Fischer: Obrana, bezpečnost a zahraničí potřebují svého senátora

27. 9. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s kandidátem do Senátu Pavlem Fischerem)

Anna KOTTOVÁ, redaktorka

Nezávislým kandidátem ve volbách do Senátu ve volebním obvodu č. 17 Praha 12 je Pavel Fischer. Pan Pavel Fischer pracuje jako poradce v oblasti diplomacie, obrany a bezpečnosti. Proč by měli lidé volit právě Vás?

Pavel FISCHER, nezávislý kandidát do Senátu

Pro kandidaturu do Senátu jsem se rozhodl poté, co jsem kandidoval v prezidentských volbách v roce 2018. Zájem občanů, respektive podpora, které se mi dostalo, mi položily otázku, kudy dál. Přihlásil jsem se tedy jako nezávislý kandidát do Senátu. Mám za sebou podporu občanů, kterou jsem získal při sbírání podpisů a mám také podporu čtyř demokratických stran, a to ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. S nimi mám v úmyslu spolupracovat, pokud bych byl zvolen. Co nabízím? V situaci, kdy tato země nemá ministra zahraničí, nabízím svoji zkušenost právě pro Senát. Zdá se mi, že obrana, bezpečnost a zahraničí potřebují svého senátora.

Anna KOTTOVÁ, redaktorka

Co byste v případě zvolení udělal jako první?

Pavel FISCHER, nezávislý kandidát do Senátu

Asi jako vůbec první bych udělal to, že bych v případě zvolení pozval svoji manželku na večeři. Jako druhé bych se spojil se starosty v mém volebním obvodu a začal hledat způsob, jak mít kancelář i u nich. Zdá se mi, že by senátor v dnešní době měl být co nejblíže občanům, co nejblíže voličům.

Anna KOTTOVÁ, redaktorka

Jak byste chtěl zvýšit důvěryhodnost Senátu?

Pavel FISCHER, nezávislý kandidát do Senátu

Důvěryhodnost Senátu nebo senátorů se nedá nařídit, ta se vytváří. Čím více přijde voličů k volbám, tím lépe. Také záleží na tom, jak a koho budou volit, takže záleží skutečně na voličích a na těch, kdo se ucházejí o hlasy. Společným úsilím potom můžeme něco udělat. Tato země skutečně potřebuje důvěru, důvěru v demokratické instituce a v demokratickou rozpravu. A do toho jsem připraven se zapojit.

Anna KOTTOVÁ, redaktorka

Se kterým hnutím nebo politickou stranou byste rozhodně nespolupracoval?

Pavel FISCHER, nezávislý kandidát do Senátu

Říkat dopředu s kým nikdy je ošemetné, ale zdá se mi, že něco lze přeci jenom jasně říci, a sice ti, kteří se hlásí ke komunismu, což je toxická ideologie, která i v naší zemi přinesla mnoho obětí. S těmi bych jednal velmi obezřetně. Stejně tak ale se všemi, kteří hlásají nenávist, popírají dějiny nebo upírají ostatním právo na důstojnost.

Anna KOTTOVÁ, redaktorka

Co byste konkrétně udělal pro zlepšení politické kultury v ČR, tedy nejen v Senátu?

Pavel FISCHER, nezávislý kandidát do Senátu

Dělat pro politickou kulturu můžeme každý tam, kde jsme tím, jak mluvíme s našimi sousedy, s lidmi v tramvaji nebo jak řídíme auto. Politická kultura se projevuje tím, jestli druhé vyslechneme, jestli jim dáváme hned nějaké nálepky anebo jestli jim přejeme sluchu a snažíme se pochopit i co je za tím, co říkají, to znamená jejich obavy, jejich sny, jejich naděje, jejich očekávání. V tomto smyslu lze pro politickou kulturu dělat mnohé, i když člověk není senátorem.

Anna KOTTOVÁ, redaktorka

Budete se v případě zvolení věnovat senátorské práci naplno? Nebo se budete souběžně chtít věnovat i jiným zaměstnaneckým, podnikatelským, politickým nebo dalším aktivitám?

Pavel FISCHER, nezávislý kandidát do Senátu

Já mám poměrně hodně aktivit, jak v různých sdruženích nebo v zahraničí, přednáším, setkávám se hodně s občany. Určitě bych o možnost se setkávat s různými názory nerad přišel. Ale vím, že práce senátora vyžaduje plné nasazení a aby člověk byl něco platný, tak se musí taky tu práci učit. Takže jsem připraven tomu věnovat maximum ze svého času.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme