu zůstává jen Daniel Braun, který má na starosti unijní agendu. Ministryně taky uvedla, že k jejím prioritám patří zachránit co nejvíc peněz z evropských fondů. V téhle souvislosti připravuje sérii opatření v rámci krizového řízení. A ministryně za hnutí ANO Věra Jourová je teď v našem přenosovém voze. Dobrý večer. Po telefonu zdravím místopředsedu Poslanecké sněmovny za TOP 09 a Starosty Petra Gazdíka. Dobrý večer. Co si slibují od nového vedení zmíněného resortu starostové?

Petr GAZDÍK, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/
Tak především bych chtěl říct, že my v paní ministryni vkládáme veliké naděje. Paní ministryně je osoba, která je zkušená, která už na ministerstvu pro místní rozvoj pracovala. A jak jsem měl možnost ji osobně poznat a hovořit, tak skutečně ví, o čem je řeč. Paní ministryni čeká obrovský úkol, a to je finální jednání dohody o partnerství s Evropskou unií o tom, jak budou vypadat evropské fondy, když to hodně pro posluchače zjednoduším, v příštích zhruba 5 letech. Jedná se zhruba o půl nebo více než půl bilionu korun, které má teď paní ministryně za úkol dojednat tak, aby se skutečně odrazili v České republice a v její prosperitě v investicích. Domnívám se, že momentálně je to vůbec největší úkol na začátek, která tato vláda má.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Pane místopředsedo Gazdíku, do jaké míry spoléhají obce, města na pomoc státu při čerpání peněz z bruselské pokladny.

Petr GAZDÍK, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/
Ono to čerpání peněz už se trošku zlepšilo v tom posledním roce. Nicméně ten proces je pořád příliš složitý. Tak, jak byl nastaven, to, že Česká republika má 26 operačních programů, prostě je špatně a s tím už bohužel neudělá nic ani paní ministryně, to už bylo nastaveno špatně před, na začátku toho uplynulého funkčního období nebo plánovacího období Evropské unie. To, co teď můžeme, je nastavit dobře to budoucí plánovací období a snažit se skutečně dočerpat co nejvíc toho stávajícího období, co nejmenším snížením byrokracie a co nejmenším neustálými změnami, kterými starostové trpí v průběhu těch jednotlivých projektů, kdy se neustále mění podmínky, parametry, formuláře, hlášení a tak dál.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Přeci jen, i když jen několika slovy požádám, jestli opoziční TOP 09 sleduje napjatě ten bratislavský soud, u kterého Andrej Babiš jaksi prokazuje, že, jak on tvrdí, vědomě nespolupracoval s komunistickou StB?

Petr GAZDÍK, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/
Určitě ji sledujeme velmi napjatě, protože je to jedna ze zásadních věcí morálky té budoucí vlády. A já nejsem soudce. Já skutečně vyčkám rozhodnutí soudu, tak, jak slovenský soud rozhodne. Na druhou stranu to, co bude zásadní, pokud slovenský soud potvrdí, že Andrej Babiš spolupracoval s StB, tak budeme velmi zvědavi na reakci jednotlivých poslanců té koaliční vlády, jak se k tomuto faktu postaví, to bude to zásadní. Některé náznaky, které už teď máme, příliš, příliš nesvědčí o tom, že by se k tomu uměli postavit rovně a morálně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Rozhodnutí soudu vyčká samozřejmě i Radiožurnál. Já v tuto chvíli přeju místopředsedovi Poslanecké sněmovny za TOP 09 a Starosty Petru Gazdíkovi a ministryni pro místní rozvoj za hnutí ANO Věře Jourové dobrý večer. Děkuji oběma, na shledanou.

Petr GAZDÍK, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/
Hezký večer vám, paní ministryni i posluchačům.

Veronika Sedláčková

ČRo Radiožurnál, 31. 1. 2014

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme