Fenomén TOP 09

Polemika Petra Gazdíka

2. 2. 2010
aneb V čem se pan poslanec Křeček mýlí

Pan poslanec Křeček se ve svém článku dne 26. 1. 2010 s názvem Fenomén TOP 09 - preference bez všeho! dopustil řady nepřesností a mně prostě nezbývá, než na ty největší z nich reagovat.

Hned v úvodu je až úsměvná věta: "Strana bez kandidátů, bez lídrů a bez programu snadno získává preferenční hlasy." TOP 09 s podporou Starostů zveřejnila své kandidátky a lídry před volbami 2009, které se nekonaly. Poté, co došlo ke "zpátečce" ČSSD, která umí bravurně počítat do 101, a bylo rozhodnuto, že se předčasné volby konat nebudou, TOP 09 s podporou Starostů uvedla, že termín voleb na kandidátní listiny nemá vliv a kandidátky zůstanou nezměněny. Takže strana má lídry i kandidáty a například i já jsem jeden z nich. Samozřejmě, že v kandidátních listinách ojediněle ke změnám dochází, ale tyto změny zatím pohodlně spočítáme na prstech jedné ruky.

S programem je to samozřejmě trochu komplikovanější. Jsou známa "Programová východiska a principy" a také "Hodnotové desatero", na kterých stejně jako na současném programu, spolupracují a spolupracovali Starostové a nezávislí. V současné době jsou ustaveny programové komise, jejichž garanti do 31. 1. 2010 odevzdají vždy tu část programu, za který jsou zodpovědní. Poté bude program dopracován, připomínkován členskou základnou a zveřejněn.

Podívejme se ale na popisovaný stav věcí z jiné strany a zamysleme se, zda někde neudělali "soudruzi z NDR" chybu. Přijměme na chvíli tvrzení JUDr. Křečka, že je všechno tak, jak popsal. Řekl bych, že situace naznačuje jasně, byť ne většinově, že existuje poměrně velká skupina společnosti, která má současného politického dění po krk, a tak si například řekla, že dá hlas TOP 09 s podporou Starostů, protože těm stávajícím hlas dát nechce, ale zároveň si uvědomuje, že nejít k volbám není odpovědné řešení.

Dále se JUDr. Křeček zmiňoval o přeběhlících. Přitom v případě TOP 09 spojuje hrušky s jablky. To, že se skupina poslanců, poslankyň, senátorů a senátorek a také dalších lidí naprosto transparentně rozhodla pro jasnou cestu, tedy založení nové politické strany, je naopak velmi čitelné a férové jednání. To nemá s přeběhlictvím, jak je popsal pan Křeček, pranic společného.

To ostatní, co bylo zmíněno, je jen dalším zjednodušováním politické reality dneška. Je třeba si uvědomit, že TOP 09 s podporou Starostů je silou, která stojí daňové poplatníky jen "minizlomek" toho, co kamenné politické strany. Musí vážit každou investovanou korunu, musí pečlivě pracovat s personálním zázemím, které za poslední půlrok vybudovala, a na rozdíl od kamenných (možná zkamenělých) politických stran stojí díky svým členům, členkám, čtrnácti stovkám starostů a starostek a díky obrovskému počtu podporovatelů nohama pevně na zemi. A to jí dává onu překvapivou sílu.

Autor je starosta obce Suchá Loz, lídr kandidátky TOP 09 ve Zlínském kraji

Petr Gazdík