Feri: Protesty vznikají odspodu, občanská společnost roste

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová přichází s ostře sledovaným návrhem zákona, který podle ní zajistí žalobcům větší nezávislost. Část opozice kritizuje fakt, že změny mají platit až od roku 2022. Nejvyšší státní zastupitelství připravuje připomínky. Odmítá totiž systém výběru nových vedoucích žalobců. Z pěti členů komise by tři včetně jednoho soudce jmenoval ministr spravedlnosti, jednoho nejvyšší státní zástupce a jednoho navrhovatel, což je v případě výběru nástupce Pavla Zemana opět ministr.

24. 6. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim)

Michal KUBAL, moderátor

Pane Feri, je to dobrý návrh, který zajistí větší nezávislost justice?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

V některých částech jde velmi dobrým směrem. Kopíruje určitým způsobem to, co jsme předložili jako TOP 09 se Starosty a nezávislými. To byl návrh, který jsme prapůvodně předkládali již před rokem, a byl zamítnut. Předkládali jsme ho s ohledem na to, že jsme chtěli nějakým způsobem preventivně zakotvit větší nezávislost vedoucích státních zástupců. Tehdy neprošel. Uvidíme, jakým způsobem bude vypořádán v Poslanecké sněmovně v prvém čtení teď. A on je ďábel skrytý v detailu.

Michal KUBAL, moderátor

Sem s tím detailem.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Je to ten parametr, který jste zmínil, a to je ona komise. To je něco, co by se mělo významným způsobem změnit stejně jako účinnost, která je po mém soudu poměrně, řekněme, odsunuta víc, než by býti měla. Jedna věc, kterou jsme tu ještě nezmínili, je otázka důvěryhodnosti toho, kdo s tou novelou přichází, a kdy s ní přichází. Berme v potaz, že snaha o zakotvení větší nezávislosti vychází od někoho, proti komu je neustále demonstrováno, a nejsem si jist, jestli tak budou uspokojeny požadavky demonstrujících a samozřejmě i naše politické požadavky.

Michal KUBAL, moderátor

Bavme se o té podstatě. Pokud ta podstata Vám vyhovuje, tak je přece jedno, kdo s ní přichází.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Ale na druhou stranu to, v jakém časovém horizontu bude novela přijímána, ta rychlost, má nějakou vazbu na demonstraci. Beze sporu.

Michal KUBAL, moderátor

To znamená ten hlavní problém s čísly, pokud zůstanu u té matematiky 2022. Účinnost tohoto zákona.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To je technická věc. Ale pokud by byla vůle ten problém vyřešit rychle, to znamená, říci ano, chceme nezávislou justici, chceme nezávislou soustavu státního zastupitelství, tak už v Poslanecké sněmovně je předloha, kterou se Starosty a nezávislými předkládáme a ta může být vhodným nosičem.

Michal KUBAL, moderátor

I za cenu zkrácení funkčního období nejvyššího státního zástupce?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

My to máme řešené mírně jinak, stejně jako otázky kárné odpovědnosti a tak dále. Ale je tam ta naše předloha a myslím si, že by tato novela, nebo respektive vůbec ta úprava, měla vycházet z poslanecké iniciativy tak, aby bylo zajištěno, že je na ni zkrátka politická shoda a že to není novela, která vznikla pod tlakem okolností.

Michal KUBAL, moderátor

Pane Feri, bavili jsme se o nějaké reálné moci. Jak moc se podle Vás daří přetvářet to, co se děje v ulicích, možná měnící se společenskou atmosféru, v něco na politické scéně, co by se mohlo nějakým způsobem projevovat na preferencích? Nevypadá to tak?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Myslím si, že by vůbec neměla být nějaká politická ambice kořistit z toho, že jsou lidé v ulicích. A jsem velmi rád, že demonstranti nebo organizátoři odmítli účast řečníků z řad politické sféry. To je na tom nekrásnější, že roste občanská společnost v rámci vlastního hnutí a že to je opravdu ryzí, skutečné. Vzniká to odspodu, to je naprosto skvělé. A jestli mohu zareagovat ještě na ty reakce z hnutí ANO. Já si nedovedu vysvětlit, že se dva dny před demonstrací najednou rozdává nějaký speciál volebních novin, kde se píše o tom, že premiér Babiš to má těžké. Zároveň se taky rozjela dezinformační kampaň, že jsou všichni placeni a tak dále. To znamená, že reakce jiných názorových proudů, a nechci spekulovat, kdo za tím stojí, za těmi Babišovými novinami zjevně hnutí ANO, tak ta reakce je velká a myslím si, že se někdo velmi bojí.

Celý díl pořadu Události, komentáře s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim. 

Zdroj: Události, komentáře, 21.6.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme