Gazdík: Čekal bych od Věcí veřejných pokoru

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

28. 5. 2011

Pane předsedo poslanců TOP 09 a Starostů, ve středu jste v koalici jednali o zdravotnictví šest hodin a rozešli jste se bez dohody. V čem je problém?

Spíš jsme jednání přerušili. Věci veřejné potřebují analýzu o spoluúčasti pacientů, i když jsme se jim pokoušeli vysvětlit, že jde spíš o politické rozhodnutí než o exaktní výpočet.

Není to doklad, jak se koalice čím dál víc zadrhává?

Zadrhává se spolupráce s VV, protože jejich styl „opozice v koalici“ jejich aférami rozhodně neskončil. Je to styl momentálního efektu, hraní si na zítřejší novinové titulky, styl tak trochu vydírání koaličních partnerů. Nepovažujeme to za šťastné. Rádi bychom prosadili reformy jako komplex, a pokud se zadrháváme na drobnostech, tak se dostáváme do situace, kdy zneklidňujeme veřejnost a začíná být otázkou, zda jsme reformy v této podobě schopni provést.

Kdy si řeknete: končíme?

Neumím to v tuto chvíli přesně říct. My se nepotýkáme s korupčními aférami jako naši koaliční partneři. Třeba obchodníci mi říkají: proboha, co to tam nahoře předvádíte? Ono totiž jde i o stabilitu a důvěru lidí.

Změnilo se něco znovuzvolením Johna do čela VV?

Ničeho zásadního jsem si nevšiml. Čekal bych, že VV po těch skandálech přijdou na koaliční jednání s jistou

To jste ale čekali, přesto jste odložili personální otázky.

Jejich konference by mohla ukázat, jestli VV jeví známky toho, zda jsou skutečnou politickou stranou, nebo spíš firmou řízenou shora. Pakliže se na konferenci neukáže, že hlas regionů a členů se výrazně vymezí ke způsobu politiky vedení VV, kdy předvádí spíš neodpovědnost než odpovědnost za vývoj v zemi, pak je otázkou, zda taková vláda má smysl.

Jen jestli vám někdo věří.

Průzkumům sice příliš nevěřím, ale vyplývá z nich, že podporu ztrácí ten styl, který předvádějí VV. My věříme, že náš styl odpovědnosti, že netrpíme skandály, voliči vnímají. Ano, stejně jako v životě platí, že když se stýkáte s pochybnými lidmi, stín padne i na vás. Platíme za to obrovskou cenu.

(ada),(nig)

Právo, 28. 5. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3