Farský: Stále ctíme koaliční dohodu o hazardu

Rozhovor s poslancem Janem Farským

7. 12. 2011

Senát dnes čeká jednání o hazardu. Opět. A opět je to věc, která trochu rozděluje politickou scénu. Tentokrát ČSSD a TOP 09 chtějí přilepšit obcím, myslíme z těch výnosů z hazardu. Každopádně představitelé českého sportu a postižení a také některé další politické síly se bojí ztráty příjmů

A o penězích pro obce se bude mluvit i na vládě. Ta bude řešit rozpočtové určení daní. ODS a TOP 09 se stále nedokážou shodnout na tom, jak financovat obecní rozpočty. Spor se vede hlavně o to, zda navrhované úpravy nepoškodí rozpočtovou situaci největších měst. S námi ve studiu Jan Farský, poslanec za TOP 09. Dobrý den.

Dobré ráno.

Tak, pane Farský, hezké ráno také. Nejprve ty odvody z hazardu. Proč přilepšovat obcím? Nečiší z toho s prominutím to, že TOP 09 je provázána s hnutím Starostové a že prostě chce starostům přihrát peníze z hazardu? Ve vší počestnosti, je to jistý zájem společenský, možná lobbismus, ale tak nedávat tomu žádné nálepky idealistické.

Je to samozřejmě naprosto legitimní otázka. Řekněme si to tak, že loterijní společnosti mají povinnost odvodů v objemu cca 8 miliard korun. A o čem se teď bavíme? Ne o výši odvodů, ta zůstane stejná, ale my se bavíme o tom, jestli třetina z těch odvodů zůstane loterijním společnostem na to, aby je samy rozdělovaly podle svého uvážení a v podstatě s minimálními omezeními tak, jak jsme v minulosti viděli různými dárky pro rallye sporty a nebo ta odpovědnost za využití těchto, svým způsobem, špinavých peněz, bude na obcích tak, aby vyvážily ta negativa hazardu, které jsou. Na obcích a státu.

Ale s prominutím takto čistě to nestojí. Protože včera tisková konference Věcí veřejných byla v tom smyslu, že Věci veřejné jsou proti tomu, aby loterijní společnosti svévolně a formou fiktivních charitativních organizací přerozdělovaly své peníze. Oni nechtějí, aby to byla svévole, ale zároveň odmítají ten váš návrh, tedy peníze dát obcím místo českému sportu.

Jednoduché shrnutí toho, jak se situace vyvíjela. K9 se shodla na tom, že systém proběhne tak, jak je dohodnuto teď, nebo předjednáno se Senátem, že ho opraví. Pak v rámci jednání sněmovny, to znamená ten systém, že peníze budou rozdělovat obce a stát v poměru, který řekněme nebyl, není ten podstatný, ale že nebudou ty peníze dále rozdělovat loterijní společnosti. Což je velice nestandardní, protože systémové řešení v tu chvíli bylo, že finanční úřady, stát potažmo, vybere ty peníze, zamašličkuje je, vrátí je loterijním společnostem a řekne: Rozdělte si. 2,5 miliardy? Kdo by je nebral? I ministr školství pan ministr Dobeš včera dopoledne ještě lobboval v Senátu za to, ať toto rozdělení nějakým způsobem zůstane stejné. Ministr Dobeš hlasoval pro to, takže já teď nevím k čemu úplně se přiklání, ty názory se tak liší mezi tím, co bylo dohodnuto na K9, jak skutečně hlasovali nejvyšší představitelé Věcí veřejných a co včera prohlasují a co bylo v pondělí dohodnuto na K9, že bych skoro to jsou tak měnící se každodenním způsobem vyjádření, že možná se dneska se vyjadřuji k tomu, co za 10 minut už nebude platit.

Tak nám alespoň řekněte to, jaký je přesný postoj TOP 09, o kterých penězích by měl kdo, kdy rozhodovat? Protože tady padají různé částky, tak abychom se v tom orientovali. Tedy jaký je přesný scénář TOP 09?

Scénář TOP 09 je přesně ten, jaký byl dohodnut na K9 už před 4 týdny. My pořád ctíme koaliční dohodu, která říká, vyberme odvody, zdaňme hazard, vyberme odvody, rozdělme tuto částku mezi obce v případech, mezi obce a stát. Obce v případě tam, kde jde o herny, kde jde o ty výherní hrací přístroje, to znamená ty nebezpečné a zároveň místně škodící, budou větším příjemcem těchto peněz, poměr 30:70, 80:20, 60:40, 50:50. Záleží na senátorech. Oni teď rozhodují, jak to bude. Ten původní dohodnutí poměr byl 70:30 ...

A o těch 30 % by rozhodoval stát a to by šlo na postižené a různé sportovní organizace?

V tuto dobu je státní rozpočet ve fázi projednávání, kdy ho lze měnit ve druhém čtení. Dneska by mohl a měl, doufám, že bude načten návrh, který posílí z těchto financí v případě, že se podaří těmito financemi prostřednictvím Senátu posílit státní rozpočet. Protože zatím to, co schválila sněmovna před 3 týdny znamená, že nejen, že dostaly loterijní společnosti roční daňový prázdniny, ale ještě se jim 1,9 miliardy místních poplatků zcela prominulo. Takže zatím není co rozdělovat.

Dobře. Tak a ještě, když se ještě jednou vrátíme na tu původní otázku, proč by si měli tyto peníze ponechávat starostové, proč by se za ně měly budovat chodníky a věci v obcích, proč ne sport, proč ne postižení? Je to tak možná až populisticky formulovaná otázka, ale to je to gró, o čem se teď debatuje. Proč? Proč obce?

Já si myslím, že není přesně položená ta otázka. Protože my se bavíme o tom, jestli o podpoře sportu a neziskového sektoru, jestli jeho podobu budou ovlivňovat stát a obce, nebo hazardní společnosti. Pokud odpovídáte, že mají strukturu neziskového sektoru, utvářet hazardní společnosti, pak je odpovědí ten návrh, který schválila Poslanecká sněmovna a který je skutečně neuvěřitelným paskvilem. Pokud přistoupíme na to, že obce jsou odpovědny ze svých rozhodnutí, probíhají tam standardně volby a musí rozhodovat transparentně v tom rozdělování, tak jim dejme ty peníze, protože oni ty potřeby místních spolků, oddílů sportovních přes kulturní organizace, divadelní spolky, folklórní sdružení znají nejlépe.

Tak ještě rychle na závěr. Rozpočtové určení daní, další dělí koalici. Proč, prosím, váš kolega, pan Gazdík, říká, že nepřipustíme, aby ODS pohřbila český venkov? Není to příliš přepálené? Nesměřuje TOP 09 tak možná už jednou nohou někam ven z koalice? Říkáte, že někdo pohřbívá český venkov? Jedná se o peníze, které chcete vzít velkých městům. ODS to nechce, to opět, to není žádné pohřbívání, to je legitimní politický spor.

Máte pravdu, je to legitimní politický spor a vždycky každá reakce vytváří další reakci. Ve chvíli, kdy jsme nařčeni z toho, že Jánošíkovsky chceme brát velkým městům a rozdělovat malým, možná je na to reakce, nebudeme pohřbívat venkov. Musíte vycházet vždycky v kontextu těchto informací, musí se vyvažovat a je to skutečně tak. Já  jsem rád za to, že rozpočtové určení daní se stalo tématem. Všichni říkají: ano, venkovu je potřeba přidat. Jenom se neví odkud. My víme odkud, ODS říká, že přidáme všem, ale neříká přesně odkud. Takže tam myslím se hledá už jen řešení.

Poslední věc, velice stručně. Vzhledem k tomu, že vaši kolegové teď obývají pražskou radnici. Oni s tím taky souhlasí, že Praze by se mělo ubrat 2,2 miliardy korun?

Je to TOPky řešení a já jsem zatím neslyšel, že by řekli, že s tím nesouhlasí. Ano, souhlasí, řekněme, že souhlasí, doufejme.

Počkejte, řekněme, doufejme. Na rovinu, souhlasí pražská TOP 09, která teď vládne v Praze, spoluvládne v Praze s tím, že Praha v rámci vašeho návrhu TOPáckého návrhu přijde o nějaké peníze?

Nezlobte se, na to se musíte zeptat jich.

Tak to se budeme ptát. Jan Farský ...

Určitě se budeme ptát.

Děkujeme vám. Na shledanou.

Na shledanou.

Daniela Písařovicová, David Borek

ČT 24, 7. 12. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme