Farský: Nejsem hluchý k odborným argumentům

Rozhovor s poslancem Janem Farským

21. 6. 2011

No, a vedle nás už sedí jeden z poslanců, který dnes bude obhajovat zmiňovanou normu v Poslanecké sněmovně. Mluvme tedy o tom, co se chystá, jestli je to omezování hazardu, anebo jestli nastane v Česku cenzura na internetu. Jan Farský, poslanec TOP 09, dobrý den.

Dobrý den.

Přes 10 tisíc lidí už připojilo podpis pod petici, která je proti tomu vašemu nápadu. Co to s tím nápadem udělá, pane poslanče?

Nelze neslyšet to, že je mnoho argumentů, a řekl bych zvláště odborných argumentů, které říkají, že je skutečně problém s tím, jak toto ustanovení uvést do praxe, aniž by přineslo nějaké negativní efekty. A protože nejsem hluchý k odborným argumentům, tak jsme po dlouhé diskusi a hledání způsobu, jak zároveň dosáhnout toho, že ten zákon může projít, protože tady bylo velké riziko toho, že kvůli tomuto paragrafu, který je zlomkem z celé regulace hazardu, padne celá regulace hazardu, tak jsme přistoupili k tomu, našli řešení, že necháme hlasovat sněmovnu odděleně o těchto paragrafech a tyto paragrafy tedy nemusí projít, a přesto bude regulován hazard v České republice, což si myslím, že je cíl všech těch, kteří se připojili jako předkladatelé k tomuto pozměňovacímu patnáctistránkovému návrhu. On to není pozměňovací návrh, teď když budu mluvit konkrétně o této části týkající se internetu, který by spadl někde z Marsu nebo který bysme si vymysleli na koleně v posledních týdnech, ale to je pozměňovací návrh nebo formulace, která už pochází z roku 2008 z dílny Senátu, která byla schválena Senátem, a ministerstvo financí k němu v květnu přiložila své neutrální stanovisko. Tedy že je možný.

To, promiňte, pane poslanče, není ale žádná "omluva", když vidíte...

To ne určitě.

...jak se občané teď ozvali. Ono šlo totiž o to, že by zákonem jednotlivé servery musely vlastně zakázat přístup na stránky těch cizích loterijních společností, respektive loterijních společností, které nebudou mít povolení ministerstva financí, ba co víc, že taky když by se někde objevila reklama na takovou společnost, tak ani tam bychom nesměli, a to třeba Pirátská strana považuje za jakési zablokování sněmovny ve 20. století. Tak vy jste poměrně mladý, proto možná teď diváci ocení ten nápad hlasovat o těch paragrafech zvlášť. Ale řekněte mi, jak jste to chtěli vymáhat?

Je to opravdu složitě vymahatelné, ale jsou možnosti, protože tak jak zaznělo, není to jenom tak, že by ... tento návrh je kontroverzní, kontroverzní zvláště ve svém technickém provedení. Ale jsou cesty, jako možnost využití blacklistu, kdy v podstatě ministerstvo financí by zpracovávalo seznam loterijních společností, které nemají v České republice přístup, nemají licenci udělenu a ty by mohly být blokovány. Tak jako už dneska blokovány části internetu jsou s nelegálním obsahem.

Takových společností je přeci po světě stovky tisíc, ne-li miliony.

Nejsou, protože každý stát reguluje hazard a každý stát reguluje hazard a každý stát přiděluje licence, takže tady jde o vždycky nějakým způsobem omezený a uzavřený okruh společností, které, které to neposkytují.

Ty nejsou u českého ministerstva financí registrovány přeci.

U českých, u českého ministerstva financí je 8 registrovaných společností. A proto říkám, technické provedení skutečně se ukázalo jako problematické, proto si myslím ale, že by byla škoda, kdyby s tím padla celá regulace hazardu. A já souhlasím s mnoha z těmi námitkami, které, které se objevily na internetu. A jak říkám, technicky přečetl jsem si ty argumenty a když jsem odfiltroval ty osobní části těch e-mailů, tak zůstala často racionální podstata a jsem jí přístupen. A pokud je řešení to, že zregulujeme hazard a zároveň nebudeme regulovat internet nebo nebudeme cenzurovat internet, tak myslím, že je ideální.

Dobře, na druhou stranu ale přece jenom vy to oddělíte to hlasování. Nepřicházíte s radikálním vstřícným krokem vůči tedy veřejnosti, které se to nelíbí, že tam ten paragraf zkrátka nebude. Vy ho ve hře necháte. A když sněmovna ho odhlasuje, nebo i mimochodem odhlasuje, tak tam bude. Takže ten problém v podstatě v tuto chvíli před jednáním sněmovny se příliš nezmenšuje.

Myslím si, že se mění zásadním způsobem, protože doposud byla hra jenom ta, že buďto projde regulace hazardu včetně regulace internetu, kterou někteří nazývají cenzurou, a samozřejmě slovo cenzura ve spojení s internetem je něco, co přirozeně pozvedává internetovou komunitu. Jen ale pro zajímavost. To slovo poprvé použil ve svém, ve svém článku lobbista za loterijní společnosti, který vůbec tuto kampaň spustil, a tady děkuju pirátům, kteří na to přišli a upozornili a sami se vyjádřili, jestli i jim není náhodou vrtěno v tom, aby, aby byl, aby padla celá regulace loterií. Takže to klobouk před nimi dolů, protože to není jednoduché. Ale my jsme v situaci, kdy dáváme tu možnost. Ono není ten problém černo-bílý. Nedá se říct, že tento zákon je nevymahatelný a je nefunkční. Tato část ho na část veřejnosti a připojuji k tomu znovu, ministerstvo financí neutrální stanovisko, legislativou a schváleno Senátem to bylo, do sněmovny to došlo, vláda stanovisko k tomu není nesouhlasné.

No, dobře. Vy to nemůžete přece bezmyšlenkovitě převzít.

Takže nemůžu to bezmyšlenkovitě převzít, zároveň ale nejsem odborník na IT technologie. Takže s chutí si nechám poradit těmi, kteří se tomu věnovali měsíce. A prošlo to nějakým procesem, připomínkami, diskusí a skutečně nebudu psát nový paragraf, když, když je zde hotový, který prošel.

Takže to bude ve sněmovně probíhat zhruba tak, že sice řeknete: ano, máme tady patnáctistránkový návrh, ale ten, prosím, vezměte poslanci a hoďte ho do koše. Byl bych rád, kdybyste ho neschválili. Sice je to můj návrh.

Ne, ne. To, to je dobře, že se takhle ptáte.

Ne, řekněte vy osobně, vy osobně, co navrhnete ve sněmovně, jak budete hlasovat?

Já navrhnu oddělené hlasování. Ten pozměňovací návrh má 15 stránek, 14 stran z toho je čistě o loterijním zákoně a o úpravě té, že obce budou moci regulovat systém, že budou na veřejně prospěšné účely se odvádět 20 %, že bude transparentní struktura společnosti, které provozují hazard, že nebude možno vyvádět peníze tak, jak se v historii často stávalo, na spřátelené společnosti. A malou částí, část čtvrtá a pátá, je kontroverzní. A tato část čtvrtá a pátá bude, proběhne samostatným hlasováním.

S vaším doporučením nehlasovat o tom, nebo respektive hlasovat proti.

Moje doporučení bude, já osobně se zdržím v tomto případě, a moje doporučení bude na volné hlasování. A myslím si, že je na klubech, já jim nechce diktovat v tomto, protože každý se s těmi argumenty může, může vypořádat, jak, jak je jeho vůlí, ale a nedokáže předpovědět. Přesto si myslím, že právě proto, že všichni jsou motivováni tak, jak jsme na tom, na té přípravě toho pozměňovacího návrhu s ostatními kluby pracovali, jsou motivováni regulací hazardu, ale ne cestou cenzurou internetu.

Poslanec TOP 09 Jan Farský. Děkujeme vám, na shledanou.

Já děkuji taky.

Barbora Kroužková, František Lutonský
ČT 24, 21. 6. 2011, Pořad: Studio 6

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme