Feri: Riziko menšinové vlády bez důvěry je vysoké

7. 11. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim)

David BOREK, moderátor

Prezident dnes řekl, že své výroky z minulého týdne o tom, že by vláda mohla dlouhodobě vládnout i v demisi bez důvěry parlamentu, myslel v nadsázce. Platí námět Miroslava Kalouska neumožnit ustavující schůzi sněmovny po dnešku dál?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Ke slovům pana prezidenta možno podotknout, že žádný diktátor nikdy dopředu neříká, že bude diktátor. Nicméně pan prezident řekl, že vláda v demisi nemůže vládnout neomezeně dlouho. Na druhou stranu, jak dlouho nemusí mít pan kancléř Mynář prověrku? Taky neomezeně dlouho? Jak dlouho nemusí být nalezen článek Peroutky? Taky neomezeně dlouho? Ta slova v nás žádnou důvěru nevytvořila, nebo ji neposílila, protože důvěra k panu prezidentovi po předchozích zkušenostech rozhodně nemůže být velká.

David BOREK, moderátor

A to, že by poslanci bojkotovali volbu předsedy sněmovny, platí? Nebo poté, co jste se na politické scéně setkali s neporozuměním, to zůstává jenom námětem? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Rozhodně bych tomu neříkal blokování nebo bojkotování, protože když máte poslanecký klub, který má sedm členů, tak nemůžete efektivně zablokovat ani vstupy do Poslanecké sněmovny. Nicméně vyzýváme k tomu, abychom vytvořili efektivní tlak na Andreje Babiše, aby předložil 101 podpisů, aby tak nehrozilo, že nám tady neomezeně dlouhou dobu bude vládnout vláda, která nezíská důvěru od Poslanecké sněmovny.

David BOREK, moderátor

Mluví se i o třetím pokusu o sestavení vlády, což je věc, která je v gesci předsedy sněmovny. Je to tak podstatné?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Historicky jsme ke třetímu pokusu ještě nedošli. Bohužel nežijeme ale v době, která by byla předvídatelná a těžko říct, co přijde. Taky dlužno podotknout, že ústava nepamatuje na to, co by se stalo ve chvíli, když by ani ten třetí pokus, kdy kandidáta navrhuje prezidentovi předseda Poslanecké sněmovny, nevyšel. My říkáme, že riziko menšinové vlády, která nezíská důvěru a bude tady vládnout v demisi, je příliš velké. Pak nebude žádný nástroj, jak Andreje Babiše a Miloše Zemana donutit, aby postoupili dál, aby Miloš Zeman třeba jmenoval nového premiéra, který už bude mít šanci důvěru získat.

David BOREK, moderátor

Je nutné bazírovat na osobě toho, kdo bude předsedou sněmovny a potažmo, kdo bude mít třetí pokus?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To bezesporu nutné je, protože ve chvíli, kdy zvolíme předsedu Poslanecké sněmovny, tak už umetáme cestičku k menšinové vládě. A jak jsem zmiňoval, za současné ústavně-právní situace, není možné donutit Miloše Zemana, aby jmenoval nového premiéra. Vím, že Piráti navrhují ústavní stížnost, nicméně tak, jak je definovaná v článku 87, odstavec 1 d), tak ta se toho vůbec netýká. Ta se týká pouze toho, že se v jistou chvíli může člověk, kterému jsou upírána ústavně zaručená práva, obrátit na Ústavní soud. Vůbec není jasné, že bychom ke třetímu pokusu složení vlády měli dojít. Je možné, že skončíme v prvním pokusu. Vláda Andreje Babiše nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, ale bude vesele vládnout dál v demisi. A co pak budeme dělat? Budeme se snažit složit 120 poslanců na to, abychom poslali Ústavnímu soudu impeachment?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/

Menšinová vláda není žádné sprosté slovo. V západní Evropě je řada případů, kdy po dohodě zúčastněných politických stran menšinové vlády bývají docela úspěšné. K dohodě se může dojít například při druhém pokusu. Vím, jsem trošku za idealistu. Sněmovna přece má i jednoduchý nástroj a to je, že 120 dnů nepřijme žádné usnesení a tím pádem končí, rozpouští se a jde se do předčasných voleb. Jde o to, jestli to riziko předčasných voleb stojí za to.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Ve chvíli, kdy by byla široká politická shoda, že chceme předčasné volby, což myslím, že není v zájmu nikoho, tak by se samozřejmě dostatečná ústavní podpora našla. 

David BOREK, moderátor

Teď mi stačí odpověď ano nebo ne. Žádná podpora od poslanců Vašich stran pro menšinový kabinet Andreje Babiše? Myslím tím i podporu ve stylu odchod ze sálu, nebo že bude mít někdo náhodou chřipku.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Za TOP 09 je odpověď úplně samozřejmá. Žádná podpora. 

David BOREK, moderátor

Takto lehce bych Vám tu otázku vlastně pokládat neměl. Dejme ale tomu, že po druhém i třetím pokusu není Andrej Babiš designovaným premiérem, je i v takovém případě absolutně vyloučeno, že by TOP 09 na jaře příštího roku nepodpořila kabinet za účasti hnutí ANO? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Je to naprosto nepřípustné.

David BOREK, moderátor

Jak byste ohodnotil Mirka Topolánka jako nového kandidáta v prezidentské volbě?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Vzpomínám si na to, když mi bylo 10, premiérem byl právě Topolánek a já jsem se začal zajímat o politiku. Jsem dost zvědavý na to, jakým způsobem vstoupí do boje, protože za sebou možná nemá takové finanční nebo občanské zázemí, ale patrně to bude umět dost politicky a technicky. 

David BOREK, moderátor

Jste dojat, když Vám přečtu tweet Miroslava Kalouska? "Byl to dobrý premiér a respektovaný předseda Rady Evropské unie. Jen díky němu ratifikovalo Česko Lisabonskou smlouvu. Pro Karla i pro mě bylo ctí být v jeho vládě."

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To je stanovisko pana Kalouska, nikoliv stanovisko moje. Já nikomu neplánuju vyjadřovat podporu. Nebudu volit pana Topolánka. 

David BOREK, moderátor

Ze všech známých kandidátů mají pouze Miloš Zeman a Mirek Topolánek za sebou výraznější politickou kariéru. O čem to vypovídá?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Podle mě to není úplně nezbytný předpoklad. Odhlasovala se tady přímá volba prezidenta. Za tohoto stavu je podpora strany nebo politiků tomu kandidátovi akorát jistým polibkem smrti. Jako TOP 09 nebudeme říkat, že volíme tady toho, protože se na tom ani vnitřně neshodneme. Každý máme možnost jako každý volit, koho chceme a podporovat, koho chceme. Díky bohu za to.

David BOREK, moderátor

Jak rozumíte tomu poměrně na poslední chvíli zveřejněnému oznámení Mirka Topolánka, že bude kandidovat na prezidenta? Teprve dnes jsme se také dozvěděli, že Tomio Okamura kandidovat na prezidenta nebude. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Já jsem to ještě nezačal vůbec interpretovat. Nevím, jestli jsou nějaká čísla, jaká bude cílová skupina pana Topolánka. Těžko soudit. Je to ale poněkud podezřelé a zajímavé, že to přišlo takhle na poslední chvíli. Věřím ale, že to nepovede k tomu, že bude Miloš Zeman znovu zvolen. To bych byl velmi nerad. Nejsem si také jistý, že kdyby bylo druhé kolo volby Zeman versus Topolánek, jestli by se dokázali protizemanovští podporovatelé sjednotit právě za osobou Mirka Topolánka.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 6. 11. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme