Farský: Registr smluv svlékl politiky do naha

Rozhovor s poslancem TOP 09 a Starostové Janem Farským

Schvalování zákona o registru smluv, který by nutil stát, kraje i obce dávat smlouvy na internet, se neustále odkládá. Nejnověji koalice prohlásila, že sepíše další pozměňovací návrh. "Je to nekonečné, už mi docházejí síly," říká autor zákona Jan Farský.

26. 6. 2014

Ani skoro půl roku poté, co zákon o registru smluv prošel ve sněmovně prvním čtením, není jasné, jak bude nakonec vypadat. Neustále totiž někdo přichází s návrhy na jeho zmírnění. Aktuálně plánuje registr, který by nutil stát, kraje, obce a jejich firmy dávat všechny smlouvy na internet, upravit přímo vláda. Například z povinnosti zveřejňovat smlouvy vyškrtne některé firmy. Mají to být společnosti, kde má stát nižší než stoprocentní majetkovou účast, tedy například ČEZ.

Autor registru a poslanec Jan Farský (TOP 09 - Starostové) nicméně věří, že zákon se podaří projednat na schůzi sněmovny v červenci. "Otázkou je, v jaké síle a v jakém znění. Zákon zatím nedokázal odhalit žádnou smlouvu, ale politiků svlékl donaha už několik," naráží Farský v rozhovoru pro IHNED.cz na poslance, kteří registr označují za potřebný, ale jeho přijetí brání.

V jaké fázi se teď registr smluv nachází?
Dokud nebude na stole návrh od vlády, nebude se z rozhodnutí koalice zákon dál projednávat. Tak jsem napsal dopis panu premiérovi, aby se vláda tedy zapojila do přípravy pozměňovacího návrhu, když zákon o registru smluv chce, ale přitom můj návrh se ministerstvům nelíbí. Zatím bez reakce. Zdržuje to, unavuje to, oddaluje to schválení, ale přijetí zákona to nezabrání.

Jak velká je tedy šance, že zákon projedná sněmovna ještě v létě a registr začne platit od roku 2015?
Pořád věřím, že v průběhu roku 2015 platit začne. Otázkou je, v jaké síle a jakém znění...

Kdo může za to, že se schvalování zákona neustále protahuje? V minulém volebním období to byly ODS a ČSSD, které registr zdržovaly ve sněmovních výborech. Historie se opakuje?
Opakuje. Jako přes kopírák. Sebezáchovné instinkty politiků, kteří si nedovedou představit, že by se připravili o část moci ve prospěch občanů, pořád fungují. Neustále slyším - jsme pro transparentnost, jsme pro registr smluv, ALE. A známá poučka říká, že co je před ALE, nestojí za to poslouchat, protože to není pravda. Tady to platí zcela přesně.

Vy jste do zákona zapracoval už řadu připomínek. Které hlavní ústupky jste udělal?
Vyhověli jsme připomínkám malých obcí do pěti tisíc obyvatel, pro které bude první dva roky zveřejňování dobrovolné. A tam, kde by se smlouvy zveřejňovaly s odkazem na ochranu obchodního tajemství, a osobní údaje by tedy byly v podstatě celé začerněné, tam se nebudou muset smlouvy zveřejňovat vůbec.

Existuje nějaký požadavek, na který nejste ochotný přistoupit a při jeho prosazení byste zákon odmítl dál podporovat?
Šémem zákona je spojení účinnosti smluv se zveřejněním. Tedy pokud smlouva není zveřejněná, tak neexistuje. To kdyby ze zákona vypadlo, stane se jen administrativní zátěží, která slušné obtěžuje a zloděje neomezí. To už by nebyl registr smluv a šel bych tvrdě proti.

Právě zneplatnění smluv řadě politiků vadí. Připomínky k zákonu má neustále i Svaz měst a obcí. Proč jim jednoduše nedokážete námitky vyvracet?
To bych taky rád věděl. Navíc Svaz měst a obcí zákon o registru smluv ještě v roce 2012 podporoval. Tehdy se vládní návrh týkal jen obcí, krajů a Prahy. Dnes, když se má týkat i státu, ministerstev a státních i obecních firem, tak bojuje proti. Logiku v tom nevidím.

Jak podle vás vypadá návrh, na kterém by se všichni shodli a který je tedy reálné prosadit?
To je otázka na většinu ve sněmovně, kterou reprezentuje koalice, ale odpovědi na ni jsem se i přes úpornou snahu a tázání dosud nedočkal. Vzhledem k nevyjasněnosti postoje koalice k registru smluv ale už zvažujeme i jiné formace, které povedou ke schválení.

Které formace máte na mysli?
Že registr nemusí být schválen na koaličním základě. Asi se budou štěpit i kluby. Takže budeme hledat podporu mezi skupinami poslanců.

Před volbami se strany dušovaly, jak je potřeba být transparentní. Teď se jedná o registru smluv už od vzniku vlády. O čem to svědčí?

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají... Před volbami se zavázalo podpořit zákon 165 ze současných poslanců. Po volbách konkrétní návrh zákona podepsalo 78 z nich. A dnes mám někdy pocit, jako by nás zbylo už jen pár. Politický přístup a povolební názorové změny dokresluje, že někteří předkladatelé hlasují proti svému zákonu. Registr smluv zatím nedokázal odhalit žádnou smlouvu, ale politiků svlékl donaha už několik.

Máte někdy chuť prosazování zákona vzdát?
Je to nekonečné. A už mi někdy docházejí síly při opakovaném odpovídání na vyvrácené argumenty některých odpůrců. Vyčerpávají mě hlavně lži. Když odpovídám poprvé, beru to jako vysvětlení nedorozumění. Když ale vyvracím stejnému odpůrci některé námitky už poněkolikáté, a pak se dozvím, že je znovu šíří jako zaručené námitky, pak mi s úctou k jeho inteligenci nezbývá než konstatovat, že nemluví pravdu. Ale na druhou stranu zákon o registru smluv považuji, a ještě před volbami mělo dalších 164 poslanců stejný názor, za výjimečně důležitý zákon, tak udělám vše pro to, abych ho prosadil. Jinak by mi moje práce ve sněmovně příliš nedávala smysl.

Matěj Smlsal

iHNED.cz, 25. 6. 2014, rubrika: Zprávy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme