Farský: V rozdělování daní vloni skončila diskriminace menších měst a obcí

Miliony přinesl obcím v Libereckém kraji spravedlivější klíč při rozdělování daní. Někteří starostové si přejí, aby stát peníze posílal rovnou radnicím. Mnohem bohatší než dřív jsou města a obce v Libereckém kraji. Miliony navíc jim přinesl spravedlivější klíč při rozdělování daní. Řada starostů by však ještě chtěla, aby stát skončil s drahým a administrativně složitým rozdělováním dotací a peníze posílal radnicím rovnou.

7. 3. 2014

„Loni jsme měli o milion a tři čtvrtě větší příjmy z daní než v roce 2012,“ řekla Věra Mužíčková, starostka obce Plavy. Nový Bor dostal na daních o 11,5 milionu korun více, zhruba stejná částka přibyla v rozpočtu Turnova. Bulovka, jež leží na chudém Frýdlantsku, si polepšila zhruba o milion.

V Semilech se příjmy z daní dostaly vysoko nad hranici z doby před vypuknutím hospodářské krize. V roce 2008 tam daně vynesly necelých 95 milionů korun, loni šlo o více než 102 milionů korun. Podle semilského starosty Jana Farského skončila loni daňová diskriminace menších měst a obcí. „Praha dostávala dříve na jednoho obyvatele asi čtyřicet tisíc korun, zatímco my osm až devět tisíc korun,“ upozornil Farský. „Teď je rozdělování     spravedlivější. Zpočátku jsme nevěřili, že se naše situace zlepší, ale skutečně se tak stalo.“ Za daňovou revoluci bojovali právě starostové se svými spojenci z TOP 09 a dalších parlamentních stran. Největšímu městu v kraji, takřka stotisícovému Liberci, daňový převrat neprospěje ani neublíží. „Naše příjmy z daní se liší v setinách procenta,“ uvedl ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc. Semily vloží daňový přírůstek třeba do oprav silnic a chodníků nebo do veřejného osvětlení. Peníze potřebují také na zvelebování sídliště Řeky a na zaplacení spoluúčastí, bez nichž by se nedostaly k dotacím z Evropské unie.

Vyšší daně poslouží k rozvoji rovněž v Novém Boru. Město pracuje na obnově sídliště Rumburských hrdinů na rekonstrukcích ulic. V Plavech se daňový bonus hodí pro základní a mateřskou školu. V Bulovce by rádi zateplili školu a obecní úřad. „Milion korun, získaný navíc z daní, vypadá jako hodně peněz, ale ve vesnici toho musíme udělat spoustu,“ poznamenala starostka Bulovky Romana Šidlová. „Milion nám stačí třeba na dva kilometry nové obecní silnice.“

V Turnově využijí větší příjmy z daní na splácení půjček. „Hodí se nám i na výstavbu sportovně-rekreační areálu v Maškově zahradě,“ dodal turnovský místostarosta Jaromír Pekař. Harrachovu přinesly loni vyšší daně asi tři miliony korun. Na všechno ale nevystačí. Po nových střechách volají základní i mateřská škola, na opravy čekají rozbité silnice. Plavská starostka Mužíčková by uvítala, kdyby obce dostávaly napřímo peníze, které stát zatím rozděluje jako dotace. „Odpadla by složitá administrativa a lobbování,“ konstatovala Mužíčková. „Ušetřili bychom za zpracování projektů. Čas věnovaný dohadování s ministerskými úředníky bychom mohli věnovat práci pro obec.“ S Mužíčkovou souhlasí její novoborský kolega Dvořák i turnovský místostarosta Pekař.

Miloslav Lubas

Mladá fronta DNES, 7. 3. 2014, str. 3 (Kraj Liberecký)

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme