Gazdík: Budu rád, když vláda zruší ekozakázku

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu Petrem Gazdíkem

2. 10. 2010

* LN Kdo si zadal negativní kampaň Bratři v triku, zobrazující v jednom dresu Miroslava Kalouska, zbrojaře Richarda Hávu a miliardáře Zdeňka Bakalu?

Netuším, ale považuji ji za hodně hloupou. V parlamentních volbách se ukázalo, že negativní kampaň moc nefunguje. My si ale nestěžujeme. Pokud někomu někdo stojí za to, že vydá nemalé peníze na takovou kampaň, tak je to asi známka, že ho TOP 09 hodně štve. Dědeček mě učil, že když vás někdo kope do zadku, tak je to známka toho, že jste před ním.

* LN Kampaň se vrací k časům Miroslava Kalouska na ministerstvu obrany. Myslíte, že mohl být čtyři roky náměstkem pro vyzbrojování a nemít nic společného s nevýhodnými zakázkami?

Žijeme v právním státě, a pokud někdo má jakékoliv poznatky, že Miroslav Kalousek něco spáchal, tak by měl podat trestní oznámení a předložit důkazy. Nikdo nic takového neudělal. Dokonce lidé, kteří něco takového tvrdili, byli pravomocně odsouzeni za pomluvu. Kdybych soudil lidi podle toho, co o nich čtu v médiích, tak bych v tomhle státě nemohl žít. Musel bych si vzít provaz a jít se oběsit.

* LN Chodí se vás lidé na radnici ptát na spojení s Kalouskem?

Chodí jich hodně. Když se toho člověka zeptám, z čeho usuzuje, že je Kalousek problém, odpovídá, že to říkali v televizi. Říkám jim: víte, od chvíle, co jsem ve vysoké politice, už jsem se dočetl v novinách tolik nesmyslů o jednáních, na kterých jsem osobně byl. Tak bych vám radil nevěřit všemu, co se píše.

* LN Co na něm vašim voličům vadí?

Miroslav Kalousek je člověk, kterého můžete mít hodně rád, nebo hodně nemít rád. On není průměrný. Není vám jedno. Beru to jako jeho obrovské pozitivum.

* LN Chodí i lidé a říkají: to je dobře, že jste se dal dohromady právě s ním?

I takoví chodí. Ale uznávám, že těch antikalouskovských je víc. Tak 7:3.

* LN Ptají se i na jiné politiky TOP 09?

Většinou ne. Ale lidé často politiky hází do jednoho pytle. Ještě tak rozliší vládní strany a opozici. Kamarád se mi před časem smál, že jsem se z respektované pozice starosty propadl jako poslanec v prestiži hned za uklízečku. V běžném životě cítím, že jsem se ve vnímání ostatních dostal do skupiny lidí, kteří jsou kdesi nahoře, berou obrovské peníze, nezdaněné náhrady, nic nedělají a starají se jen o své požitky. Je trochu frustrující, když se snažíte pracovat dvanáct hodin denně, a lidé vás vnímají jako darmožrouta, který je tam jen proto, aby něco ukradl nebo někomu přihrál kšeft. Na to si musím zvyknout, jako starosta jsem to neznal.

* LN Je těžké řídit poslanecký klub nováčků doplněný několika ostřílenými exlidovci?

Je tam patnáct starostů, jedenáct lékařů. To jsou všechno velmi inteligentní lidé a svébytné osobnosti. V klubu se vede zdravá diskuse a jsme schopni pohnout některé věci k lepšímu.

* LN Jste populárním předsedou Starostů. Spojili jste se s TOP 09, která dělá i ne úplně populární věci. Věříte poslanci Pavlu Severovi?

Osobně ho znám tři čtvrtě roku a věřím mu. Neměl bych problém, kdyby se stal generálním sekretářem strany.

* LN Vadí vám, že si váš ministr financí vybral za náměstka Martina Bartáka?

Nechápu, proč se ODS distancuje od člověka, kterého vyslala jako ministra obrany do úřednické vlády Jana Fischera.

* LN Co si myslíte o ekologickém supertendru?

Jako starosta a krajský zastupitel, který denně pracuje se zákonem o zadávání veřejných zakázek, vím, že čím je ve hře víc peněz, tím víc může být zakázka zmanipulovaná. Ekologické zátěže jsou ale velmi specifická věc. Zakázka je postavena tak, že nedovoluje žádné dodatečné náklady. Většina korupce se odehrává právě přes ně. Ty menší ekologické likvidace se dnes dělají tak, že někdo vyhraje s nabídkou deseti milionů, ale nakonec se cena vyšplhá na dvacet milionů. To je pro mě mnohem horší, než když tady bude jedna velká zakázka, u které se cena už nemůže zvýšit. Už je ale tak zprofanovaná, že budu rád, když vláda otevře obálky s nabídkami a tu zakázku zruší.

* LN Kdo je skutečným lídrem TOP 09?

Kombinace Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg je naprosto dokonalá. Pan předseda je srdcem TOP 09. Člověkem, který dělá zásadní rozhodnutí. Miroslav Kalousek je mozek strany, který má obrovské zkušenosti a zná pozadí politiky. Je to nesmírně inteligentní člověk, který dokáže říct: máme takové možnosti, rozhodněme se, navrhuji tohle řešení. Karel Schwarzenberg je pak schopen rozhodnout. Kalousek je velmi autoritativní. Nicméně už jsem zažil bezpočet situací, kdy sklapl podpatky a řekl: ano, pane předsedo.

* LN Sklapl někdy podpatky předseda?

Budete se divit a můžete mě osočovat z přehnané loajality, ale takovou situaci jsem opravdu nezažil. Karel Schwarzenberg je velmi inteligentní a zkušený člověk.

* LN Proč koalice tak málo vyjednává v předsednickém formátu K3?

Vy přece sama víte, že každá strana má zájem neposílat do vyjednávání jen jednoho člověka. Karel Schwarzenberg teď bývá v médiích často karikován. On je ale nejlepším vyjednavačem TOP 09. Ve vládě pro nás získal velmi dobrou roli.

* LN Jaké jsou vztahy mezi Petrem Nečasem a Karlem Schwarzenbergem?

Občas jsou vypjaté situace. Karel Schwarzenberg je ale decentní člověk, já bych si možná s panem premiérem skočil do vlasů výrazně víc.

* LN TOP 09 podle posledního průzkumu jako jediná z vládních stran od voleb posílila. Hrajete přitom roli reformních bouráků a před Rudolfinem protestuje 40 tisíc odborářů. Jak váš fiskální konzervatismus vnímají lidé v menších městech?

Lidé vnímají mediální realitu. A vláda ne všechny kroky úplně dobře vysvětluje. Vidím tady obrovský informační deficit. Minulý týden jsem měl s několika kamarády velký spor kvůli dani na státní příspěvek na stavební spoření. Stejně jako opozice nebyli schopni pochopit, proč mají příští rok platit nějakou daň. Když jim vysvětlujete, jak se věci mají, řeknou vám, že mají čtyři stavební spoření a obrala jste je o devět tisíc. Když se zeptám, kolik těch peněz použili na bydlení, bez váhání odpoví: žádné.

* LN Říkal jste ministrovi financí, že to špatně vysvětluje?

Neříkal. Ale není to jen jeho věc, vysvětluje přece přes média, a ta často vnímají realitu jinak než běžní lidé. Kdybych dnes napsal na blog, že zítra bude hezky, stejně se pod ním dočtu, že Kalousek je grázl a já ještě možná nejsem, ale brzo budu taky. Musíme jít za lidmi a nevysvětlovat nepopulární věci jen přes média.

* LN Je na menších městech poptávka po reformních bourácích ve chvíli, kdy už lidé začínají cítit škrty ve vlastní peněžence?

Tam funguje zdravý selský rozum. Každý má svou peněženku a ve své rodině musí umět hospodařit. Ti lidé se selskou venkovskou mentalitou dobře ví, že nemůžou hospodařit tak, aby si každý měsíc museli půjčovat.

* LN Na rodinné rozpočty jsou lidé obezřetní, ale státní dluhy zatím necítili jako svůj problém. Už nepovažují za samozřejmé, že jim stát platí dávky a za žádné veřejné služby nežádá poplatky?

Ještě pořád je tady ten zbytek komunismu v nás. Je to hluboko, ale lidé už začínají přicházet na to, že dlouhodobě nelze žít stylem: kdo nekrade, okrádá rodinu. Teď jsme ve fázi, kdy ty lidi štve, že je tady obrovská korupce. Štve je, že i v těžkých časech vyvolení kradou a podvádí, a oni se musí uskromňovat. Můžeme vymýšlet x agentů provokatérů a já nevím čeho všeho. Čím méně peněz ale budou rozdělovat úředníci a politici, tím menší bude korupce. Zaráží mě, když se říká, že polovina korupce se odehrává v obcích. To je nesmysl. Promiňte, já kdybych v naší obci ukradl někde deset tisíc, tak to každý pozná.

* LN V malé obci s tisíci lidmi jistě. Ale na magistrátu Prahy, Brna nebo na radnici středně velkého města ne.

Hlavně tady platí, čím méně se přerozděluje, tím méně se krade. Zrušme národní dotační tituly. Přesuňme ty peníze do rozpočtového určení daní. Zvyšme pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Všechno zveřejňujme elektronicky, každou veřejnou zakázku, ať se každý může ke všemu dostat.

* LN Volí vás lidé spíš jako Starosty, nebo jako součást fiskální avantgardy TOP 09?

To nedokážu posoudit. Všichni vám kývou, jak se musí šetřit. Pak lidem sáhnete na stavební spoření, a všichni začnou nadávat. To je česká povaha a s tím bude tato vláda bojovat. Mnoho těch lidí, kteří demonstrovali před Rudolfinem, to dělalo i za vlád ČSSD a bude to dělat vždycky. Mnozí z nich jsou zapšklí, využívají nespokojenosti a budou nespokojeni, i kdyby nevím co bylo. Objektivně je Česká republika jeden z nejbohatších států světa. Objektivně se máme mnohem lépe, než jsme se měli kdykoliv v minulosti.

* LN To vám říkají voliči, i když se jim snižují platy a bude se zdražovat jídlo?

Nedávno za mnou přišel jeden děda, který bydlí u nás v chráněném domě. Je mu 87 let. Tiskl mi ruku a říkal, chlapče, já jsem si nikdy nemyslel, že se budu mít na stará kolena tak dobře. Není pravda, že všichni důchodci jenom nadávají a volí levici. Uznávám, že dáma, která zůstane ve městě v bytě s vysokým nájmem, musí platit zdravotnické poplatky a připlácet si na léky, není v lehké situaci. Na druhou stranu je tady nějaký trh s byty. Jsou nějaké děti nebo příbuzní, a pokud selžou, tak je tu vyšší rodina, kterou je obec nebo město. Ta by se o ty lidi měla nějakým způsobem postarat. To neznamená, že všude budeme dávat dávky. Pořád je tady taky zvrácená zvyklost, že staří lidé dávají peníze dětem. Přitom by to mělo být naopak. Moje generace už bude závislá na tom, jestli se o nás naše děti postarají. Občas se v legraci ptám své sedmi-, pěti- nebo tříleté dcery: A nedáš mě do domova důchodců, že?

* LN Proměnila se v krizi společenská atmosféra?

Květnové volby ukázaly, že se mění. A snad to ty podzimní potvrdí. Pak záleží na tom, jestli to bude vláda schopná ustát a nabídnout lidem kromě utažených opasků i nějakou vizi. Musí vidět, že když se uskromní, přinese to nějakou změnu. Ne v tom, že se přidá pár stovek důchodcům, sníží se daně a všechno bude růžovější, ale že to bude změna morálky. Proto je potřeba, aby byly dost brzo vidět výsledky boje proti korupci.

* LN Stal jste se populárním, když jste lobboval za větší daňové příděly pro menší obce. Už jste přerozdělování daní probíral s kandidátem na pražského primátora Zdeňkem Tůmou?

Ještě ne. Z rozpočtového určení daní už se stal folklor. Pokud ODS a ČSSD tvrdí, že chceme Prahu připravit o peníze, tak už musí být hodně zoufalí. My jsme před třemi lety usilovali o to, aby se změnilo rozpočtové určení daní. V té době stát řekl, že do toho nemůže nalít víc peněz, takže jediný způsob je přerozdělit to vnitřně. Mezi tím přišla finanční krize. I Praze, Brně a Ostravě se výrazně snížily příjmy. Nikomu nic nechceme brát. V programu jasně říkáme: Praha, Brno, Ostrava a Plzeň mají dostatečné příjmy. Rozdělme peníze z národních dotačních titulů všem ostatním.

* LN Měla by být některá daň vyloženě obecní?

Určitě ano. Nepřesně se jí teď říká daň z nemovitosti. V této podobě je podle mě nemravná. Za to, že něco vlastním a udržuju, mám platit?

* LN O co mravnější je, když stát žádá daň z toho, co si dokážu vydělat?

Chci tím jen říct, že by to měla být daň za komunální služby. K té nemovitosti přece potřebuji nějakou slušnou silnici a chodník. V zimě je potřebuju uklidit od sněhu. Potřebuju, aby mi tam svítilo veřejné osvětlení. Kvalita toho výrazně ovlivňuje cenu mé nemovitosti a za tyhle veřejné služby musím obci nějak platit.

* LN Tahle daň teď obcím moc peněz nepřináší, protože se počítá podivným způsobem. Měla by se tak jako třeba v Americe nebo Skandinávii odvíjet od ceny nemovitosti?

To taky není úplně ideální. Když si opravíte dům a dobře ho udržujete, zvyšuje se jeho hodnota i vaše daň.

* LN Starostové už dnes mají možnost získat peníze tím, že zvýší daň z nemovitosti. Zvedl jste ji?

Ne, protože nechci stejně zdaňovat budovu v centru obce jako pastoušku nějaké babičky na okraji.

* LN Jak byste to udělal?

Jako na Slovensku. Zastupitelstvo rozdělí obec do určitých zón, kde se budou platit různě vysoké daně za komunální služby. Dokonce bych k tomu ještě přidal mimořádnou komunální daň. Pokud se obec rozhodne, že prostě my všichni jako občané žijící pospolu na jednom místě postavíme vodovod, protože nás to už štve, žít bez vodovodu, tak obec může mít možnost vypsat mimořádnou komunální daň na to, aby občané na ten vodovod přispěli.

Lenka Zlámalová

Lidové noviny, 2. 10. 2010, Rubrika: Rozhovor, Strana: 11