Finance prodaly za skvělých podmínek desetileté dluhopisy

Ministerstvo financí (MF) v pondělí prodalo emisi desetiletých státních dluhopisů za 750 miliónů eur (v přepočtu 18,8 miliardy Kč) s výnosem 2,871 procenta, což je pro náš stát mimořádně výhodné.

3. 10. 2012

Česká republika si tak na zahraničních trzích půjčuje peníze na krytí státního dluhu s co nejnižšími náklady. „Jde o historicky nejnižší výnos, kterého ČR dosáhla na veřejném zahraničním finančním trhu,“ zdůraznil ministr financí Miroslav Kalousek.

Pondělní emise je druhou tranší emise eurobondů. První byla vydána letos v únoru v objemu dvou miliard eur. Důvodem pro znovuotevření emise byl velký zájem investorů o dluhopisy vydané v rámci první tranše.

Podle náměstka ministra financí Jana Gregora umožní Česku tato transakce dosáhnout příznivých podmínek pro další emise státních dluhopisů. „Přispěje to k dalšímu snížení nákladů na financování státního dluhu a tím i k úsporám ve státním rozpočtu,“ zdůraznil.

Analytici oceňují, že se podařilo prodat dluhopisy s tak dlouhou splatností.

„České republice se v posledních měsících daří prodávat veřejný dluh za velmi příznivých podmínek. Přispívají k tomu rekordně nízké úrokové sazby v ekonomice a také to, že ČR je vnímána jako poměrně bezpečná investice. Je to dáno tím, že dluh i deficit jsou ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi na příjemných úrovních. Navíc současná vláda svými reformními kroky dává signál, že veřejné finance a jejich zdraví je velkou prioritou,“ uvedl například analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Situace na trhu se státními dluhopisy je letos opravdu příznivá. Výnosy státních dluhopisů klesly již ke konci srpna na historická minima. Podle MF činil ke konci srpna průměrný výnos desetiletého dluhopisu 3,15 procenta, zatímco ve stejném loňském období to bylo 3,90 procenta. Získaná důvěra na finančních trzích uspořila Česku desítky miliard na úrokových nákladech.

Letos si chce ministerstvo financí podle strategie financování a řízení státního dluhu půjčit přes 243 miliard korun a v příštím roce 238,8 miliardy Kč.

(pro, svj, ČTK)

Právo, 3. 10. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme