Feri: Spojení opozice Babiše děsí

Čtyřiadvacetiletý poslanec Dominik Feri (TOP 09) je bezesporu výrazným členem poslanecké sněmovny. Je populární mezi mladými, což u politika nebývá zvykem. Se svým instagramovým profilem se navíc rozhodl reagovat na špatnou vládní komunikaci a informovat o opatřeních po svém: formou vykřičníků na žlutém podkladu. Tyto jednoduché, ale přitom jednoznačné a pro mnohé občany užitečné příspěvky se rázem začaly šířit sociálními sítěmi. Feriho nyní sleduje na instagramu už přes 840 tisíc lidí. 

14. 12. 2020

Komunikaci vlády jste se sám snažil vylepšovat a na svém instagramu dodnes zveřejňujete příspěvky, které jednoduše a jasně vysvětlují aktuální nařízení vlády. Jak vás napadlo s tím začít?

Bylo mi jasné, že přijde turbulentní doba s mnoha různými rozhodnutími, ve které bude významná část lidí muset řešit záchranu svého podnikání, problémy v práci, někteří bohužel i odchod někoho blízkého. Nebudou mít tedy čas ani chuť sledovat informace tak, jak je produkuje vláda. 

V prvních dvou měsících totiž mluvil za vládu každý, kdo měl ústa, a informace tak často byly protichůdné. Byl to neuvěřitelný komunikační chaos. Myslel jsem, že se to přes léto srovná například s personální obměnou nebo nastavením fungování systému. Nestalo se. 

Komunikace je extrémně zásadní, jakkoli si vláda myslela, že není. Má to další zásadní konsekvence a vrátí se jí to, protože nyní bude muset přesvědčovat veřejnost, že se má nechat očkovat. Bez očkování se z toho nedostaneme. A jestli má být proočkovanost 60 procent a víc, tak se obávám, že s tím, co vláda půl roku předváděla, to bude neuvěřitelně obtížný úkol. Chovala se vrchnostensky, jenom rozkazovala a nevysvětlovala, proč se ta opatření dělají. 

Váš instagram má okolo 840 tisíc sledujících. Jsou to nejčastěji mladí lidé, s kým tam komunikujete?

Věková struktura se dost proměnila, píšou mi už všichni, nejen studenti kvůli maturitám, ale i lidé, kteří mají svůj podnik a třeba žádají o nějakou státní dotaci v rámci některých z programů. Je to vlastně taková pomoc napříč. Nemyslím si, že by to stálo tolik úsilí, vláda má stovky úředníků, kteří na tom mohou pracovat, jde o ohromné manažerské selhání, které podkopává důvěru veřejnosti. 

Zároveň váš instagram není jenom o koronaviru, ale i o tématech jednání sněmovny, nově schválených zákonů a také o vtipných příspěvcích. Myslíte si, že je tohle cesta, jak popularizovat politiku – například mezi mladými?

Bezesporu. Přetahování zájmů k politice je věc založená na emocích. Jednou z cest může být humor, to je správné. K zájmu o politiku ale může vést – aniž bych to chtěl – i naštvání a hněv. A tím nemyslím jeho účelové vyvolávání, stačí v rámci pouhého informování. Tato doba přivede k politice dost lidí, ale bude zajímavé sledovat, jak se zvládání epidemie projeví na volebních preferencích a účasti.

Sledující vám neustále přibývají. Znamená to, že se vláda pořád nenaučila správně komunikovat, když neustále roste tato poptávka?

Myslím si, že se nic nezměnilo. Ministerstvo zdravotnictví vymýšlelo opatření od stolu – zavedlo nějakou povinnost, ale už jaksi nedomyslelo všechny aspekty, které to může mít. Život není jenom černá a bílá a každý má jiné priority. To, co je pro jednoho zábava, je pro druhého zdroj živobytí. Hodně se psalo o hospodách a je nutno říct, že gastronomický průmysl přináší významnou část HDP a taky zaměstnává velké množství lidí a navazujících dodavatelů. To je také něco, co by měla vláda vysvětlovat – ekonomika není jenom průmysl. 

Když vám vláda zavřela podnik, dala vám jen symbolický kompenzační bonus, ze kterého ještě strhla odvody na sociální a zdravotní, jak jí máte důvěřovat, když najednou třeba přijde s tím, abyste se očkoval?

Nejenom komunikace směrem k veřejnosti, ale i komunikace mezi ministerstvy byla problematická, vy jste na to sám poukazoval. Jaká je vaše zkušenost?

Každé ministerstvo chce mít svoji čárku za to, že něco odvedlo, takže sedí na informacích a vlastně s nimi takto kupčí. Když pak na jednom ministerstvu řeknou, že se informaci, kterou jim sdělujete, dozvěděli z médií, a přitom je to informace, která se týká nějakého opatření, tak je to opravdu velmi smutné. Stalo se mi to u více ministerstev. Nejsou tam nastaveny komunikační kanály, což je pak v neprospěch všech. 

Když jsme tvořili koronavirový portál covid.gov.cz, tak důvod, proč něco podobného nevzniklo předtím – tedy srozumitelné vysvětlování opatření – je ten, že nepřišlo politické zadání od premiéra. Když jde o vládu jednoho muže a ten jeden muž nerozhodne, tak se prostě nic neuděje.

Jaké bylo jednání s Babišem o tomto vládním portálu?

Přímočaré, vyložili jsme si karty na stůl. Já jeho motivaci neznám a v zásadě mě nezajímá –  je fajn, že to vzniklo, čísla návštěvnosti jsou prý velmi dobrá. Ale je to zase na vládě, jestli s tím webem bude umět zacházet. Slibovala komunikační kampaň za 50 milionů a já nevím, na co ty peníze šly. Možná sleduji jiná média, než kam ty peníze směřují. Pro srovnání, ten covidový web stál 300 tisíc korun. 

Co považujete za nejvýraznější moment v rámci těchto dvou uplynulých  koronavirových vln?

Nejvýraznější moment s nejvážnějším důsledkem byl bezesporu zásah předsedy vlády do připraveného opatření ministra zdravotnictví Adama, které se týkalo roušek a velmi pravděpodobně ovlivnilo rychlost nástupu druhé vlny. Tento moment předurčil to, kde se teď nacházíme. Reakce předsedy vlády na konci srpna byla opravdu kritická. Přijde mi absurdní, že významná část opatření nebyla přijata kvůli blížícím se volbám. Počínali by si úplně jinak. Ten velmi pochybný výsledek hnutí ANO při krajských volbách nás stál opravdu dost. 

Co tedy tenhle moment ukázal?

Neznám vnitřní rozhodovací procesy v této konkrétní věci, ale je velmi možné, že si udělali průzkum popularity opatření a podle něj se potom přizpůsobili. Zároveň je tam klasický motiv, kdy Andrej Babiš použije někoho jako štít a pak do toho vstoupí jako zachránce. Dělá to velmi často a myslím si, že další ministři to možná už vnímají tak, že si svojí pozicí nemohou být jistí, a kdykoli se může stát, že budou jenom využiti Babišem. 

Obáváte se příchodu třetí vlny? 

Obava je namístě. Musíme doufat, že kdyby nedejbože náhodou přišla třetí vlna, která by byla ještě silnější, tak vláda učiní potřebné a nutné kroky, už poučena z těch předchozích událostí a nebude to bagatelizovat jen proto, že přijde volební rok.

Podle mnohých kritiků také krize naplno ukázala, že populismus v politice možná funguje při tzv. dobrém počasí. Souhlasíte s tím?

Ono lze být populistou i za počasí zlého – jenže za jakou cenu.

Přečtěte si celý rozhovor s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim

Zdroj: Forum24, Tony Havlík, 13.12.2020

Štítky
Osobnosti: Dominik Feri
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme