Farský: Zveřejňujme všechny informace, navrátí tím důvěru v politiku

Rozhovor s poslancem Janem Farským

25. 7. 2012

Martin KŘÍŽEK, moderátor

A teď je 15 hodin téměř 9 minut. Chystá se nový rentgen, anebo spíš lupa na veřejné zakázky. A je reálné, že by tento nový instrument také mohl začít fungovat. Více než 50 poslanců napříč politickými stranami totiž navrhuje zřízení internetového registru, na kterém by se povinně odkrývaly všechny nově uzavírané smlouvy mezi veřejnými institucemi a soukromými subjekty. Už dnes se o návrhu jednalo na vládě. Té ho předložila vicepremiérka Karolína Peake, podle které jde o dobrý záměr, jen se ještě musí dopilovat.

Karolína PEAKE, místopředsedkyně vlády /LIDEM/

Uvědomuju si, že ten návrh má určité své mezery a komplikace pro třeba i zadavatele veřejných zakázek a budeme muset na tom společně v Poslanecké sněmovně ještě zapracovat, i společně s ministrem pro místní rozvoj, který připravuje úpravu podobnou, respektive takovou, která by mohla tento registr pojmout do sebe. Tak, aby nekomplikovala nikomu život.

Martin KŘÍŽEK

Karolína Peake ze strany LIDEM. Vláda se nakonec k návrhu postavila neutrálně. Nejvíc by se s možnou změnou mohly potýkat města a obce. Našimi hosty proto jsou primátor Teplic a senátor z řad ODS Jaroslav Kubera, dobrý den.

Jaroslav KUBERA, senátor, primátor Teplic /ODS/

Hezké odpoledne.

Martin KŘÍŽEK

A jeden z předkladatelů návrhu starosta Semil poslanec za TOP 09 a Starosty Jan Farský. I vám hezké odpoledne.

Jan FARSKÝ, poslanec, starosta Semil /TOP 09 a Starostové/

Hezké odpoledne.

Martin KŘÍŽEK

Pane senátore, vy radostí z tohoto návrhu moc neskáčete, pokud vím, proč?

Jaroslav KUBERA

No, to je velmi jednoduché. Já jsem se ještě nevzpamatoval z registru vozidel, který nefunguje. A v Čechách je teď takový zvyk vymýšlet, vymýšlet, vymýšlet. Obce dokonce ani nevypisují výběrová řízení, protože zákon o veřejných zakázkách také veden dobrými úmysly je tak špatně napsaný, že se každý bojí, že udělá nějakou chybu. Takže já jsem v tom velmi skeptický. Ale na druhou stranu vůbec mi nevadí průhlednost veřejných zakázek, to je v pořádku. Ale pokud byrokracie s tím spojená přesáhne rozumnou míru, protože ten, kdo to navrhuje, by si měl uvědomit celý dopad, kdy samozřejmě zákon bude upatlán zase poslaneckými návrhy, takže každý si tam něco přisadí, aby byl populární. A vznikne z toho bramboračka, v které se nikdo nevyzná a bude to jenom prostor pro ty, kteří budou, budou rýpat do toho, že někdo zapomněl, spadnul Internet, on to tam nedal. Už jenom to, že smlouva by byla neplatná, je absurdní. Protože nebyla uveřejněna na Internetu. Může za to buď samozřejmě třeba sankce nějaká, pokud něco není zveřejněno. Ale rozhodně by to nemělo být to, že smlouva bude neplatná. Ale já si myslím, že Karolína Peake to naznačila, že to je začáteční proces. Ale pokud by takový zákon byl žádaný, pak by ho podle mého názoru měla připravit kvalifikovaně vláda, měl by projít připomínkovým řízením a ne pouze na takovou závažnou věc poslanecká iniciativa, která samozřejmě je velmi populární, líbí se, ale já bych moc poprosil autory těchto nápadů, kdyby se třeba zaměřili na to, jestli největším zdrojem korupce v této republice náhodou nejsou dotace a udělali něco s tím, aby dotace se rozpustily do rozpočtového určení daní a nebyly tím velkým lákadlem, kvůli kterému jsou potom takové kauzy, jaké známe.

Martin KŘÍŽEK

Pane poslanče, co říkáte na tyto námitky? Proč by nezveřejněná smlouva neměla být účinná?

Jan FARSKÝ

Tak, já předně zdravím pana, pana senátora Kuberu ...

Jaroslav KUBERA

Taky zdravím, zdravím, hezký den.

Jan FARSKÝ

Mrzí mě, že zatím neměl úplně prostor si přečíst ten návrh, protože mnoho z těch námitek, které zmiňoval, tak v něm jsou řešené. Přirovnání k registru vozidel, i toho jsme si vědomi, že registry jsou dneska nepopulární, ale i proto od 1. září se spouští zkušební verze na všech ministerstvech, které má TOPka, to znamená na těch 5 plus Ředitelství silnic a dálnic, kde ještě ta sankce neplatnosti nebude, ale už to na zkoušku bude spuštěno. Je to, je to situace, kdy jsme v České republice, máme veřejné výdaje, kterými ročně projde, odhadem, 600, 700 miliard korun. Zákon o veřejných zakázkách zvětšil rozsah, na který dohlídneme. Ale pak zůstává ještě pořád v hodnotě možná 200 miliard korun oblast, která je neviditelná. A já jsem prodělal zkušenost jako starosta na městě tu, že ve chvíli, kdy informace zveřejňujete, zveřejňujete je dostatečně kvalitně, tak jednak navracíte důvěru v politiku a jednak navracíte to, že, že kontrola se přenáší na občany, která je daleko efektivnější než různými úřady. Přebírá ji konkurence, přebírá ji opozice. A pak má to vliv i na daleko lepší kvalitu práce úředníků, kteří vědí, že nevytvářejí dokumenty jenom pro šuplík, ale že to jsou dokumenty, které bude moct kdokoliv si prohlídnout a zkontrolovat. Takže z tohohle pohledu si myslím, že to je smysluplný návrh. Zároveň není výstřelem do neznáma, stejná úprava funguje na Slovensku od 1. ledna loňského roku. A po roce a půl s kolegy ze Slovenska, s kterými jsem se byl informovat, tak jsem, tak jejich zkušenosti s tím veskrze pozitivní, úspory, které to přineslo státnímu rozpočtu, nebo veřejným výdajům, předpokládají někde kolem 20 procent. A to nejsou úspory jenom ty, že by, že by ty peníze byly nejen efektivně vynaloženější, ale oni se některé ani zakázky nerealizují. Takové ty útraty na konci roku, kdy rozpočtovým organizacím zbývají hromady peněz na účtech, což se děje i v této době krize. A aby náhodou se neukázalo, že by mohly hospodařit i s menší částkou, tak se to na poslední chvíli dost neefektivně utrácí. To s tímto systémem už je daleko složitější. A ještě bych chtěl říct, ta neplatnost, to je sankce neplatnosti, která je i na Slovensku, která i tam vzbudila velkou, velké otázky a diskusi nad tím. Ale ona je totiž samovykonatelná. Ve chvíli, kdy tam nebude takováto sankce, tak povede to k tomu, že bude muset někdo to složitě kontrolovat, pak připomínat, aby bylo opraveno a ten systém sám o sobě bude velice drahý. A jinak zveřejňování smluv v tomto systému, to jsme se zase z té roční, rok a půl dlouhé funkce na Slovensku funkčnosti poučili a samotnou administrativní náročnost jsme snížil, myslím, na minimum, což když to zjednoduším, tak ...

Martin KŘÍŽEK

Ale budou to třeba schopné ...

Jan FARSKÝ

...znamená, že jenom odesílá se na další mail, odejde ve strojově čitelném formátu smlouva, která ani nevyžaduje, aby na ní byly v tu chvíli podpisy, razítka. Tam jde o to, aby obsahově se shodovala s tou, která bude uložena na radnici.

Martin KŘÍŽEK

Ale pane poslanče, budou tuto možnou změnu schopné obstarat i ty nejmenší obce? Nemůže to být třeba technický problém?

Jan FARSKÝ

Každá obec v České republice má datovou schránku. A je předpoklad, že toto budeme řešit přes datové schránky. Na Slovensku jsou také malé obce a na Slovensku to také prošlo. Je to oblast, kdy samozřejmě i toto jsme uvažovali, protože pro malé obce to je zátěž. A bude zátěž, byť samozřejmě ono u nich zase je daleko míň těch výdajů, kterých by se to týkalo a zveřejňování. Takže ono to je spojené s tím, že větší obec, větší výdaje, víc administrativy, menší obec zase menší výdaje. Takže s tím je to samozřejmě spojené. Ale zároveň těžko z toho vymezit a říct, že třeba obce do 500 obyvatel, že se jich to netýká. Asi ne, když ve chvíli, to, když v tuto chvíli je navrženo, aby se to týkalo všech povinných subjektů podle zákona 106 z roku 99 o svobodném přístupu k informacím. To znamená ...

Martin KŘÍŽEK

Dobře, dejme ještě prostor, já se omlouvám, dejme ještě prosto panu senátorovi. Pane senátore, co argument, že takto transparentním zveřejňováním smluv by se mohly veřejným rozpočtům ušetřit až miliardy?

Jaroslav KUBERA

Tak, já vždycky jsem skeptický a říkám to větou, že kdysi někdo tvrdil, že když člověk přestane kouřit, tak si za to pořídí rodinný domek. Ono to takhle jednoduše nefunguje. Mně ten princip sám o sobě nevadí. Já se bojím toho, protože samozřejmě je rozdíl smlouva na, na nákup letounů CASA, která tam stejně nebude, protože to je vojenský materiál, ale i objednávka 50 kusů propisovacích tužek je svým způsobem smlouva. Ale co je ještě horší, když to bude nějaká smlouva třeba na stavební práce. Představme si tu situaci, že bude zpochybněna, že bude zneplatněna. Ale ta práce už bude odvedena. A pak to znamená, že si obě strany mají vrátit plnění. A já jsem zažil v době, kdy byly neplatné smlouvy na jeden hotel v Praze, kdy pátý majitel měl vracet tu smlouvu do původní podoby. To jsou věci nepředstavitelné. Takže já se principielně tomu nebráním, ostatně v Teplicích máme skoro všechno zprivatizované a zakázek děláme minimálně. Takže my se z toho rozhodně žádným způsobem nezblázníme. Ale já dám panu kolegovi Farskému jeden námět zcela zadarmo. Může se zpopularizovat. My jsme udělali obrovský, obrovskou zkušenost v limitování veřejných zakázek. To znamená, že jsme ochotni za určitou věc zaplatit tuto sumu nebo nižší. A když někdo nabídne sumu vyšší, tak prostě tu zakázku nerealizujeme. To se nám osvědčilo a na podzim uveřejníme číslo, které jsme ušetřili, a to číslo je naprosto neuvěřitelné, které jsme jenom za tento roku ušetřili tím, že limitujeme veřejné zakázky, že prostě když někdo nabízí moc, byť podle zákona má pravdu, protože ten náš zákon je tak špatně napsaný, že vyhrává nejnižší cena, i kdyby byla o 30 procent předražená, tak máme uspořádaný nesmyslně zákon o veřejných zakázkách. To se nám osvědčilo mnohem víc. Takže já se nebráním principielně tomu to zveřejňovat, ale mělo být, že to musí platit pro všechny obce, to je jasné. Ale mělo by to mít nějaký limit a hlavně jednoznačný výklad, která smlouva je ta, která se má zveřejňovat a ta, která se nemusí zveřejňovat. Jestli to bude například i smlouva na předplatné, kde je cena v podstatě daná, já nevím, předplatné nějakých časopisů, kde cena je daná, tak tam už to nemá smysl.

Martin KŘÍŽEK

Detaily už ponechme. Tolik pro tuto chvíli senátor ODS Jaroslav Kubera a naším hostem byl i poslanec TOP 09 Jan Farský. Pánové, děkuji a na slyšenou.

Díky, na slyšenou.

Hezký den.