Feri: Máme na to, abychom přijali čtyři tisíce uprchlíků

17. 9. 2015

Pohled teplického radního Dominika Feriho (19, TOP 09) na uprchlickou krizi je celkem střízlivý. Uprchlíkům spíše ano, kvótám ne. A svoje druhé »ne« si schoval pro některé politiky.

Václav Klaus takovým, jako jste vy, říká, ať dokážete svoji otevřenost uprchlíkům a vezmete si jednoho domů. Udělal byste to?

Tohle klišé nemůže sloužit jako měřítko toho, jak moc člověk pomoc uprchlíkům myslí vážně. Pokud by se mi před dveřmi objevil člověk v nouzi, pomohl bych mu. Výzvy, jakou je uprchlická krize, musí řešit především stát. Nelze to odbýt s tím, že se »sluníčka« postarají, a řešit to takto nekoncepčně. Je to od Václava Klause argumentační faul. Hraje tím na strunu strachu z něčeho cizího. Je to totiž nejjednodušší cesta, jak nabrat politické body.

Dělá totéž prezident Miloš Zeman, když říká uprchlíkům, že »je sem nikdo nezval«?

Podle mě ze sebe těmito vyjádřeními dělá nástroj veřejného mínění. Nechce říkat nic, co by lidi rozrušilo či poštvalo proti němu.

Anebo jsou to třeba opravdu jejich názory.

Já si myslím, že to je pouhý politický kalkul. Ten stav ve společnosti je takový, že kdo se začne vymezovat vůči uprchlíkům a islámu, zkrátka nějaké politické body získá. A s tím pánové počítají.

Co by podle vás měli ideálně dělat?

Jsou snahy dělit společnost na ty, kteří jsou takzvaně »sluníčka« a podporují přijetí uprchlíků, a pak na ty, kteří jsou »slušní Češi« a totéž odmítají. Je tu ještě velká část lidí, kteří v tom nemají úplně jasno. A právě těm je třeba vysvětlit, že když uprchlíky přijmeme, nic se nestane. To je úkol elit. Nicméně elity na toto zanevřely a věnují se jen obchodu s mocí.

Myslíte si, že i díky vašemu etiopskému původu jste k přílivu migrantů otevřenější?

To v tom nehraje absolutně žádnou roli. Největší význam na postoji k uprchlíkům má, jestli člověk dovede na situaci nahlížet střízlivě. Pokud ne, tak je to špatně a podlehne strachu.

Ten strach ale asi úplně iracionální nebude. Vy se ničeho nebojíte?

Něco z toho strachu opodstatněné je. Pohyb lidí je ohromný a šance, že mezi nimi bude někdo vybraný Islámským státem, aby škodil Evropě, samozřejmě existuje. Je nutné být otevřený a solidární. Ale také je třeba být do jisté míry obezřetný.

V Teplicích jste řešili spory mezi obyvateli a arabskými turisty. A situace se uklidnila. Lze město použít jako vzor pro žít j k ČR, pokud přijdou tisíce migrantů?

Já se vůči téhle analogii velmi ostře vymezuji, protože si myslím, že ta situace je úplně odlišná, než jaká by byla v případě příchodu většího množství uprchlíků do Evropy. Teplice jsou lázeňské město a příchod arabských hostů je v rámci turistického ruchu. Není to tak, že by se tady usazovali a že by Teplice byly nějaký modelový případ.

A zvládneme to tedy? V minulosti jste řekl, že multikulturalismus nefunguje.

Soužití kultur je možné, ale za předpokladu, že se budou dodržovat určitá pravidla, která jsou nastavena většinovou společností.

Také jste řekl, že jste eurooptimista. Tedy ano kvótám na přerozdělení uprchlíků v EU?

Já jsem ke kvótám kritický. Je rozumné ulehčit přetíženým státům, ale mělo by to být dobrovolné. A hlavně také dobrovolné ze strany uprchlíků. Aby oni sami řekli, že mají zájem být v České republice, integrovat se tu.

Jak to udělat? V Německu je dosud vítali s nadšením, mají tam lepší podmínky. U nás je občané nechtějí.

Já bych v žádném případě neprosazoval řešení, kdy je sem dovezeme násilně, protože držet člověka proti jeho vůli v naší zemi je naprosto nesmyslné. Do budoucna se to vyřeší automaticky. Německo se přeplní – je to stejné, jako když uděláte přehradu na potoku, také se začne postupně plnit. A uprchlíci budou hledat útočiště i u nás.

Takže se tomu nevyhneme?

Dobré je si uvědomit, že na to kapacity máme. Jsme národ sebevědomý, jsme země relativně bohatá, máme na to, abychom přijali čtyři tisíce uprchlíků.

V hospodě se ale lidé nehádají kvůli tomu, že bychom na to neměli kapacity. Bojí se jinakosti uprchlíků.

To jste řekla naprosto správně. Je to strach z jinakosti, strach z něčeho cizího. Ale je to právě na elitách národa, aby řekly, že to zvládneme, a podpořily národní sebevědomí a naznačily lidem, že strach z odlišnosti je zbytečný. Já si myslím, že to je historicky dané. Že tím, jak jsme byli 41 let izolováni od jakýchkoliv kontaktů s vnějšími vlivy, neměli jsme moře ani kolonie, o to je to celé posílené. Lidé se bojí a až teď jsou ve fázi, kdy mají kontakt s jinou kulturou.

Vera Renovica

zdroj: Blesk, 17.9.2015