Fischera bychom neodmítli

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

27. 11. 2009
* Kandidát na předsedu TOP 09 je jen jeden - Karel Schwarzenberg. Počítáte, že o místopředsednické posty bude rvačka?

Budeme hledat osobnosti, u nás nebude zápas mezi kmotry, protože žádné kmotry nemáme.

* Vy budete chtít být prvním místopředsedou, jak si přeje Schwarzenberg?

Pokud budu navržen, tak samozřejmě.

* Až na pár výjimek v čele krajských vedení TOP 09 stanuli bývalí lidovci. Co na to říkáte?

Příliš mě to nepřekvapilo. Bývalých členů KDU-ČSL je sice ve straně méně než deset procent, ale funkce ve straně znamená mít manažerskou odpovědnost za její chod. To znamená mít kvalifikaci a profesionalitu a ta je bez zkušeností těžko představitelná. Je pochopitelné, že pro první fázi existence strany dostali tito lidé důvěru. Podíváte-li se však na kandidátky, tak tam je to výrazně jinak. Když jsem slyšel pana Paroubka, že jsme nová strana starých tváří, tak jsem se musel smát. Ano, je u nás řada bývalých křesťanských demokratů, kteří se rozhodli založit novou stranu, ale nikam nepřeběhli, chtěli pouze zůstat věrni svým idejím. Přesto je u nás bývalých členů KDU-ČSL výrazně méně, než je u soc. demokratů bývalých komunistů.

* Neobáváte se nálepky lidoveckého béčka?

Ne. My hájíme své ideje. Je 20 let po listopadu, a kdo se neetabloval v ČSSD nebo v ODS, snažil se sbírat zkušenosti v jiných stranách. My nikoho nekádrujeme, zvýšenou pozornost věnujeme pouze těm, kteří se k nám hlásí a před rokem 1989 byli členy KSČ. Nemáme striktní zákaz je přijímat, ale musí být jasné, že těch 20 let trávili úctyhodnou činností. Diskutovali jsme, jestli si dáme generální zákaz, ale dospěli jsme k názoru, že můžeme aplikovat pouze individuální přístup. Netajím se, že mám přátelské vztahy s Janem Fischerem či Eduardem Janotou. Znám je léta a vím, že dělali spoustu dobré práce. Nedokáži si představit, že kdyby chtěli vstoupit do TOP 09, až skončí v úřednické vládě, že bychom jim řekli, my vás nechceme, protože jste byli v KSČ.

* Hodně se mluví, že Jana Fischera lanaříte.

To je drb, úkol Jana Fischera je dovést zemi k volbám a do té doby nebude hrát žádnou politickou roli.

* Vy byste ho brali?

To je přesně ten případ, kterému bychom těžko říkali, že ho kvůli minulosti nechceme. Na druhou stranu znám řadu bolševiků napříč spektrem, v ODS i v KDU, kteří nikdy v KSČ nebyli, ale v duši jsou takoví bolševici, že bych je v TOP 09 nechtěl.

* Už jste představili náčrt programu, budete ho na sněmu rozšiřovat?

To je ustavující sněm, ne ideový. Do předčasných voleb jsme šli se stručným programem a do řádných voleb program samozřejmě rozpracujeme.

* Budete mít ideovou konferenci?

Co máte s tou ideovou konferencí? To jsou marketingové plky, které vzešly z nepodařeného kongresu ODS, tak z toho nedělejte zavedenou praxi. My už na programu pracujeme, máme expertní skupiny a standardně ho do voleb zpracujeme a představíme.

* Na kongresu ODS často zaznívaly obavy, že TOP 09 jim odvede voliče. Jak se vám to poslouchalo?

Jsem překvapen. Jako svobodný trh nemůže fungovat bez hospodářské soutěže, tak demokracie nemůže fungovat bez soutěže politických stran. My ji vítáme a přejeme si, aby se ODS dostala ze své křeče a byla moderní pravicovou stranou, se kterou se budeme moci poměřovat. Byl jsem zklamán, že místo aby na ideovém kongresu to jiskřilo programovými cíli, jiskřilo to hádkami, kdo je větší kmotr.

Oldřich Danda
Právo, 27. 11. 2009, Rubrika: Zpravodajství, Str. 4