Farský: Vše by se mělo zveřejňovat

Rozhovor s poslancem Janem Farským

9. 11. 2010

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Zdravím poslance za TOP 09 a starostu Semil Jana Farského, dobrý den.

Host (Jan Farský, poslanec TOP 09, starosta Semil):

Dobrý den.

 

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Já si neodpustím, na Facebooku lidé v Semilech, kteří tam žijí, píší o tom, že jsou v dobrých rukou krále Miroslava, tím myslí vás - narážejí na známou pohádku toho dobrého království, asi jste se tedy osvědčil. Co považujete vy za nejdůležitější pro fungování veřejné správy a v boji proti korupci?

 

Host (Jan Farský, poslanec TOP 09, starosta Semil):

Už z názvu veřejná správa je to slůvko veřejná, takže si myslím, že jedním z těch základních prvků, které v podstatě nic nestojí a přesto pomůže hodně, je všechno zveřejňovat. A i když je berličkou tou, že se často odkazuje na obchodní tajemství atd., tak si myslím, že těch limitů tam příliš není a že tím z mého pohledu nejefektivnějším, nejlevnějším a zároveň také nejrychlejším způsobem je zveřejnit všechno, co se dá.

 

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Vy jste to tak v Semilech dělali a budete dělat i nadále, protože po komunálních volbách zůstáváte v pozici starosty. Zveřejňujete všechno?

 

Host (Jan Farský, poslanec TOP 09, starosta Semil):

Všechno je tak zodpovědné slovo ve výsledku, že se těžko dá říct, protože určitě by se dalo najít něco, co nám někdo řekne, že máme zveřejnit... Spíš bych řekl, že nemáme problém s čímkoli, co můžeme jen trochu zveřejnit. Ono to má dvojkolejný výsledek. Ve výsledku, když se budete snažit zveřejnit úplně všechno, tak těch informací bude tolik, že se v tom nakonec nemusí nikdo vyznat. A to může znamenat spíš zhoršení než zlepšení. Ale pokud se týká veřejných zakázek, tak skutečně u každé zakázky od 30 tisíc korun, kterou v Semilech realizujeme, tak zveřejňujeme zadání, vyhodnocení vč. hodnotící tabulky až po smlouvu a v případě, že se objeví dodatky, což se snažíme, aby bylo zcela výjimečné, tak zveřejňujeme i tyto dodatky a slibujeme si od toho, že tím že je to veřejné, tak vlastně máme kontrolu jak ze strany občanů, tak ze strany konkurenčních firem a výhodou je, že ta nás nic nestojí a přesto je uplatňována a řekl bych, že uplatňování s daleko větší motivací než u represivních orgánů.

 

Moderátor (Veronika Sedláčková):

A co byste navrhoval vládě? Zdá se vám, že to co se chystá dělat proti korupci nebo to co dosud dělá, i když je krátce ve svém úřadě, že je dostatečné?

 

Host (Jan Farský, poslanec TOP 09, starosta Semil):

Tím, že mám komunální zkušenost, kde ta odpovědnost je na jednotlivcích a jakékoli změny lze realizovat daleko rychleji, tak musím se přiznat, že bych si dovedl představit, že i tady to bude probíhat rychleji. Přesto část práce odpracovaná je, myslím si, že základem byla platforma pro veřejné zakázky, kterou pořádala obchodní komora letos na jaře před volbami a všichni zástupci politických subjektů v ČR se pod ní podepsali, pod 39 doporučení. Na začátku října vydal NERV 15 doporučení, pod které bych se podepsal pod všechny. Myslím si, že to kvalitně připravené a že jsou zase o něco ambicióznější. Pak je zde programové prohlášení vlády, které při 118 členné koalici nemůže být jen cárem papíru a není na co se vymluvit, proč by to nešlo prosadit. Pro mě je to minimum, minimum toho, co když se podaří, tak se v ČR ta situace zlepší. Je to o transparentnosti, o snížení limitů pro podlimitní zakázky, takže myslím si, že ty kroky jsou správné a je to vždycky bohužel to, co na obcích máme jednodušší, tam to není tolik o tom koaličním vyjednávání, tady je to vždycky jen to maximum možného, které se dá dosáhnout.

 

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Děkuji, na shledanou.

ČRo, 9. 11. 2010, Pořad: Radiožurnál

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme