Farský: Rozhodovat mají obce, ne ministerští úředníci

Rozhovor s poslancem Janem Farským

2. 9. 2011

Je regulace hracích automatů skutečně problém? Ministerstvo financí už teď při jejich povolování spolupracuje s obcemi.

Jsou vesničky, kde ani žádný automat není, a jsou města, kde jejich provozování problémy nezpůsobuje. Jsou ale města, kde je provozování hazardu zásadním problémem. Záleží na konkrétní situaci. Z odezvy starostů na novelu ale zpřísnění považuji jednoznačně za nutné. Moje informace o činnosti ministerstva financí jsou jiné. Pokud by skutečně postupovalo v souladu s obcemi, nevznikly by problémy v Praze, Chrastavě ani v jiných částech republiky.

Povede změna zákona ke snížení počtu hracích automatů, nebo jejich počet naopak vzroste, protože podle zákona se zvýší i příjmy obcí z nich?

Rozhodnutí je na každé konkrétní obci, která řeší konkrétní situaci. Odhady by byly spekulací. Za přínosné považuji, že o hazardu budou rozhodovat obce, na jejichž život má zásadní vliv, a ne ministerští úředníci.

Novela má také zvýšit dozor nad tím, aby prostředky z hazardu šly podle zákona skutečně na veřejně prospěšné účely. Jejich využití bude hlídat ministerstvo financí, které ovšem tvrdí, že dozor podle zákona bude velmi obtížný.

Kdo nechce, hledá důvod, kdo chce, hledá způsob. Nástroje novela podle mě poskytuje.

Podle novely budou muset mít společnosti provozující výherní automaty nebo loterie poměrně vysoké jmění, a to v hotovosti? Proč? Nepůjde to obejít formálním sloučením jednotlivých firem?

Dojde ke zpřehlednění trhu, bude zajištěno pokrytí případných výher, bude odkud vzít případné sankce, které se také výrazně zvýšili. To je podstatné.

Proč nejsou v rámci novely zákona regulovány hazardní hry provozované přes internet, které se mohou stát pro některé hráče náhradou automatů?

Ustanovení, které mělo tento problém řešit, v původním návrhu bylo. Ale po konzultacích s odborníky a po mediální kampani, vyvolané mimo jiné lobbisty za loterijní společnosti, jsem o něm v závěrečném, třetím čtení zákona v Poslanecké sněmovně navrhl hlasovat odděleně. Učinil jsem tak proto, aby bylo umožněno pro návrh regulující hazard na internetu nehlasovat a současně mohl být schválen zákon jako celek. Nechtěl jsem připustit, aby problematická diskuse o regulaci hazardních her na internetu ohrozila přijetí řady dalších pozitivních změn, které novela přináší. Z novely zákona pak tato regulace vypadla. Jde však o problém, který si žádá řešení. Je na ministerstvu financí, jak se s tím v budoucnu vyrovná.

Bude novela zákona o loteriích příští týden v Poslanecké sněmovně schválena?

Pevně v to věřím. Sněmovna schválila novelu drtivou většinou hlasů včetně opozičních poslanců. Senát vrátil Sněmovně návrh jen s drobnými legislativními upřesněními a obsahově se nic nezměnilo. Nevidím důvod, proč by teď Poslanecká sněmovna neměla návrh schválit.

Marek Hudema

Hospodářské noviny, 2. 9. 2011, Rubrika: Česko, str. 15

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme