Farský: Proti praxi v krajích protestujeme dlouhodobě

Rozhovor s poslancem Janem Farským

16. 5. 2012

A hostem Světa o jedné je teď poslanec za TOP 09 a Starosty, starosta Semil Jan Farský, pěkné odpoledne přeji.

Dobrý den, pěkné odpoledne.

Z vaší osobní zkušenosti, uměl čarovat s dotacemi z Evropské unie pouze David Rath, nebo máte jako starosta podobnou zkušenost i od vás ze severu Čech?

Tak samotný nastavení dotací evropských a ta možnost rozdělování po mnoha operačních programech a možnost ovlivňování byla zřejmá. Protestujeme proti ní dlouhodobě. Byť ty důkazy, které teď se podařilo policii nashromáždit u pana doktora Ratha, jsou unikátní. A nám nikdy se do ruky nedostaly. Ale ta pochybnosti vzbuzující projekty, kdy dopředu vypadalo, že některý projekty už jsou jistý, že ty peníze dostanou, některý projekty ne. Tak tak to bylo vždycky a je i v současné době.

Vy sám osobně říkal, že jste dostávali z kraje avíza, že pokud vypíšete tu zakázku a vyhraje ji ten a ten, tak že ji, tu dotaci dostane. Tedy vy sám osobně setkal jste se s tím systémem, který teď, zdá se, bude odkryt v podobě toho, co fungovalo na Středočeské kraji, také u vás?

Mně osobně se to naštěstí nestalo, protože pak bych řešil velký, velký dilema, jak se s tím vyrovnat, protože byť to na první pohled pro každého politika vypadá samozřejmě, že to nahlásí, tak když si představíte, že vaše město může obdržet velkou dotaci, na základě které bude zvelebeno, anebo jí nedostanete, podáte žalobu a ještě k té minulé zkušenosti z toho nejspíše vyjdete vy jako ten, který je ten špatný. Tak musím říct zpětně, že jsem rád, že mně se to nestalo. A to, že to popisovalo víc kolegů, toho jsem byl svědkem, kteří říkali, že toto se jim stalo. A ta situace hodnocení, kdy vlastně projekty dostávaly tu rozhodující část bodu, která rozhodovala o tom, který projekt bude a který projekt nebude podpořen, politicky řízeně. A že díky tomu se do toho ty projekty dostávaly nad čáru nebo zůstávaly těsně pod čarou. Tak ta se děla i u nás. Třeba u našeho městského projektu, který v první fázi dostal nějakých 68 a půl bodu, když hranice byla 70 bodů. A pak, aniž by se ten projekt změnil, pouze jsme ho dopracovali ke stavebnímu povolení, ale v projektu se změny nedělaly, tak najednou dostal přes 90 bodů a stal se nejlepším projektem v rámci kraje. Tak to samozřejmě jako je představa, která vzbuzuje otázky, proč teda jednou jo a pro podruhé ne. Naštěstí jsem rád, že k tomuhle tomu rozkrytí ve Středočeském kraji došlo. A že ta situace snad, snad už se začne řešit, protože to zoufalství jednotlivých samospráv bylo obrovské.

Tedy očekáváte, že teď to půjde jako domino, dominový efekt prokáže, že něco podobného fungovalo i jinde, než pouze ve Středočeském kraji?

Já si myslím, že v tomhle případě v rámci republiky těch momentů bude daleko víc. Je otázka, jak moc se tam podaří sehnat dostatečný důkazy pro to, aby to bylo odhalený. Já vám řeknu poslední příklad, který u nás mě hodně moc překvapil. Probíhá teď u nás ještě výzva, ještě není uzavřena, ještě nejsou schváleny projekty, které budou podpoře v Regionálním operačním programu Severovýchod, přesto už liberecká nemocnice vyhlásila výběrové řízení na dodání těch jednotlivých elementů. A na té dokumentaci k vyhlášení výběrového řízení už je uvedeno, že to bude podpořeno ze regionálního operačního programu, byť výsledek zatím oficiálně nikdo nezná. A jen pro dokreslení, je vypsáno 29.března, když 1.dubna začal platit nový zákon o veřejných zakázkách, takže nedělám si iluze, že tímhle stylem bohužel to funguje na mnoha a mnoha místech.

A hrozí podle vás kvůli té stávající kauze, že Česká republika přijde o peníze alokované z Bruselu?

No bohužel to riziko tady je. Ale to je riziko, které hrozí a které ale eliminovat tím, že budeme se tvářit, že bysme měli nad tím zavřít oči a měli si říct ...

Tak bude nové rozpočtové období, co tedy navrhujete, jak změnit ten systém, aby  se rizika podobná tomuto případu, o kterém mluvíme, minimalizovala. To znamená, méně těch operačních výzev, méně než 24 programů, transparentnější přidělování zakázek nebo jakým způsobem k tomu přistoupit?

Tu odpověď jste mi víceméně dal. Samozřejmě tím nejjednodušším a nejúčinnějším je, aby těch operačních programů bylo daleko méně. Ta současná nepřehlednost a složitá kontrolovatelnost, která je dána tím, že těch operačních programů je tolik, tak vede k tomu, že se to i daleko složitěji kontroluje a tím pádem je ...

Vy jste součástí vládní koalice. Máte tedy představu, že to dokážete prosadit, protože nepletu-li se, tak ministr Jankovský, ministr pro místní rozvoj uvažuje maximálně o pěti podobných strukturách.

V tom jsme ve shodě a náš požadavek je ten stejný, tlačit to na úplně minimální počet programů tak, aby byly administrovatelné a také, aby byly kontrovatelné. Takže v tom jsme ve shodě. Jsme v koalici, tak doufejme, že to dokážeme prosadit.

Poslanec a také starosta Semil Jan Farský, děkujeme a na slyšenou.

Na slyšenou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 16. 5. 2012, Pořad: Svět o jedné