Feri: Návrh na změny státního zastupitelství musíme zkorigovat

Senátoři jednali s vedením státních zástupců o podmínkách odvolávání klíčových lidí této profese a taky o jejich funkčních obdobích. Horní komorou postupuje novela zákona, která úpravy obsahuje. Teď počítá i s tím, že vedoucí žalobci by po zavedení nových paragrafů do dvou až tří let skončili. Ústavně-právní výbor horní komory to podpořil. Druhou stranu to naopak poněkud překvapilo. Pavel Zeman zmínil, že nezávislost státních zastupitelství by nejlíp garantovala změna Ústavy, která by je vyčlenila z výkonné moci. Ministryně spravedlnosti proti takové změně nemá námitky.

4. 7. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim)

Michal KUBAL, moderátor

Pane Feri, Vy souhlasíte s tímto postupem? Byl by to pro Vás ideální postup? To znamená nějakým způsobem smírčí řízení před tím, než vlastně začne to vlastní projednávání?

Dominik FERI, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Rozhodně. Naprosto s tím souhlasím. My jsme různé předlohy projednávali ve sloučené rozpravě. Bylo by to, myslím, vhodné, a byl by to rozumný signál. Na druhou stranu, paní kolegyně Válková je v tomto velmi rozumná. Je otázkou, co si o tom bude myslet paní ministryně. Jestli tento postup doporučí v rámci Poslanecké sněmovny.

Michal KUBAL, moderátor

Vy, kromě jiného, odmítáte složení těch komisí, které by měly navrhovat jednotlivé kandidáty. Pokud by se změnil princip nominace členů do těch komisí, tak ten samotný princip toho, že existuje nějaká komise, nějaký výbor, který vybírá kandidáty, které potom jmenuje ministr. S tím byste měli problém, nebo neměli?

Dominik FERI, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Tak ta komise v zásadě, její vznik, ubírá jakýsi prostor nadřízeným státním zástupcům v tom, koho budou oni nominovat, protože teď zkrátka s něčím přijdou, dají to ke zvážení ministrovi, a ten už se pak nějakým způsobem rozhodne. Momentálně se to trošku mění. Najednou se ubírá manévrovací prostor vedoucímu státnímu zástupci. Řekne se, že je tady nějaká výběrová komise a to zní hezky, transparentně, ale ten návrh, a je tam víc bodů v rámci toho vládního návrhu, je ďábelský v detailu.

Michal KUBAL, moderátor

Pokud by se změnila ta nominace, měli byste s tím samotným principem toho, že už by to nebyl ten nadřízený státní zástupce, ale byla by to ta komise?

Dominik FERI, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Ano. Po mém soudu by tam žádné výběrové komise být neměly. Ten návrh s tím ani nepočítá. Náš návrh ani návrh senátorský.

Michal KUBAL, moderátor

Byl byste pro odstupňování, nebo pro to celkové sedmileté období, kdy by se každých sedm let převolovalo?

Dominik FERI, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Mně ten vládní návrh vlastně nedává vůbec žádný smysl, protože tam jsou dvě ustanovení, která jsou namířená proti třem lidem, a to jsou ty dva a tři roky přechodného období. To je opět ten detail, ta přechodná doba. A nerozumím také důvodu, proč by mělo být funkční období nejvyššího státního zástupce nastavené na pouhých sedm let, když vedoucí představitelé, to znamená předseda Nejvyššího soudu a předseda Nejvyššího správního soudu, mají nastavené funkční období desetileté. To znamená, toto by mělo být ještě zkorigováno. Nevím, jestli je to záměr, ale věřím, že to dokážeme v Poslanecké sněmovně upravit.

Helena VÁLKOVÁ, členka ústavně-právního výboru PS, bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/

A já bych tedy reagovala. To je přesně to ale, co si musí i pan senátor Antl i Vy uvědomit. Že buď se to vyladí, protože tady je tendence posunout státní zastupitelství spíš k moci justiční z té moci výkonné. Máme také výběrová řízení třeba na předsedy soudů a tak dále. Všechno, co se týká justiční hierarchie. Čili my si musíme říct, tak buď půjdeme tou cestou spíše justiční, a pak musíme skousnout i určité procedury, které se očekávají při výběru justičních funkcionářů v širším smyslu slova, anebo zůstaneme tou rozkročenou, trochu neurčitou výkonnou mocí. A pak nechť to je třeba i jak tady navrhuje Senát.

Dominik FERI, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

O tom samozřejmě můžeme debatovat. Můžeme si vzít za příklad třeba Francii a říci, že to bude zkrátka součást moci soudní a že vznikne nějaká rada. To se jistě debatovat dá. Ale zatím vycházíme z platného stavu. Vůbec nechceme opravovat ústavní kautely. Vůbec nechceme opravovat ústavní kautely. Upravme to nejzákladnější - funkční období. A opravme to spravedlivě, dobře, aniž by to vyvolávalo další pochybnosti.

 

Podívejte se na celý díl Události, komentáře s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 3.7.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme