Farský: Odvody ze zdanění hazardu si rozdělí stát a obce

Rozhovor s poslancem Janem Farským

20. 12. 2011

Odvody ze zdanění hazardu si rozdělí stát a obce. Těm, pokud podepíše změnu prezident Klaus, má zůstat i poplatek z hracích automatů, taková je senátní verze daňové reformy, na kterou dnes kývla sněmovna. Poslanci tak popřeli své původní rozhodnutí /výpadek signálu/, o třetině odvodů měly rozhodovat samy loterijní firmy. Prvním mým hostem je poslanec za hnutí Starostové a nezávislí Jan Farský. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Pane poslanče, stát by měl inkasovat od loterijních společností nově přes 8 miliard korun ročně, obce mají dostat poplatky z hracích automatů. Co vedlo poslance k tomu, že přijali senátní verzi daňové reformy?

Ta senátní verze daňové reformy v části týkající se loterií, byla ta, kterou se dohodla už K9 před posledním hlasováním v Poslanecké sněmově, ale tehdy z jakéhosi důvodu část koalice hlasovala pro předložený návrh, který byl ve sněmovně od poslanců Svobody a Babáka, který znamená, že třetina financí se vrátí loterijním společnostem a ty se je budou rozdělovat samy podle neurčitých pravidel a třetina že půjde obcím a třetina, že půjde do ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. To byl ten původní návrh. To, co předložil Senát zpátky do sněmovny, není v podstatě nic jiného, než to, co už jednou bylo koaličně dohodnuto, jako že to bude ta verze, kterou /nesrozumitelné/, aby loterijní společnosti byly zdaněny.

Namísto loterijních společností bude teď prostředky pro sport, kulturu a ve prospěch zdravotně postižených rozdělovat stát. Proč, pane poslanče, ale není zákonem určeno jak a kolik?

Nelze odhlédnout, že v současné době už se stát i obce o tyto oblasti výrazným způsobem starají. Ono nebylo určeno ani v minulosti nikdy, to je určitá, určitý dojem, který se podařilo vytvořit loterijní lobby, že bez loterijních odvodů, které budou spravovat loterijní společnosti v České republice zanikne právě neziskový sektor v oblasti sociální, sportu, to není ale vůbec pravda, protože tato pravidla nebyla ani v minulosti. Loterijní společnosti odváděly peníze na veřejně-prospěšné účely, což byla třeba i stavba Sazka Areny ve Vysočanech, a to jsou peníze, které potom tomuto sektoru chyběly. Zatímco stát i obce se dlouhodobě, aniž by byly osvobozeny od daní, aniž by k tomu byly nuceny zákonem, tak se na podpoře těchto oblastí ze své povinnosti a ze své znalosti i prostředí podílejí, takže v současné době myslím si, že ta úprava je pro sport, pro sociální oblast, pro charitu je jistější než ta, co byla doposud.

Sociální demokraté se hlasování záměrně dnes nezúčastnili, budou usilovat totiž o přijetí zákona o financování sportu a k debatě nad tím vyzvali také koalici. Přijmete takovou výzvu?

Zákon o podpoře sportu je součástí koaliční smlouvy, to znamená závazek, že musí být přijmut. Koalice sama se k tomuto závazku přihlásila. Je to starost ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, bohužel z její strany zatím předložen nebyl. Dovolím si v tomto případě připomenout, že možná, kdyby pan ministr méně loboval za zájmy loterijních společností a více se věnoval přípravě tohoto zákona, už dneska mohl být na stole.

Říká poslanec za hnutí Starostové a nezávislí Jan Farský. Děkuji. Na slyšenou.

Já vám taky děkuji, hezký večer.

David Šťáhlavský

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 20. 12. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme