Firmy: Novela daňového řádu byla nejlepším legislativním počinem

10. 5. 2010

V anketě o nejlepší legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR přijatý v roce 2009 byla nejlépe hodnocena novela daňového řádu. Jako nejhorší byl naopak vybrán ústavní zákon umožňující předčasné rozpuštění poslanecké sněmovny. Anketu, v níž hlasovalo přes 100 subjektů českého byznysu, uskutečnila advokátní kancelář Ambruz & Dark ve spolupráci s Hospodářskými novinami.

Podnikatelé nejvíce ocenili zlepšení v oblasti daňového řízení a exekucí. Naopak nejvíce jim vadí zákony nastavující pravidla, která zvýhodňují určitý okruh subjektů a za kterými, lze zřetelně rozpoznat tlak zájmových skupin, uvedl jeden z autorů ankety Tomáš Babáček. "Příjemně mě překvapilo, že podnikatelé negativně hodnotili spíše systémová selhání a upřednostnili tak princip před opatřeními, která na ně mají bezprostřední ekonomický dopad," dodal partner kanceláře Ambruz & Dark Vladimír Ambruz.

Nejlépe hodnocenou se stala novela zákona o správě daní a poplatků, která získala třetinu všech hlasů. Díky novele musí finanční úřady v zásadě vždy odůvodňovat svá rozhodnutí. "Odvolání proti doměření daně mají odkladný účinek a daň lze skutečně vyměřit jen do tří let od zdaňovacího období," upozornil Babáček.

Druhým nejlépe hodnoceným zákonem se stala novela exekučního řádu, která vedle řady nových nástrojů pro činnost exekutorů výslovně zavedla také princip přiměřenosti, tedy povinnost exekutora jednat přiměřeně vymáhané částce.

Naopak jako nejhorší legislativní počin pro podnikatelské prostředí firmy vybraly kontroverzní ústavní zákon o zkrácení pátého volebního období poslanecké sněmovny. Parlament se jím pokusil o předčasné rozpuštění sněmovny, čímž odsunul postup výslovně stanovený pro takové případy Ústavou. Těsně za ním se umístil zákon o významné tržní síle. Ten se pokusil zregulovat postavení silných odběratelů na trhu s potravinami a zemědělskými produkty.

ČTK, 10. 5. 2010
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme