Farský: Úlevy pro hazard peníze sportu nezaručí

Komentář poslance Jana Farského

12. 12. 2011

V médiích zaznívají hlasy, především od zástupců některých sportovních organizací, že novela herního zákona by měla Senátem projít ve znění, které už jednou navzdory koaličním dohodám schválila Poslanecká sněmovna, protože to prý zajistí financování českého sportu.

Proti tomu je možno říci několik argumentů. Předně, v současnosti mohou loterijní společnosti rozhodovat o příjemci povinného odvodu v podstatě libovolně. Nikdo sportu nezaručí, že bude od hazardu dostávat stále stejnou částku a ve stejné struktuře, vzpomeňme na Sazku.

Pokud se podaří přijmout předlohu s původně dohodnutými koaličními návrhy (tedy v podobě, jak ji vrátil Senát), které zajistí vyšší příjmy obcí a státu asi o šest miliard korun, financování sportu by mělo být zajištěno z kapitoly ministerstva školství. A ani není nutné to stanovovat zákonem.

Dále je třeba říci, že neexistuje jediný racionální důvod, proč by hazard měl mít jako jediné odvětví volnost nakládat s veřejnými odvody. To by se mohli ozvat zástupci tabákového průmyslu, likérek, pivovarů, zbrojovek atd., že také nechtějí platit daně a chtějí si místo toho sami určovat příjemce svých odvodů.

Nikoli, na hazardní průmysl je potřeba uplatnit stejná pravidla jako na každé jiné odvětví. Koneckonců, obecně prospěšné aktivity mohou podporovat dále dobrovolně stejně, jako to již dlouho dělají tisíce českých firem. Připomeňme také, že nejen sport plní preventivní funkci před závislostí na hazardu, omamných látkách atd. Máme zde plno neziskových sdružení, která se starají o volný čas dětí a mládeže, jako např. skautské hnutí, a z hazardu nemají ani korunu.

Proč by sport měl mít z hazardu dvě miliardy a Česká rada dětí a mládeže, sdružení zastupující zájmy desítek organizací pracujících s dětmi a mládeží, by neměla dostat téměř nic? Jen proto, že nemají tak dobrý lobbing? Nebo proto, že by si skauti nedali na kroj logo hazardní společnosti, na rozdíl od fotbalových dresů?

Obecní zastupitelé, kteří na rozdíl od státních úředníků nebo dokonce zástupců loterijního průmyslu jsou voleni a své voliče dobře znají, lépe vědí, které neziskové aktivity jsou v dané obci prospěšné. Má dostat peníze profesionální závodník formule a golfový klub, kam se dostane jen omezená skupina lidí? Nebo radši mají jít na podporu místního mládežnického fotbalového klubu či skautského oddílu, kde se dospělí zadarmo starají o volný čas desítek dětí?

Názory na to mohou být různé, nicméně nechci, aby o tomto rozhodovali zástupci hazardu. Financování českého sportu se nesmí stát jejich lobbistickým nástrojem a argumentem pro zachování neoprávněných výjimek pro hazard. Proto by měl být hazard zdaněn a jako u každé jiné daně by měl výtěžek putovat do veřejných rozpočtů.

Jan Farský
poslanec