Feri: Zadlužení dětí je společensky závažná věc

V Česku podle Exekutorské komory ČR čelí exekuci na 3500 nezletilých. Z toho je více než 2000 dětí, které ještě ani nedostaly občanský průkaz. Situaci má napravit novela občanského zákoníku, kterou projednává Sněmovna. Poslanecký návrh počítá s tím, že dluhy dětí do 15 let by automaticky přecházely na jejich rodiče nebo osoby, které o ně pečují. Pokud nezletilí nikoho takového nemají, přijal by zodpovědnost za vzniklé závazky stát. Je taková úprava nutná, aby dluhy nezatížily část společnosti už na prahu dospělosti, nebo je na místě obávat se výchovy nezodpovědné generace, která nebude umět hospodařit s penězi?

12. 6. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim) 

Moderátorka

Mohla by situace, kdy děti nebudou muset splácet své dluhy, tedy že se budou moci spolehnout v řešení problémů na své rodiče, zanechat na jejich výchově negativní následky, kdy nebudou cítit zodpovědnost za svoje jednání?

Dominik Feri, poslanec /TOP 09/

Problém, který touto novelou řešíme, je závažný a rozhodně není vůbec jednoduchý. Byť řešení, které zaznělo v úvodu, se zdá být snadné, tedy že dluhy budou jen tak přecházet. Zásadním způsobem se zde zasahuje do svéprávnosti, to znamená do způsobnosti k právnímu jednání. Já věřím, že i tak na této novele v létě necháme velké množství práce, a že se podaří vhodným způsobem vyřešit. I z toho důvodu, aby se rozptýlily právě ony pochybnosti, jestli tu nevznikne generace, slovy Karla Eliáše, která bude zkrátka nezodpovědná.

Moderátorka

Pane Feri, Vy jste citoval názory kritiků ve Sněmovně, když jste se vyjadřoval k novele občanského zákoníku, tedy že by mohla vyrůst nezodpovědná generace, která se nebude umět postarat o své dluhy, respektive ji k tomu nepovede žádná nutnost. Mě by zajímalo, jestli nesdílíte ty obavy.

Dominik Feri, poslanec /TOP 09/

Jako zpravodaj návrhu jsem měl zmínit výtky, které v rámci diskuse padly. Navíc tuto konrétní výtku vznesla ve svém stanovisku vláda. Proto jsem ji považoval za vhodné zmínit, ačkoliv stejný názor nesdílím. Vnímám u novely jiné nedostatky, které bychom měli vyřešit. Ať už se to týká způsobu, jakým bude tato novela navázána na již účinné znění, protože již nyní z občanského zákoníku vyplývá, že rodiče mají povinnost a právo pečovat o jmění dítěte. A tím je jak majetek, tak zároveň i dluhy. Také cítíme nedostatky u procesních ustanovení, ale myslím si, že jsme schopni to přes léto doladit ke spokojenosti všech.

Moderátorka

Vy jste pane Feri dokonce řekl něco o tom, že se tvoří nová koncepce svéprávnostiy a že je potřeba si na to dát pozor. Jak jste to myslel?

Dominik Feri, poslanec /TOP 09/

My se vydáváme novou českou cestou. Zatímco tradiční pojetí na našem území, to znamená pojetí z ABGB z obecného občanského zákoníku, které v Rakousku stále platí, vycházelo z nějakých kategorických hranic. Což je sedm a čtrnáct let, kdy dítě může částečně právně jednat a nebo se může zavazovat k něčemu, co je mu ku prospěchu. V Německu je to upravené také velmi podobně, tam mají děti dokonce takzvaný institut kapesného, kdy  se mohou zavazovat, pakliže zaplatí v hotovosti. My se vydáváme do neznámých vod, ale ta debata je podle mě nutná, můžeme se v zahraničí inspirovat. Já jsem pro tyto účely nechal zpracovat obsáhlou právní analýzu, kterou jsem svým kolegům nechal rozeslat, a můžeme na ní dál stavět.

Moderátorka

Je zadlužení dětí v Česku exces, který je nutné napravit?

Dominik Feri, poslanec /TOP 09/

Cítím to opravdu jako problém a nelze ho marginalizovat. Zkrátka je to natolik společensky závažná věc, že bychom to měli v rámci novely obsáhnout. A tím vůbec neříkám, že to uděláme za každou cenu bez diskuse s odborníky, ba naopak. Měli jsme jednání podvýboru pro exekuce a oddlužení, a jasně jsme se tam dohodli, že pozveme odborníky, že budeme diskutovat, abychom ten návrh dostali ke spokojenosti všech. A hlavně, abychom dosáhli toho cíle, tedy aby se nestávaly ty excesy, které se tu dějí teď – zadlužené šestileté děti.

Poslechněte si poslance Dominika Feriho v pořadu Pro a Proti.

Zdroj: Český rozhlas Plus, 12.6.2019

Štítky
Osobnosti: Dominik Feri
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme